Вести

Брнабић: Србија не блефира

Председница Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић поручила је да Србија не блефира и да уколико Савет Европе (СЕ) прекрши статут и своје вредности, заиста "и не треба да буде део таквог лицемерја и шараде".

Брнабић је ово изјавила поводом објаве посланице Европског парламента и сталног известиоца за тзв. Косово Виоле фон Крамон која је претходно изјавила да су наводи да ће Србија напустити СЕ уколико тзв. Косово буде примљено у ту организацију, блеф и додала да ће чланице СЕ саме одлучити кога ће прихватити.

Брнабић је поручила Фон Крамон да би требало да зна "ствар или две о блефирању и лагању", пошто како је рекла, Фон Крамон није само блефирала већ је и отворено лагала о формирању Заједнице српских општина (ЗСО), која је окосница Бриселског споразума.

"За мање од месец дана, 19. априла, обележићемо једанаест година од потписивања Бриселског споразума. На том споразуму је потпис високог представника ЕУ - па, где је Заједница српских општина", упитала је Брнабић.

Брнабић наводи да то не доводи у питање кредибилитет Приштине, у који каже да Србија никада није веровала већ озбиљно подрива кредибилитет ЕУ.

"Коначно - шта говори против чланства Косова* у СЕ? Лако. Оно што је најважније -  чињеница да је, у складу са међународним правом, Повељом УН и Резолуцијом СБ УН 1244, Косово и Метохија Аутономна покрајина Србије, а не "европска држава", наводи Брнабић.

Брнабић додаје да је поред тога, чињеница и да су европски (и други) партнери Србије у више наврата, јавно и сасвим експлицитно истакли да је формирање Заједнице српских општина апсолутни предуслов за било какву даљу дискусију о приступу тзв. Косова СЕ или било ком другом сличном питању.

"Да ли су наши европски партнери (и други) лагали", упитала је Брнабић.

 

 

 

Извор: Танјуг