Томислав Николић

Томислав Николић је председник Републике Србије.

Рођен је 15. фебруара 1952. године у Крагујевцу. По звању је мастер економиста. Техничку школу, грађевински смер, завршио је у Крагујевцу, а дипломирао на Факултету за економију и инжењерски менаџмент у Новом Саду. Запослио се 1971. године у Грађевинско предузеће „Жеграп“ и радио у Мајданпеку, Прибоју, Пријепољу, Требињу, Београду и другим местима, све до 1978.године, када се вратио у Крагујевац у фирму „22. децембар“, где је био шеф Одсека за инвестиције и одржавање. Био је и технички директор Комуналног предузећа у Крагујевцу.

Политичка каријера

Николић се партијски први пут ангажовао у Народној радикалној странци где је брзо изабран за потпредседника. На његову иницијативу дошло је до уједињења те странке и месних одбора Српског четничког покрета Војислава Шешеља  и стварања нове странке 23. фебруара 1991. године под називом Српска радикална странка. За председника СРС изабран је Војислав Шешељ, а Николић за потпредседника. Касније је три пута биран за заменика председника странке, последњи пут на Седмом отаџбинском конгресу СРС 8.октобра 2006. године. Поднео је оставку 6.септембра 2008.године на све функције у Српској радикалној странци. Већ у октобру 2008.године је основао Српску напредну странку на чијој је Оснивачкој скупштини 21.октобра 2008.године изабран за председника.

Томислав Николић је од 1992.године посланик у Скупштини Србије и једини посланик који је биран у сваки сазив од 1992.године. Због политичког деловања, 1995.године осуђен је на двомесечну казну затвора коју је издржавао у Гњилану.

У марту 1998. године изабран је за потпредседника Владе Србије. Поднео је оставку 14.јуна 1999.године када је у Скупштини Србије прихваћена одлука о доласку страних трупа на Косово, али је тадашњи председник Србије Милан Милутиновић донео уредбу по којој сви чланови Владе остају на својим функцијама, па је до 14.августа 1999.године био потпредседник Владе. 

Од августа 1999.године обављао је дужност потпредседника Савезне владе док је премијер био Момир Булатовић.
У мају 2007. године изабран је за председника Народне скупштине Републике Србије, али је после 5 дана смењен гласовима оних који су га изабрали.

У мају 2012. године на председничким изборима побеђује гласовима грађана и постаје председник Републике Србије.

Четири пута је био кандидат за председника Србије.

Учествовао је на председничким изборима 2000.године и освојио треће место иза Војислава Коштунице и Слободана Милошевића.

На председничким изборима 2003.године добио је највише гласова(47%), али због недовољне излазности није постао председник.

На поновљеним изборима 2004.године у првом кругу освојио је највише гласова, а у другом кругу изгубио од Бориса Тадића у односу 45%:53,7%.
На последњим председничким изборима 2008.године Николић успева да освоји више гласова него што су радикали икада освојили на неким изборима (2.197.155 гласова односно 47,97%) и занемарљивом разликом изгуби од свог противкандидата (2.304.467 гласова односно 50,31%).

Хоби

Николић се одмара у родном селу Бајчетина, берући лековите травке и гљиве. Када дође време нарочито воли да, окружен пријатељима, подложи казане за печење ракије, у складу са српским обичајима. Сви они који су имали прилику да га чују кажу да лепо пева.
У младости се бавио атлетиком.

Породица

Ожењен је Драгицом, има синове Радомира и Бранислава, унуке Ленку, Јулију, Димитрија, Војина и Јанка.