Вести

Брнабић: Србија очекује примену Бриселског споразума

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је у Њујорку да Сједињене Америчке Државе тренутно формирају тимове који ће се бавити Западним Балканом и да очекује да ће та земља већ у наредним данима или недељама посветити већу пажњу политичким питањима и провокацијама у региону.

Брнабић је то изјавила српским медијима после састанка са подсекретарком за политичка питања у Стејт департменту Викторијом Нуланд, са којом је разговарала и о тренутној ситуацији на Косову и Метохији.

Брнабић је оценила да је тај састанак био одличан, искрен и отворен.

"Америка је у процесу формирања тимова који ће се бавити Западним Балканом. То је код њих та смена генерација која се тренутно дешава и очекујем свакако да ће у наредним данима и недељама имати и веће америчко присуство и већу њихову пажњу политичким питањма и свим провокацијама које се дешавају", навела је Брнабићева.

Такође, истакла је да Србија има велику подршку Сједињених Америчких Држава на путу европских интеграција.

Како је рекла, Нуландова се интересовала на састанку о томе шта Србија очекује од словеначког председавања Евроспком унијом до краја ове године.

"Затим, шта очекујемо од разговора са европарламентарцима око изборних услова и да уколико се наставља реформа у области владавине права, да ћемо имати у разговору између Сједињених Америчких Држава  и Европске уније, јаку подршку Сједињених Америчких Држава . Јако добар разговор са особом која утиче на то како изгледа политика Сједињених Америчких Држава на Балкану, а не особом која извршава ту политику. Јуче сам касно увече имала добре састанке на маргинама (Генералне скупштине Уједињених нација) и са (аустријским) канцеларом Себастијаном Курцом, као и одличан састанак са министром спољних послова Финске, чија нам је подршка изузетно важна за европске интеграције", навела је Брнабић.

Подсетила је да ће се данас састати са генералним секретаром Уједињених нација Антонијом Гутерешом и да ће се после обратити на генералној дебати у Уједињеним нацијама.

 

 

Извор: Танјуг