Народна скупштина

Ђорђевић: Јавни дуг Србије на данашњи дан је 51 одсто БДП

Посланици Скупштине Србије, пошто су завршили начелну расправу о такозваном “Тијанином закону”, рад су наставили претресом о више споразума, међу којима је и потврђивање уговора о зајму за кредит за изградњу дела аутопута на деоници Прељина-Пожега.

Реч је о 445 милиона долара зајма од кинеске Експорт-импорт банке.

На дневном реду је и потврђивање уговора о зајмy за кредит за пројекат модернизације и реконструкције мађарско-српске железничке везе на територији Србије за деоницу Нови Сад-Суботица.

Уговор о модернизацији железнице подразумева кредит у максималном износу од готово милијарду долара.

Уговоре је посланицима детаљно образложио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић који је навео да је јавни дуг Србије на данашњи дан износи 51 одсто БДП-а.

Министар је рекао да је бивша власт "скривала" кредите, оценивши да они нису били "по мери државе".

"Мислим да неки нису имали прилике да детаљно, као данас, чују за шта узимамо кредите и под којим условима. Та лоша политика која је била пре 2012. довела је до тога да имамо јавни дуг који је преко 70 одсто БДП-а", рекао је Ђорђевић.

Он је додао да јавни дуг на данашњи дан, захваљујући домаћинском управљању финансијама, износи 51 одсто БДП-а, те објаснио да се Србија неће одједном задужити две милијарде евра, већ да ће се кредит повлачити по траншама.

"Верујем да ћемо одговорном политиком успети да вратимо још неке лоше кредите и да још смањимо јавни дуг”, истакао је Ђорђевић.

Министар је рекао и да актуелна влада није одговорна за неке претходне кредите већ они који, како каже, данас нису у скупштинској сали и који не желе да преузму одговорност.

"Не можемо тим кредитима да променимо намену, али можемо да радимо на томе да израдимо пројекте", рекао је министар и додао да Србија има потенцијала да изгради инфраструктуру и буде лидер у региону.

 

 

Извор: Танјуг