Вести

Брнабић: О Србији одлучују само њени грађани

Политика Српске напредне странке се заснива на четири постулата, а један од њих је да, о Србији одлучују само њени грађани, истакла је чланица Председништва и повереница Градског одбора Београд Српске напредне странке Ана Брнабић.

"Први постулат је стално јачање, политичко, друштвено, економско, глобално стално јачање Србије. Србија која је данас јача него што је била јуче, нешто слабија него што ће бити сутра. То је политика Српске напредне странке", подвукла је Брнабић.

Други постулат политике Српске напредне странке је државна стабилност, а трећи пуна самосталност у одлучивању.

"Ми одлучујемо за нас. Имамо пријатеље и партнере, али у Србији и о Србији одлучују само њени грађани", нагласила је Брнабић.

Четврти постулат политике Српске напредне странке је, рекла је, сарадња.

"Европска интеграција, али и отвореност сарадњи са свим нашим партнерима, који Србији могу донети добро", рекла је Брнабић.

Када је реч о економији нагласила је да је странка, све што је урадила последњих година, урадила заједно са грађанима Србије.

"Израдили смо документ о свим успесима, који смо назвали "Извештај грађанима Србије". Ми смо странка која је одговорна, која ради у интересу Србије, која извештај о томе шта је урадила подноси јасно, транспарентно грађанима, онима за које радимо. Сутра ћемо представити тај документ", најавила је Брнабић.

Брнабић је рекла да нису биле празне приче и обећања када је речено да је Српској напредној странци најважније да грађани буду богатији, да имају посла, перспективу, као и шта ће све за њих урадити.

"Говорили смо о конкретним пројектима, испоручили конкретне резултате", истакла је Брнабић.

 

Требају нам деца, то је апсолутни приоритет

Морамо да имамо више деце, јер ако не поправимо демографску слику и ситуацију у земљи, ако немамо више деце, џабе нам сви резултати које смо постигли, поручила је Брнабић.

"Демографија је апсолутно најважнија. Ко ће користити све путеве, пруге које градимо, ко ће ићи у те нове школе, лечити људе у болницама? Требају нам деца и то је апсолутни приоритет", поручила је Брнабић.

Подсетила је да је Српска напредна странка, као окосница владе и скупштинске већине, усвојила Закон о финансијској подршци породицама са децом и први пут увела подстицаје како би се парови одважили да имају децу.

Додала је да је у програму "Србија 2025" предвиђено 700 милиона евра улагања у популациону политику, те да ће тај закон бити промењен, како би се додатно променили износи подстицаја, да би држава дала више.

Брнабић је поновила да ће од 1. јануара 2022. године за прво дете држава давати 300.000 динара уместо 100.000, повећаће се издвајања за друго, треће дете, посебно ће се пажња усмерити на помоћ студентима, како би им се показало да имати децу тако млад, на студијама, не само да је у реду, него је похвално и пожељно.

"Желимо да помогнемо младима да у том добу добију децу. Не само Србија, већ Европа и САД, цео запад, изгубе читаву генерацију, јер добију децу касније. Желимо да покушамо да вратимо ту једну генерацију и да поправимо слику", рекла је Брнабић и додала да ће бити додатних издвајања за жене предузетнице.

"Да се за четири-пет година похвалимо резултатима у области демографије, као у економији", поручила је Брнабић.

Друга област од значаја, свакако је инфраструктура, рекла је Брнабић и додала да су прва асоцијација Српске напредне странке код обичних грађана, путеви, пруге, премрежавање Србије.

"То нам је један од најважнијих приоритета, јер путеви повезују људе и омогући ће да млади остају тамо где су рођени, да се боримо против интерних миграција, за равномерни регионални развој", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да су сва улагања у железнице у складу са заштитом животне средине, јер је железница еколошки најприхватљивији вид транспорта.

Када је реч о образовању и науци, Брнабић је рекла да је Српска напредна странка покренула улагања у тим областима, а колико год се други "бусали у прса", говорили да су образовање и наука важни, они су урадили - "ништа".

"Школе нису биле повезане на интернет, није било нормалних тоалета по школама... Ми до 2023. године завршавамо комплетну дигитализацију основних и средњих школа. Све ће бити повезане на брзи бежични интернет, имати дигиталне уџбенике, учионице, најмодерније рачунарске кабинете, специјализована ИТ одељења и уметничка одељења", набројала је Брнабић.

Брнабић је рекла и да Србија није земља јефтине радне снаге.

"Ми смо променили. Будите поносни", поручила је Брнабић и додала да је Србија земља способних, паметних људи, пуних идеја.

"И, када вам кажу да су они елита, а ми сендвичари. Ми смо увели Фонд за науку, који финансира научнике и научне пројекте, ми смо запослили 1.000 младих доктораната, а тада нико није хтео да чује за њих. Изгурали смо то политичком вољом", рекла је Брнабић.

Посебно је указала на вештачку интелигенцију и биоекономију, као две најважније области у којима Србија напредује.

"Морамо да наставимо да идемо два, три или пет корака испред осталих. Ово је јасан правац до 2030. године и нико се више не смеје, јер су видели да можемо у дигитализацију", рекла је Брнабић и посебно указала на значај Института за развој вештачке интелигеције у Новом Саду.

Навела је и да се предвиђа да ће вештачка интелигенција до 2030. године допринети светском БДП-у 15,7 трилиона долара.

"Замислите да Србија узме део тога, а уверена сам да хоће. Замислите каква је то онда будућност", рекла је Брнабић.

