Вести

Брнабић: Без регионалних нема ни европске интеграције

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је у Новом Саду да су регионалне интеграције једно од најзначајнијих питања која стоје пред нама, јер смо дужни да младима у региону понудимо перспективу боље будућности, поручивши да нема европских интеграција без регионалних повезивања.

Брнабић је, на конференцији ”Западни Балкан – један регион, једно тржиште”, указала на то да јача економска сарадња међу суседним државама и земљама региона, доноси и већи квалитет живота свих грађана.

Крајње је време да генерацијама које долазе иза нас понудимо другачију будућност од оне коју смо ми имали, односно да створимо услове да они сами створе другачији регион.То је једно од питања на која можемо директно да утичемо, нагласила је Брнабић.

Сви ми у региону, а то са сигурношћу могу рећи за Србију, све реформе које спроводимо, спроводимо пре свега због тога што у њих верујемо, као што верујемо и у то да ће оне од наших земаља створити боља места за живот, снажније земље, од јавне управе створити администрацију која је више фокусирана на грађане и привреду, која је више сервис грађана и привреде у смислу владавине права, рекла је Брнабић.

Како је Брнабић рекла, те реформе јесу пре свега због нас а онда ће нас приближити и Европској унији.

Брнабић је, међутим, упозорила на то да читав тај процес евроинтеграција, на крају крајева, не зависи само од нас, већ и Европске уније и сваког њеног појединачног члана.

У том смислу видимо и све фрустрације наших пријатеља из Северне Македоније и Албаније. Дакле, можете да урадите све што се од вас тражи, али ако постоји једна земља Уније која је скептична према проширењу, то вас зауставља. Због тога су регионалне иницијативе оно где ми можемо највише да урадимо.

Брнабић је истакла да се уопште не поставља питање регионалне или европске интеграције, јер нам је потребно и једно и друго, при чему ће нам регионалне интеграције помоћи да се брже и боље приближимо Европској унији.

Такође, мислим да је регион у Европској унији свима нама циљ, поручила је Брнабић.

 

 

 

Извор: Танјуг