Вести

Вујовић: Настављамо са уклањањем дивљих депонија

Настављамо да радимо за чистију будућност и решавамо проблем дивљих депонија у Србији, а уз средства која смо на последњем конкурсу определили за ту намену, резултат ће бити више од 700 очишћених локација за годину дана", изјавила је министарка заштите животне средине Ирена Вујовић након што је потписала уговоре са представницима локалних самоуправа о додели средстава за уклањање дивљих депонија и пројекте заштите земљишта.

Министарство је на два јавна конкурсима одобрило средства за уклањање дивљих депонија у 34 локалне самоуправе, као и за пројекте заштите земљишта у 14 градова и општина у Србији.

"Ово je значајна подршка локалним самоуправама за унапређење стања животне средине и подизање квалитета живота грађана. Неодговорно и неадекватно одлагање отпада утиче на загађење ваздуха, воде и земљишта и зато је изузетно важно да подижемо свест грађана, јер једино заједно можемо да се изборимо са овим великим проблемом и да будућим генерацијама оставимо чисту и здраву Србију", рекла је Вујовић.

Вујовић је истакла да је на више локација које су очишћене у претходном периоду постављен видео надзор, а и ове године је, поред 80 милиона динара намењених за уклањање депонија, обезбеђено још 20 милиона за постављање видео надзора.

"Постављање видео надзора је значајно да не бисмо долазили у ситуацију да изнова чистимо исте локације. Камере које смо раније поставили, повезали смо и са Еколошким информационим системом "gReact", што омогућава да се стање на једном очишћеним локацијама прати у реалном времену. Путем система "gReact" моћи ћемо и да, на основу пријава грађана, ефикасније решавамо еколошке проблеме и планирамо буџетска средства за наредне пројекте. До сада се показало да су грађани, на овај начин, највише пријављивали управо дивље депоније и зато и одвајамо средства за њихово уклањање", рекла је Вујовић.

Вујовић је навела да ће Министарство у овој години износом од 100 милиона динара подржати и пројекте санације девастираног земљишта на којима су биле депоније, ерозивно земљиште или клизиште, а по реализацији пројеката, грађани ће добити уређене површине. Према њеним речима, такви пројекти су од великог значаја за заштиту животне средине, јер доприносе заштити и очувању земљишта као природног ресурса.

 

 

Извор: Танјуг