Народна скупштина

Мартиновић: Део опозиције лицемеран, брине само за себе

Шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић оптужио је данас део опозиције да су лицемери што је, како је истакао, најбоље показао “Тијанин закон” који су најпре подржавали, а сад им одједном није у складу са европском праксом.

Мартиновић је рекао да ће посланици СНС, СПС, Покрет социјалиста, СДПС подржати “Тијанин закон”, којим се уводи казна доживотног затвора за убице и силоватеље деце, трудница и немоћних лица.

“То је наша људска и морална обавеза”, рекао је Мартиновић новинарима у Скупштини и приметио да у сали нема оних који су више од годину дана критиковали власт да немају “људског и политичког слуха” за усвајање тог закона и за стављање на дневни ред иницијативе Игора Јурића.

Тада, како каже, “нема ко није нападао власт”, од политичких странака до невладиних организација, па су чак и говорили да Александар Вучић води кампању преко таблоида против Игора Јурића, а сад “великих поштовалаца људских права” нема у парламенту.

Он је подсетио да је актуелна власт усвојила и Зојин закон, Алексин закон и да је учинила све да држава стане у заштиту деце, трудница, немоћних лица...

“Сада их нема у клупама и одједанпут им тај закон не ваља и није у складу са европским стандардима, а био је кад су они тражили да се закон донесе”, приметио је Мартиновић и додао да је то најбољи пример “лицемерја и нељудскости”.

Како је рекао, баш њих брига и за “бебу која је настрадала у хеликоптеру”, за Тијану Јурић, јер, “само су они важни и битни да се политички промовишу”.

Коментаришући то што је посланик ДС Радослав Милојичић рекао да ће гласати за закон, Мартиновић каже да разуме да Милојичић нема храбрости да дође у парламент и расправља о законима.

"Када за шефа имате највећег тајкуна у Србији и човека који не преза да употреби физичку силу, могу да разумем Милојичића. Страх од Ђиласа је људски и ја то као човек потпуно разумем", нагласио је Мартиновић.

 

Лицемерје, безобразлук и незнање Дуње Мијатовић

Позив комесарке Савета Европе за људска права Дуње Мијатовић да српске власти преиспитају предлог закона којим се уводи казна доживотног затвора је врхунско лицемерје, безобразлук и незнање, изјавио је данас шеф посланичке групе СНС у Скупштини Србије Александар Мартиновић.

"То што критика долази из једне европске институције мене не спречава да кажем да је реч о врхунском лицемерју и безобразлуку, али и врхунском незнању. Ако желите да солите памет некоме, морате да знате више, а Дуња Мијатовић показује да не зна ни европску праксу ни законодавство, јер би морала да има у виду да институт који ми уводимо већ постоји у Холандији, Великој Британији, Немачкој, Словенији...", рекао је Мартиновић.

У данас објављеном писму министарки правде Нели Кубуровић, Мијатовић је позвала српске власти да поново размотре нацрт закона којим се уводи доживотна казна, без могућности условног отпуста за лица осуђена за неке од најтежих злочина.

Мартиновић је рекао да Дуња Мијатовић свесно или несвесно обмањује грађане када каже да не постоји могућност условног отпуста, јер, истиче, она постоји у законски прописаним случајевима.

"Овде се ради о томе да један део представника појединих европских институција по ко зна који пут показује лицемерје кад је у питању Србија", рекао је Мартиновић и упитао Дуњу Мијатовић да ли је слично писмо послала и владама Немачке или Велике Британије?

Он је навео да није први пут да се према Србији и њеним грађанима уводе двоструки стандарди, те истакао да је то невиђено лицемерство и непоштен и некоректан однос према држави која, каже, испуњава све међународне обавезе и чврсто је на европском путу, иако за то некада нема охрабрујућих потеза ни из Брисела ни из Стразбура.

"Али опстаће држава Србија, ма шта о томе мислила Дуња Мијатовић", рекао је Мартиновић.

Он је додао да многи европски званичници нису ни реч рекли када је Приштина увела таксе на робу из Србије, на то што привремене институције у Приштини воде осведочени ратни злочинци, као ни на сталне провокације у Хрватској.

 

Не плашимо се државног удара

Шеф посланичке групе Српске напредне странке (СНС) Александар Мартиновић изјавио је данас да казна доживотног затвора за тешка дела против уставног уређења и безбедности која је предвиђена изменама Кривичног законика, постоји у скоро свим европским државама и одбацио "алузије" да се власт у Србији плаши државног удара.

Мартиновић је на питање да прокоментарише одредбу предлога измена Кривичног законика, о којима парламент расправља, а која предвиђа увођење казне доживотног затвора за тешка дела против уставног уређења и безбедности Србије, рекао да таква пракса постоји у Европи и да није проблематична.

Он је додао да су, међутим, проблематичне "драконске" казне које су изречене држављанима Србије у Црној Гори због учешћа у наводном државном удару у тој земљи.

"Мене то више брине него алузије да драконским казнама желимо да спречимо државни удар. Ко да изведе државни удар? Дуња Мијатовић, (Драган) Ђилас, (Бошко) Обрадовић? Обрадовић није успео да сачува посланичку групу, а жели да води Србију", рекао је Мартиновић.

Он је оценио да је поступак у којем су изречене казне држављанима Србије у Црној Гори вођен на проблематичан начин и да је та земља показала да нема слуха за добру вољу Србије да се одржи мир и стабилност у региону Западног Балкана.

Према његовим речима, поруке које Србија добија из региона не охрабрују да има адекватне саговорнике.

"То мене и све посланике већине у парламенту више брине, него алузије о томе како се плашимо државног удара", рекао је Мартиновић.

 

 

Извор: Танјуг