Вести

Брнабић: Србији је потребно да развија иновационо предузетништво

Иницијатива "Дигитална Србија" је представила пројекат "Предузми идеју" кроз који ће уз подршку Америчке организације за међународни развој (УСАИД) подржати предузетнике и оне који ће то тек постати на путу од иновативних идеја до глобалних стартап компанија.

Конзорцијум окупљен око овог пројекта вредног преко 4,2 милиона долара ће се фокусирати на промоцију предузетничких вредности, јачање веза између академске и пословне заједнице, подстицање мултидисциплинарног приступа у развоју иновација и другим темама важним за даљи развој иновационог екосистема Србије.

У намери да иновативним људима помогне у процесу развоја идеја пројекат "Предузми идеју" покренули су Иницијатива "Дигитална Србија" и партнерске организације Стартит, Факултет организационих наука, консултантска кућа ПwЦ, и Нова искра, уз подршку УСАИД. Овај пројекат ће умрежити привреду, образовне институције, организације за подршку, истраживачке организације и релевантне институције.

На представљању пројекта, Брнабић je рекла да је овај пројекат наставак свега што су Влада Србије и Иницијатива "Дигитална Србије" урадили у последњих неколико година на дигитализацији.

Истакла је да ће тај пројекат охрабрити младе на предузетништво и изразила наду да ће он задржати младе у земљи, али и привући људе из иностранства.

Брнабић је навела да је управо Србији потребно да развија иновационо предузетништво, што је, указује, и суштина овог пројекта.

"Сада се завршава и израда Стратегије за развој стартап екосистема и стартап компанија, то раде управо чланице Иницијативе Дигитална Србија, тако да је то прва стратегија коју развија привреда у Србији, а коју ће Влада само усвојити", подвукла је Брнабић.

Брнабић је истакла да је разговарала и са министром финансија Синишом Малим о још једном пакету пореских олакшица или подстицаја у иновационом предузетништву.

Нагласила је да је Србија данас једна од најконкурентнијих земаља у Европи за улагање у стартап, иновационе компаније или у истраживање и развој.

Подсетила је да од када је 2016. године основан Савет за информационе технологије и иновационо предузетништво, заједно са Иницијативом "Дигитална Србија" и члановима те иницијативе урађено много на дигитализацији, наводећи да је уведено програмирање и кодирање као обавезан предемт у основим школама, повећан број специјализованих ИТ одељења у средњим школама.

Додаје да је уложено више од 100 милиона евра у инфраструктуру за стартап компаније и иновационе компаније, да данас постоје четири научно-технолошка парка у Србији, да су повећани капацитети техничких факултета, уведени нови мастер програми, али и пореске олакшице за инвестирање у истраживање и развој, оснивање стартап компанија.

Нагласила је да се све то ради у циљу да се наша економија трансформише са оне која се базира углавном на радно интензивним инвестицијама до економије која се заснива на иновацијама, високој технологији и знању.

 

 

Извор: Танјуг