Вести

Вујовић: У Великим Црљенима почела изградња канализационе мреже

У Великим Црљенима почели су радови на изградњи канализационе мреже, а присуствовали су министар грађевинарства Томислав Момировић и министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић.

Канализациона мрежа у Лазаревцу гради се на две локације, што је предуслов за изградњу два постројења за прераду отпадних вода.

То је део великог пројекта "Чиста Србија", које Министарство грађевинарства реализује заједно са кинеском компанијом ЦРБЦ.

Приликом отварања радова Вујовић је истакла да почиње изградња више од 70 километара канализационе мреже, а затим ће се градити и два пречистача отпадних вода.

"Овај пројекат ће у великој мери унапредити квалитет живота Лазаревчана, а тиме започињемо и велики инвестициони циклус", рекла је Вујовић.

Додала је да је план да се у наредних пет година изгради око 90 модерних пречистача са пратећом инфраструктуром.

У Лазаревцу ће у оквиру пројекта "Чиста Србија" бити изграђено око 25 километара канализационе мреже и једно постројење за прераду отпадних вода које ће обухватити 40.000 становника.

У Великим Црљенима биће изграђено око 52 километара мреже и једно постројење за прераду отпадних вода које ће обухватити 20.000 становника.

Вредност ових радова је око 50 милиона евра.

"Лазаревац је једна од првих општина у којој почиње изградња канализације. Још је важније што ће се, одмах након ове прве фазе, градити и постројења за прераду отпадних вода", истакла је Вујовић.

Према њеним речима, ради се и на решавању проблема чврстог отпада, а Лазаревац је једна од 11 општина која ће гравитирати ка регионалном центру Колубара Каленић.

Почетак његове изградње очекује се следеће године.

"У Министарству имамо 26 пројеката за пречистаче отпадних вода. У фази смо прегледавања тих пројеката, као и пројектовања канализационе мреже која недостаје", навела је Вујовић.

 

 

Извор: Танјуг