Додала је и да је важна биотехнологија, односно биоекономија, која ће детерминисати економску конкурентност, али и националну безбедност, наводећи да би Србија до краја године требало да отвори Центар за секвенцирање генома, за развој биомедицине, биоинформатике, за које већ имамо оспособљен, стручни кадар.

Брнабић је, позивајући се на изјаву великог српског историчара, политичара и филозофа Слободана Јовановића да у утакмици народа, српски може да наступи само као културна снага и рекла да сматра да можемо данас да наступамо као снага у економији, иновацијама, пољопривреди.

"Култура је наша огромна компаративна предност. Морамо много више новца да улажемо, да обновимо наше културне институције, да градимо нове. Ово је сегмент друштва који је био потпуно девастиран. Отворили смо Народни музеј након 15 година, Музеј савремене уметности након 10 година. Реновирали смо Народно позориште "Бора Станковић" у Врању, завршавамо Народно позориште у Суботици. Морамо да градимо нови Музеј Николе Тесле у вредности од 40 милиона евра, Музеј историје Србије, Музеј историје Београда", објаснила је Брнабић.

Навела је да се сада решава и археолошко налазиште Винча Бело брдо.

Посебно је истакла да постоји пројекат, који почиње са применом 2023.године, а то је Национална престоница културе.

"Увели смо националну престоницу културе. Нови Сад је захваљујући нашим тимовима добио да буде 2019. године Европска престоница омладине и 2021. године, па се помера због пандемије на идућу годину. Учили смо од тога, реплицирали. Наши градови и општине ће се такмичити и онда ћемо да уложимо тамо у све што су замислили. За 2023. годину то је Чачак, а циљ је да мало децентрализујемо нашу културу", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да Србија улаже значајна средства у здавство и да је циљ да до 2030. године добијемо персонализовану медицину у Србији.

"Да када имамо центар секвенцирање генома да за сваког грађанима знамо које ризике има за здравље. Да идемо у превентивну медицину", објаснила је Брнабић.

Када је реч о заштити животне средине, рекла је да је приоритет унапређење квалитета воде, ваздуха и земљишта.

У вези енергетске безбедности нагласила је да је план да Србија иде у зелену транзицију али на начин да никада не угрози своју стабилост и безбедност.

"Не можемо да зависимо од других, јер то онда има утицај на наш политички постулат о пуној самосталности у одлучивању. Када сте енергетски зависни, немате самосталност у одлучивању. Гледаћемо да балансирамо", најавила је Брнабић.

Када је реч о спорту рекла је да је у ову област много уложено, али да је идеја да се уложи још више.

"Када причамо о младима, причамо о нашој странци. Причамо да морамо додатно да ојачамо младе у Српској напредној странци. Српска напредна странка је једина странка и тиме треба да се поносимо која инвестира озбиљно у младе кадрове. Имамо академију младих лидера", указала је Брнабић.

Брнабић је рекла да функционери морају још више да се посвете Академији, и младима.

"Морамо увек бити спремни и охрабривати смену генерација. Морају људи да виде да имамо нову енергију, амбициозне планове", истакла је Брнабић подсећајући да је 34 одсто народних посланика младе особе.

"Они можда некада погреше, али дају све од себе и уче. Тиме ће охрабрити и друге да иду даље", рекла је Брнабић.

Брнабић је закључила да је будућност Српске напредне странке будућност Србије.

 

За економски раст важни и туризам и речни саобраћај

Брнабић је рекла да је за даљи економски раст Србије важан и речни саобраћај, као и туризам.

Брнабић је током представљања политичких начела Српске напредне странке, а одговарајући на питања чланова те странке, рекла да је речни саобраћај изузетно важан и да је из тог разлога до сада доста уложено, али и да се планирају додатна улагања.

"Ми сада улажемо значајна средства у проширење капацитета луке Прахово, то је изузетно важно, али и чишћење речних корита и чишћења путева како бисмо могли да се додатно ослонимо на наше реке за додатни извоз посебно за пољопривредне производе", рекла је Брнабић.

Када је реч о туризму, Брнабић је потврдила да се налази у програму странке и наводи да је до сада много уложено, у ски центре, археолошка налазишта, тврђаве попут Рамске, Голубачке, али и уопште у инфраструктуру.

Наводећи да ће се наставити са улагањима у туризам, Брнабић је рекла да се досадашња улагања јасно виде у порасту туриста у нашој земљи.

"Нажалост, били смо доста погођени као и остали пандемијом корона вируса. Таман смо кренули да растемо па смо пали, али позитивна ствар је да су наши људи остајали у Србији. Туризам је важан за наш даљи економски раст", навела је Брнабић.

 

Нису пенали, већ формула у односу на радни век

Брнабић је појаснила ситуацију у вези са пеналима за оне који оду у превремену пензију и навела да то мора бити решено, али да се тражи начин на који ће бити фер и према онима који су касније отишли у пензију.

Брнабић је рекла да то уствари нису пенали, већ формула по којој се рачуна пензија у односу на животни и радни век.

"Када неко оде раније у пензију дуже је и прима, и зато му је основица смањена", рекла је Брнабић.

Како је додала, ако би се укинули ти пенали, то не би било фер према свима онима који су касније отишли у пензију, односно који имају пун радни век.

"То нису пенали, већ је пропорционално смањено тиме што се број година примања пензије продужио. Морамо то да решимо, да нађемо фер начин јер не желимо да оштетимо људе који су касније отишли у пензију", рекла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг/Ало