Вести

Брнабић: Цена руског гаса одлична вест за грађане и привреду

Нисам могла ни да сањам да ћемо добити продужење важења цене за гас од Русије од 270 долара за хиљаду кубних метара и да ћемо добити већу количину гаса, изјавила је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

Брнабић је рекла да је цена коју је Србија јуче добила око четири пута мања него што је цена коју плаћају неке друге земље и за које кубик гаса кошта око 960 па и изнад 1.000 долара.

"То што је председник Вучић јуче успео да договори са председником Путином, представља велику сигурност за наше грађане и привреду који сада не морају да размишљају шта се дешава са енергетиком у свету. То може да буде и велики подстицај за инвеститоре, јер је за њих велика ствар када знају да ће у наредном перидоу бити гаса и колика ће бити његова цена", рекла је Брнабић.

Истакла је да се са председником Вучићем јуче чула одмах после његовог разговора са руским председником Владимиром Путином, да су они покрили све теме и да је оно што је Русија урадила за Србију "велики гест пријатељства и партнерства".

"То је у складу са нашом политиком и начелом деловања Српске напредне странке јер имамо јасну визију да Србија иде ка Европској унији али да јачамо и развијамо везе са Русијом, САД, Кином, Турском и осталим земљама", рекла је премијерка.

На питање какве коментаре и реакције је после јучерашњих догађаја могуће очекивати на наше садашње односе са Русијом, рекла је да верује да многима ово није драго, али како је истакла све се своди на то колико сте конкурентни а ми јесмо и сада смо добили крила да можемо да се такмичимо.

Навела је да смо показали да се добро сналазимо у кризним ситуацијама и да је за очекивати да ће инвестиције које се на другим местима затварају јер нема гаса, доћи у Србију.

 

Градски одбор Београда Српске напредне странке једногласан да Вучић остане на челу Српске напредне странке

Брнабић је изјавила да ће се сутра на Скупштини Српске напредне странке (СНС) бирати руководство странке, а да је у Београду, где је повереница Градског одбора Београд Српске напредне странке, једногласно изгласано да Александар Вучић и даље буде председник Српске напредне странке.

"Вучић жели да својим примером охрабри смену генерација, али ја мислим да сада није тренутак за то", рекла је Брнабић и додала да странка мора да остане јака како би завршила све послове који стоје пред њом.

Навела је да је за сутрашњу седницу Скупштине Српске напредне странке урађен извештај грађанима у коме је представљено шта је све ова странка урадила откада је преузела одговорност за вођење земље.

Према њеним речима у извештају су подаци о броју људи који су нашли посао у великим компанијама које су дошле у Србију, затим преглед онога што је у Србији изграђено.

Брнабић је ту навела Београд на води, Сава променаду и Савски трг који су потпуно изменили изглед дела Београда где се налазе.

Уочи данашњег представљања програмских начела Српске напредне странке, Брнабић је истакла да напредњаци имају јасну визију шта треба да се уради до 2030. године.

Навела је да се у оквиру странке раде реформе у складу са циљем који је поставио председник Александар Вучић, а то је да се постепено иде у смену генерација.

У том смислу је навела да Српска напредна странка има доста младих посланика, да има академију младих лидера и да много пажње посвећује родној равноправности, што за резултат има да жене воде неке општине и градове у Србији.

 

Бивша власт је дала прве дозволе Рио Тинту

Брнабић је рекла да је од оних којих протестују чула само против чега су, што, сматра, показује да немају своје планове и идеје, него су само против нечега.

Премијерка је навела да су управо они који сада протестују први дали дозволе Рио Тинту 2004. године када је та компанија и дошла у Србију.

"Александар Вучић, ја и Српска напредна странка немамо везе са тим. Ми смо тај пројекат наследили, а дозволу за бушење великих пречника дало је Министарство заштите животне средине које је водио бивши министар Оливер Дулић", рекла је Брнабић и додала да се нико тада ни у Горњим Недељицама није бунио због тога.

Додала је да се у Јадру неће ништа радити све док не буде готова студија о процени утицаја на животну средину и док народ не каже свој став о пројекту.

"Пошто студија још није урађена, не знам одакле им идеје о апокалиптичним сценаријима и одакле знају како се литијум добија из јадарита", рекла је Брнабић, уз опаску да је Рио Тинто уложио 200 милиона долара да види како се то ради а "изгледа да је могао да пита ове наше".

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк