Вести

Брнабић: Морамо се борити за бољу будућност

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, која се налази у званичној посети Босни и Херцеговини, обишла је Цркву Васкрсења Христовог у Пребиловцима у којој се налази спомен костурница која подсећа на страдање српског народа током Другог светског рата.

Брнабић је новинарима након обиласка цркве рекла да је на путу из Невесиња у Мостар имала жељу да сврати у Пребиловце и обиђе место страдања српског народа и једно од највећих наших стратишта.

"Тешко је овде бити и тешко је поново чути ту причу о којој сам само читала, али говори доста о свему ономе кроз шта је српски народ прошао, говори много и о комплексности нашег региона и колико је тешко и колико ће дуго требати за помирење, зато што ово није било стратише само током Другог светског рата, него и 1992. године", рекла је Брнабић.

Поручила је да прошлост не смемо да заборавимо, али да се морамо окренути будућности, да праштамо и стварамо бољу будућност за наш регион. "Можда нема бољег места да то кажем, морамо се борити за бољу будућност, за боље повезивање и разумевање међу народима, јер нам ништа друго не преостаје како би људи остали и живели не само у Пребиловцима већ и на овим просторима.

То је оно што дугујемо и светим пребиловачким великомученицима", рекла је Брнабић.

Брнабић је након обиласка цркве посетила и изложбу о страдању српског народа током Другог светског рата у Дому културе у Пребиловцима, као и манастир Житомислић на путу за Мостар.

 

Србији стало до што бољих односа са Босном и Херцеговином

Брнабић изјавила је да је један од главних приоритета Владе Србије регионално повезивање и да је став наше државе да жели добре односе са Босном и Херцеговином.

Одговарајући на констатацију новинара да упркос честим порукама о регионалном повезивању, Србија и Босна и Херцеговина имају "никад хладније односе у последњих неколико година", Брнабић је рекла да из угла Србије то није тако.

"Не бих се сагласила са Вама, ја могу да говорим само из угла Србије. Знам колико је Србији стало да има што боље односе са Босном и Херцеговином, колико јој је важна регионална стабилност и повезивање, знам и колико у сваком смислу радимо на томе", рекла је Брнабић новинарима у Пребиловцима.

Подсетила је да Србија и Босна и Херцеговина раде заједно на једном од најважнијих пројеката, изградњи ауто-пута Београд - Сарајево.

"Мислим да нема нама будућости без помирења, боље комуникације, разумевања и боље сарадње. Тако је из угла Владе Србије, а то је и политика председника Александра Вучића, за којег је регионална сарадња на првом месту", рекла је Брнабић.

На констатацију новинара да упркос томе ни она ни Вучић нису скоро били у званичној посети Сарајеву, Брнабић је истакла да је у овом тренутку битнији ауто-пут који се гради, а не њихове званичне посете.

"Да ли је битније у овом тренутку ауто-пут који смо почели да градимо или једна посета Сарајеву? Мислим да је и за људе и за будућност, посебно за младе, ауто-пут. Немам никакав проблем и увек волим да дођем у Сарајево, надам се да ћу доћи ускоро", рекла је Брнабић.

Подвукла је да је важно да регион остави прошлост иза себе, али да је не заборави, да прашта и иде храбро напред у будућност.

 

 

Извор: Танјуг