Вести

Брнабић: Изванредна сарадња Србије са Уједињеним нацијама

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се са председником 76. заседања Генералне скупштине Уједињених нација Абдула Шахидом.

Шахид је на почетку састанка похвалио активности Србије у вези са донацијом вакцина против коронавируса земљама у региону, као и афричким земљама, што сматра изузетним чином толеранције и солидарности.

Брнабић је нагласила да Република Србија са Уједињеним нацијама има изванредну сарадњу, која се из године у годину унапређује.

Саговорници су истакли да је Генерална дебата у Скупштини Уједињених нација, одржана у Њујорку прошлог месеца, на којој је Брнабић учествовала, била сјајна прилика за то да читав свет чује изазове са којима се поједине земље широм света суочавају.

Обе стране су се сагласиле да су посебно горућа питања у свету у овом моменту климатске промене и борба против пандемије коронавируса, са акцентом на равноправну расподелу вакцина свим земљама света.

Шахид је истакао да је један од приоритета Уједињених нација током заседања, којем он председава, оснаживање девојчица и жена у циљу достизања потпуне равноправности са мушкарцима у читавом свету.

Обе стране су се сагласиле са тим да је Србија сјајан пример, с обзиром на то да се на челу десет министарстава налазе жене и да близу 40 процената народних посланика чине жене.

Шахид је поделио са премијерком Брнабић задовољство организацијом Самита несврстаних земаља и похвалио идеју за одржавањем оваквог догађаја.

Брнабић је исказала захвалност Шахиду на присуству у Београду и истакла да се нада да ово није последњи пут да је у посети нашој земљи.

 

 

 

Извор: Танјуг