Вести

Брнабић: 184 посланика су предлагачи измена и допуна закона

Седница Народне скупштине Републике Србије на којој ће се расправљати о предлогу закона о изменама и допуни Закона о локалним изборима, који су поднела 184 народна посланика, заказана је за понедељак у 11 часова, најавила је председник Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић на конференцији за новинаре.

Брнабић је рекла да ће претходно одржати Колегијум Народне скупштине у 9 часова за све посланичке групе како би се договорили о току седнице и начину рада.

"Оно што ми је драго јесте да је више од две трећине посланика подржало предлог измена и допуна Закона о локалним изборима, укупно 184 посланика су предлагачи измена и допуна закона", рекла је Брнабић.

Прецизирала је да су подршку дали сви посланици владајуће коалиције, Народни покрет Србије, Ново лице Србије, Зелено-леви фронт, Еколошки устанак, самостални посланици Покрет слободних грађана, као и партија Шаипа Камберија.

"Заиста желим да искажем захвалност и задовољство због тога што смо постигли договор, што имамо овако велику подршку и што смо показали свим грађанима, без обзира за кога су гласили, озбиљност и одговорност, да можемо да разговарамо и да можемо да нађемо компромис око циљева који значе стабилност наше земље", рекла је Брнабић.

Брнабић је изразила наду да ће Парламент наставити да функционише на тај начин и оценила да би то била позитивна промена коју би сви грађани подржали и која би допринела свеукупном смањењу тензија и подела у друштву, које Србији у овом тренутку не требају.

"Србија се суочава са озбиљним притисцима, са озбиљним изазовима и треба заједно да радимо и да направимо јединствену брану притисцима и изазовима. Ово нам, на крају крајева, то и омогућава, као и време да се бавимо озбиљнијим питањима", рекла је Брнабић.

 

Молба делу опозиције да прихвате препоруку о изласку на изборе

Брнабић је изјавила да је одлука дела опозиције о бојкоту избора неодговорна и да то показује њихову врхунску неозбиљност.

Одговарајући на питање да ли бојкот опозиције значи и намеру неких других организација, пре свега страних, да се изазову политички сукоби и нестабилност у Србији и коме то у овом тренутку највише одговара, Брнабић је рекла да нема мишљење о томе и да је то не занима, а да је одлука о бојкоту неодговорна.

"Ја мислим да то показује врхунску неозбиљност. Причали смо 17 дана, то је био предлог на столу. Дали су нам чак и рок до 18. априла и тај рок смо испоштовали. Ако желе да бојкотују, нека бојкотују. Не бих се даље бавила тиме. Нека објасне својим присталицама због чега им је то таква одлука. А опет, ја сам готово сигурна да ће они променити своје мишљење. То је на крају крајева и моја препорука", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да је то у складу са демократским нормама и стандардима, да се учествује на изборима и још једном је замолила тај део опозиције да прихвате њену препоруку.

"Што се тиче унутрашње дестабилизације, чини ми се да смо нашли начин полако да смиримо страсти. Мени је важно да немамо ту унутрашњу дестабилизацију. Да ли има актера који желе то да наметну? Апсолутно. Жао ми је што се то види и по неким посланичким групама које нису желеле да учествују у разговору и дијалогу", рекла је Брнабић.

Рекла је да ће се власт борити против дестабилизације, али политичким средствима и нормалним разговором.

 

Ми нисмо ни бирали датум већ смо се руководили Уставом и законима

Ми нисмо ни бирали датум избора већ смо се руководили Уставом и законима Србије, изјавила је Брнабић одговарајући на питање новинара како коментарише наводе из дела опозиције око Драгана Ђиласа да избори 2. јуна одговарају Александру Вучићу и њој.

"Предложили смо алтернативно решење да се Београдски избори одрже 2. јуна, када им је и законски рок и тиме смо на експлицитан захтев или молбу председника Србије Александра Вучића изашли у сусрет захтевима опозиције, а да можемо да се договоримо око свих осталих локалних избора, да не буду у јулу или августу, да буду касније, септембру, октобру, уколико то одговара опозицији. На крају крајева, што нам дозвољава више времена да применимо препоруке ОДИХР-а", рекла је Брнабић.

Додала је да је опозиција прво инсистирала на обједињавању и да сви избори буду 2. јуна, па су дали предлог да се све одложи за неки тренутак крајем године.

"Оба предлога су била на столу, на крају крајева, изабрали смо онај који свакако није био у супротности са Уставом, зато што би онај да се одложе Београдски избори био у супротности са Уставом" , рекла је Брнабић. 

Додала је да решење које је изабрано није у супротности са Уставом, јер се може променити закон.

Захвалила је представницима опозиције који су, како је рекла показали озбиљност и одговорност и који су рекли да су добили то што су тражили и да иду на изборе. 

"Са друге стране, не разумем ове као што су Ђилас, Мариника Тепић и Милош Јовановић. Али нека они грађанима објашњавају шта су хтели, то није моје да објашњавам", рекла је Брнабић.

Оценила је да људи све виде и да ће свако на изборима  проћи у складу са политиком коју води.

Брнабић је рекла и да ће се наставити разговори са опозицијом поводом њихових захтева који су везани за медије и уређивање бирачког списка, али да је неизвесно да ли ће ти захтеви бити испуњени до избора, 2. јуна, иако ће, како је рекла, она убрзати процесе колико год је то могуће. 

