Вести

Вујовић са амбасадором Белгије о зеленим инвестицијама и сарадњи

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић састала се са амбасадором Краљевине Белгије Куном Адамом са којим је разговарала о зеленим инвестицијама у Србији, као и о потенцијалној сарадњи у области заштите животне средине.

Вујовић је упознала амбасадора са капиталним пројектима који су покренути у циљу побољшања квалитета ваздуха, изградње фабрика за прераду отпадних вода и регионалних система за управљање чврстим отпадом, нагласивши да су то кључни приоритети Србије након потписивања Софијске декларације о Зеленој агенди за западни Балкан.

"У сарадњи са европским партнерима радимо на системским решењима за управљање чврстим отпадом, као и на изградњи постројења за прераду отпадних вода са пратећом канализационом мрежом. У том послу веома би нам значило повезивање са релевантним институцијама у вашој земљи у циљу размене искустава и технологије у области третмана отпада и отпадних вода", рекла је Вујовић.

Вујовић је додала да Србија ради и на усклађивању законодавног оквира са прописима Европске уније и подсетила да је ове године усвојен и Закон о климатским променама.

Амбасадор Кун Адам захвалио је министарки Вујовић на констуктивном разговору и истакао да Србија може да рачуна на саветодавну помоћ и искуства експерата и фирми из Белгије у реализацији пројеката изградње постројења за прераду отпадних вода.

На састанку је било речи и о еколошким проблемима у обе земље, а договорене су и заједничке активности у наредном периоду.

 

 

 

Извор: Танјуг