"Настављамо рад, дакле формирамо радна тела и за увид, контролу, ревизију бирачког списка и радна тела за измену и допуну читавог низа закона у складу са препорукама ОДИХР-а. Ја ћу инсистирати да се то убрза, пошто смо до сада све ове дане причали само о датумима. Сада смо завршили ту тему, ајде сада да причамо о изборним условима", рекла је Брнабић одговарајући на питање новинара да ли се настављају разговори са опозицијом о условима предстојећих избора. 

Што се тиче медија, рекла је Брнабић, у договору са свим посланичким групама планиран је састанак са медијима, да се, како је рекла, отвори и та тема. 

"Не можемо да утичемо на уређивачку политику, али можемо да разговарамо са медијима. Колико ће моћи да се примени до другог јуна, ја ћу дати све од себе да се примени све што је могуће, посебно што се тиче медија", рекла је Брнабић. 

Када је реч о бирачком списку, Брнабић је рекла да радно тело које ће радити на изменама и допунама закона има своју брзину, и да ће их она убрзавати.

"Али видећемо колико ће стићи. Управо то питање сам и ја постављала неколико пута од 1. априла када смо кренули у разговоре и питала зашто инсистирате да то буде, уколико до тада сумњате да можемо да применимо све препоруке ОДИХР-а. Они су рекли зато што ће то на крају крајева обезбедити да немамо миграцију бирача или како год", рекла је Брнабић. 

Истакла је да и даље мисли да је предлог да се београдски избори одрже у најкаснијем могућем термину сада, а сви остали локални на јесен бољи него овај да избори буду обједињени, на чему је инсистирала опозиција. 

"Они нису желели да разговарају о томе, тако да у реду, сад смо прихватили ово што су тражили. Такође, ово је преседан са којим ја нисам срећна, зато што смо некоме скратили мандат. Али да ће се поновити да ви у некој Скупштини имате подршку 184 посланика, тешко. На крају крајева не можемо више причати о датумима, изгледамо и неозбиљно, и смешно, и неодговорно пред грађанима Србије, суочени са оваквим притисцима, са оваквим изазовима, да разговарамо око датума локалних избора", рекла је Брнабић. 

Одговарајући на питање о томе како ће изгледати комисија за бирачки списак, Брнабић је рекла да је било различитих захтева и предлога од стране опозиције и невладиних организација, и да ће се трудити да се нађе најбољи могући компромис.

"Мислим да не треба сада да трошимо време на разговоре око тога, него да кренемо да радимо", рекла је Брнабић.

Истакла је да постоје јасне ствари које могу да се ураде већ сада у складу са свим законима, а које би повећале транспарентност.

 

Резолуција о Сребреници имаће последице по Србију, али и по свет

Усвајање резолуције о Сребреници имало би последице по Србију али и по свет, јер ако се она усвоји на овакав начин, имаће много веће последице по свет и по Уједињене нације, изјавила је Брнабић.

Брнабић је одговарајући на новинарско питање какве последице би по Србију могло имати усвајање резолуције у Сребреници истакла да би последице по свет имало, јер не постоји правило које није прекршено да се дође до ове резолуције. 

"Заобишли су Савет безбедности, што значи да ништа више не мора да иде на Савет безбедности. Ово је пар екселанс питање за Савет безбедности, зато што је Босна и Херцеговина третирана као земља која може да угрози мир и стабилност у региону, због чега ваљда постоји високи представник. Да то није тако, не би ни постојао високи представник, тако да сва питања која се тичу Босне и Херцеговине, морају апсолутно да иду на Савет безбедности, а не на Генералну скупштину", рекла је Брнабић.

Оценила је да велики и силни, ако хоће, могу да прекрше тај преседан и додала да су велики и силни у овом тренутку, али да се њихова величина и сила полако круне, управо зато што показују да немају никакав обзир према правилима и процедурама.

"Онда све више земаља то види, све су више фрустриране тиме, све више земаља не желе да пристају више на то, не желе да их третирају као земље другог реда и мало се мења светски поредак у складу са свим тим", рекла је Брнабић.

Запитала је да, ако то себи дозвољава Немачка, Велика Британија, САД, зашто не би и други.

Оценила је да ако би се усвајање резолуције нашло на дневном реду Генералне скупштине, то би значило да се први пут тема важна као што је геноцид налази на прегласавању.

"Само је два пута на Генералним скупштинама Уједињених нација била тема геноцида на дневном реду и оба пута је усвојена консензусом", нагласила је Брнабић.

Додала је да врхунски ауторитети на тему геноцида, Холокауста, ратних злочина, као што су Јехуда Бауер или је Ефраим Зуроф кажу да је у Сребреници био ратни злочин, али  није почињен геноцид. 

"Ако на тај начин третирате та питања и појединачне случајеве онда ћете на Генералним скупштинама Уједињених нација у будућност имати више резолуција које ће бити на ту тему око којих ће се прегласавати, да на крају крајева ни та реч више ништа неће значити", истакла је Брнабић уз оцену да је за Уједињене нације опасно када постоји прегласавање и надгласавање о овако важним питањима.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк