Вести

Брнабић: Важно је да отварамо вртиће

Председница Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић обишла је нове вртиће "Мали Принц" и "Палчица" у Ваљеву и том приликом истакла колико је важно да се отварају вртићи и да је циљ државе да до 2027. године подигне укупну стопу фертилитета на 1,7.

Брнабић је рекла да јој је драго што је Ваљево прва локална самоуправа коју је посетила као председница парламента и што је ту поводом отварања два нова вртића за 470 деце.

"Мислим да је то једна од најлепших ствари које као Република Србија у тиму са председником Србије Александром Вучићем, Владом Републике Србије и Народном Скупштином можемо да урадимо. Најважнија ствар за будућност је да имамо више деце", поручила је Брнабић.

Брнабић је оценила да је, поред свих успеха власти, можда и највећи резултат тај што су успели да подигну стопу укупног фертилитета са 1,43 колико је износила 2012. године на 1,6 колико је износила прошле године.

"Поставили смо пред себе амбициозан задатак и циљ, да до 2027. године подигнемо стопу укупног фертилитета на 1,7", поручила је Брнабић. 

И са садашњом стопом, додаје Брнабић, Србија је земља у ширем региону која има највећу стопу фертилитета, додавши да то ипак није довољно и да сви резултати које држава постиже нису довољни ако не будемо имали више деце.

"Тако да је најлепши догађај коме било ко од нас може да присуствује јесте отварање нових вртића", навела је Брнабић.

Подсетила је да су прошле године у Ваљеву остварене три велике инвестиције и тиме, како је навела, направљени услови за останак људи у Ваљеву.

Што се тиче осталих пројеката у Ваљеву, додала је да остаје да се заврши брза саобраћајница која ће спојити град са ауто-путем "Милош Велики", као и геронтолошки центар, у који је уложено 10 милиона евра и који би требало да ускоро добије употребне дозволе.

Брнабић је додала да је остало да се уради и пројекат Опште болнице у Ваљеву, што је инвестиција која износи 110 милиона евра, као и нова спортска дворана, која ће коштати између 15 и 20 милиона евра.

Одговарајући на питања новинара у току обиласка, истакла је да мора да постоји добра сарадња државе и локалне самоуправе, како би се градили нови вртићи.

Рекла је како је држава успела у протеклих 10 година да велики број васпитача који су на уговорима на неодређено пребаци на уговоре за стално.

Брнабић је оценила да је добро што се праве нови вртићи, јер, како је рекла, са свим новим радним местима која су отворена у Ваљеву и инвестицијама које су доведене у град биће више деце, па ће самим тим бити потребни нови вртићи.

Навела је да је посебно важно да деца буду у оваквим условима.

Брнабић је искористила прилику и да седне и поприча са малишанима.

 

Поздрављам одлуку опозиције да дође на колегијум у Скупштину Србије

Брнабић је поздравила одлуку опозиције да дође на колегијум који је сазвала у Скупштини Србије и истакла да је она увек за дијалог.

Брнабић је одговарајући на питање новинара да су представници опозиције најавили да ће доћи на колегијум и да ће тражити заједничку комисију која би надзирала бирачке спискове, рекла да искрено и отворено позива опозицију да дође и да разговарају на све теме које се тичу изборних услова, али у једној, како је рекла, нормалној атмосфери.

"У атмосфери у којој можемо да се сложимо да се не слажемо, али чини ми се да овде око, макар одређених препорука, имамо консензус да желимо да их имплементирамо. Не све посланичке групе, да будем сасвим искрена. Постоје посланичке групе у опозицији, које су ми и јуче, током консултација око радних тела, рекле да су оне потпуно против имплементације одређених препорука ОДИХР, али ја знам да је посланичка група Српске напредне странке, али и свих коалиционих партнера који су добили посланичка места захваљујући успеху листе "Александар Вучић – Србија не сме да стане", апсолутно за то да се препоруке имплементирају у најкраћем могућем року", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да су то радили од 2019. године и да су радили заједно управо на тему јединственог бирачког списка до тренутка када, како је  рекла, организације цивилног друштва и опозиција нису престале да долазе на Радну групу зато што им је било незанимљиво. 

"Ми смо им тада, колико се сећам, сваке недеље давали УСБ и документе са ажурираним променама у јединственом бирачком списку и то им је било толико незанимљиво да су на крају престали да долазе на те радне групе и тако је та Радна група практично и завршила свој рад, зато што смо ми седели и сами са собом разговарали око промена у бирачком списку. Али још једном, апсолутно сам за дијалог, хвала им ако су заиста одлучили коначно да се појаве", рекла је Брнабић.

Брнабић је подсетила да је председник Србије Александар Вучић позвао опозицију на консултације код себе у Председништво, а да је њихова уставна обавеза била да се појаве на тим консултацијама, а да се опозиција није ни удостојила да одговори на позив председника Републике. 

"Председавајући Скупштине Стојан Раденовић такође их је позивао на консултације око потпредседника и чланства у радним телима Народне скупштине, а ја сам их позвала на консултације око заменика председника и учешћа у радним телима, и опет се нису појавили", подсетила је Брнабић.

Брнабић је одбацила захтев опозиције да се колегијум преноси на телевизији, истакавши да она ради по правилима које су важили за све председнике Скупштине Србије, а да то није по правилима.

 

Да је опозиција сумњала у бирачки списак, не би тражила хитне изборе

Чињеница да је опозиција тражила хитне ванредне парламентарне и београдске изборе до краја 2023. године говори о томе да знају да са изборним условима не постоји проблем, изјавила је Брнабић.

Брнабић је, одговарајући на питање шта ће рећи опозиција на то што је шеф мисије ОЕБС-а оценио да Србија има услове за изборе, да грађани имају могућност да изразе мишљење у шта се уверио, истакла да све што опозиција прича о изборима пада у воду и показује да је реч о политиканству чињеницом да су они тражили изборе прошле године.

"Ево да питам све грађане Републике Србије, поштовани грађани, да је опозиција сумњала у изборне услове, у бирачки списак, у демократију, могућност за фер и транспарентне изборе, да ли би тражила хитне изборе? Наравно да не би. Него би се тада фокусирала на изборне услове и на бирачки списак", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да данас постоји јединствени бирачки списак, а да у њихово време није постојао.

"Тако да је то политиканство и алиби зашто су они изгубили изборе. Уместо да кажу, па добро ево 12 година губимо изборе, ево ми не ваљамо, ми треба да се мењамо. Не, они ће опет да кажу, е ви сте криви, е ти си крив, све остало у универзуму је криво, само они нису криви што 12 година губе изборе", рекла је Брнабић.

Брнабић је поручила да ће се свакако наставити са имплементацијом препорука ОДИХР-а, додајући да су те препоруке за Србију у великој мери много блаже него што су у неким другим европским земљама, укључујући Пољску, Немачку, Холандију, Шведску.

"Ја заиста верујем да су све ОДИХР препоруке изузетно, изузетно добре. Постоји ту дилема око једне или две. Једна од препорука која се понавља из извештаја у извештај је да један грађанин може да подржи више листа. Опозиција је против тога. Данас нам кажу имплементирајте све ОДИХР препоруке. То је једна од тема за разговор у понедељак. Да ли да имплементирамо ту препоруку или да не имплементирамо. Да буде јасно свим грађанима у ствари шта радимо и шта они желе", закључила је Брнабић.

Брнавић је рекла да су напредњаци урадили све што је у њиховој моћи да се спрече изборне нерегуларности. 

"Као Српска напредна странка урадили смо све што је у нашој моћи да се то не дешава - увели смо јединствени бирачки списак, транспарентно смо га показали на сајту Министарства државне управе и локалне самоуправе и објавили број бирача подељен по јединици локалне самоуправе који се аутоматски ажурира на свака три месеца па свако може да проверава", рекла је Брнабић на питање новинара да ли у фер изборне услове спада то што је њихов коалициони партнер Милан Стаматовић изјавио да је легално и легитимно да се грађани селе од града до града и гласају.

Брнабић је нагласила да су управо да би се спречиле нерегуларности објавли бирачки списак на сајту - без личних података грађана.

"Урадили смо све да се то спречи. И коначно, то показују и бројеви. Дакле, између 2004. и 2024. године бирачки списак у граду Београду се повећао за 19.000 људи. Између 2002. и 2014. године за 150.000 људи", рекла је Брнабић. 

Брнабић је поводом Стаматовићевих навода о пресељењу грађана рекла да не мисли да је то легално ни легитимно, али је констатовала да није видела да када је до 2014. године 150.000 људи насељено и додато у бирачки списак у Београду, постављано питање насељавања и да ли је то легано или легитимно.

"Од вас се разликујем по томе што су за мене услови исти за све како за листу "Србија против насиља", тако и за листу "Александар Вучић - Србија не сме да стане", за Демократску странку, Српску напредну странку, Зелено-леви фронт, СРС, СПС", рекла је Брнабић и додала да је управо зато као министар за државну управу, кренула да ради на увођењу е-управе. 

Брнабић је рекла и да они који су били раније на власти нису имали жељу да направе јединствени бирачки списак већ га је свака локална самоуправа водила.

 

Србија нема времена за губљење

Брнабић је изјавила да Србија и њен народ немају времена за губљење и да ће остали избори који долазе бити одржани када им је време, у складу са Уставом и законима Републике Србије. 

Брнабић је рекла новинарима да не може да замисли да било ко спречи одржавање београдских избора које је расписала Скупштина Србије, а које је захтевала опозиција и оценила да су претње бојкотом, "спрдња" са грађанима Србије.

На питање да постоје ставови да локални избори могу да буду прекинути, ако се уоче изборне неправилности, Брнабић је одговорила контрапитањем: који су механизми било кога да спречи изборе које је расписала Народна скупштина Републике Србије. 

"Ја то не разумем. Како ће неко да спречи нешто што је празник демократије? Ми смо у ситуацији да имамо изборе, када причамо о изборима у Београду, зато што су они тражили изборе, не ми", рекла је Брнабић.

Како је рекла, Србија и њен народ немају времена за губљење и да ће остали избори који долазе бити одржани када им је време, у складу са Уставом и законима Републике Србије. 

Брнабић је подсетила да су грађани Србије за парламентарне изборе гласали у априлу 2022. године, да се направила влада и формирала се скупштинска већина, а да су тада и Београђани гласали.

"И ту се формирала већина у градској скупштини, изабран је градоначелник, сви градски органи почели су да раде. Следећи избори су требали да буду 2026. године. Не, они су дошли 2023. године и рекли тражимо хитне изборе. И сад кажу, а ми ћемо сад да спречемо изборе. Које ћете изборе спречити? Оне које сте хитно захтевали", констатовала је Брнабић. 

Додала је да опозиција прети бојкотом и физичким спречавањем избора.

"Дакле насиљем, они који кажу као да су против насиља, насиљем би да спрече изборе које су они тражили. Чекајте, хоћете изборе или нећете изборе? Па не можете ви на шест месеци да мењате мишљење о томе, да ли хоћете изборе или нећете изборе?", питала је Брнабић.

 

После терористичких напада свуда у Европи на улицама војска и полиција

Брнабић је изјавила да су лицемерне критике које стижу од опозиције и поједних медија на рачун додатног обезбеђења у тржним центрима после терористичког напада у Москви, додајући да се после таквих напада било где у свету појачава присуство војске и полиције као и у свим главним градовима Европе.

"Доста сам путовала и пословно, али и пре него што сам ушла у политику 2016. године и знам да кад год је на било ком крају света било какав терористички напад или било какав инцидент, на улицама свих главних градова Европе, ви имате до зуба наоружану војску и полицију која чува железничке станице, метро станице, тржне центре, аеродроме, аутобуске станице", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да и када "самозвана елита" оде у иностранство онда кажу у том случају како је то озбиљна држава, како се промовише сигурност и безбедност грађана.

"Када Србија то по први пут уради, на крају крајева зато што и по први пут имамо тако опремљену војску и полицију, и ничега нам не мањка, и можемо на тај начин да покажемо грађанима Србије да бринемо за безбедност и да одвраћамо сваку могућност напада, е онда то што им се свиђа у Лондону, и то што им се свиђа у Паризу, и то што је прелепо у Берлину, је катастрофално у Београду. И то је то лицемерно", рекла је Брнабић.

Брнабић је то рекла одговарајући на питање како коментарише нападе опозиције и појединих медија пошто је додатно појачано обезбеђење у тржним центрима после напада у Москви.

 

Повећаћемо јавност у раду Скупштине, посланици да буду више на терену

Брнабић је изјавила да ће се на новој функцији трудити да повећа јавност у раду Народне скупштине и да ће се потрудити да народни посланици, као представници грађана, буду много више на терену. 

"Да не будемо само у Скупштини, већ да будемо много више на терену и да народни посланици виде резултат свог рада у конкретним пројектима, конкретним иницијативама, да разговарају са грађанима. Зато што мислим да је то нешто где можемо да направимо квалитативни искорак у раду Народне скупштине", рекла је Брнабић.

Навела је да се радује будућем раду и томе што ће, као председница Народне скупштине, заједно са народним посланицима и радним телима, моћи да обилази локалне самоуправе и да прича са грађанима.

На питање да ли ће бити настављени пројекти које је започела као председница Владе, Брнабић је одговорила да ће они бити настављени и навела као пример да се бар три скупштинска одбора баве оним што је у пројекту "Србија 2027-Скок у будућност" обухваћено као равномерни регионални развој. 

"Желим као председница Народне Скупштине да позовем, без обзира да ли су опозиција или су народни посланици владајуће већине, све те посланике, чланове одбора, да крену са мном да обиђемо Србију, да обиђемо те пројекте, да виде на крају крајева и шта је резултат све те законодавне активности и ратификације међународних уговора или ратификације кредита. И да виде да је то и њихових руку дело и да Србија може да иде храбро и брзо напред само ако радимо сви заједно", поручила је Брнабић.

Према њеним речима, можда ће тако и неки посланик из опозиције да види да није све политика, да је много тога до свакодневног живота обичних грађана, па ће, како је навела, подићи руку за неки предлог закона.

Као једну од првих дестинација таквих посета навела је стаклени видиковац на Каблару који ће ускоро бити завршен.

На питање да ли има неке информације везане за нестанак девојчице Данке Илић, Брнабић је одговорила да за оне информације које има, нема овлашћење да даје.

"Ове информације које имам, немам овлашћење да их дајем, тако да могу да угрозим истрагу, и то би заиста било крајње неодговорно", закључила је Брнабић.

 

Пројекат Рио Тинта добар за Србију, економски и због зелене транзиције

Брнабић је изразила уверење да је пројекат "Јадар" добар за Србију пре свега због великог економског значаја, а утицао би и на убрзање зелене транзиције.

Брнабић је, одговарајући на питање да изнесе лични став у погледу присуства компанија Рио Тинто и Еуролитијум у Србији поручила да је њен став од почетка непромењен, те да ће пројекат донети много тога доброг посебно грађанима у Лозници и околони, као и Крупњу.

"Мој став је увек био да је тај пројекат добар за Србију да ће донети много тога доброг, да ће променити све наше перспективе укључујући зелену агенду и промоцију зелене транзиције. То пре свега значи да, да би имали такав пројекат у земљи, морате много брже да одустанете од свих облика производње на еколошки неприхватљив и прљав начин и да имате производњу на еколошки прихатљив, одржив начин. То ће, свакако убрзати нашу зелену транзицију у свим аспектима", оценила је Брнабић.

Као другу добру ствар, Брнабић је навела економску добит, упоредивши Србију пре и после литијума као Норвешку пре и после нафте.

"Новац који остаје у Србији у том случају је незамислив, то вам је паралела са Норвешком пре и после нафте, то је Србија пре литијума и Србија после литијума", рекла је Брнабић и истиче да је једини пут до договора дијалог.

На питање новинара да прокоментарише јучерашњи инцидент када су представници еколошких организација и опозиционих политичких партија зауставили презентацију пројекта "Јадар" Рио Тинта у Ваљеву, Брнабић је рекла да је поента опозиције да прекине дијалог.

"Појаве се, направе инциденте, направе циркус и нема ништа од дијалога. Дакле, читава поента увек је да нема ништа од дијалога. Увек је поента та, као ми позивамо на дијалог, онда се појавимо на том дијалогу, да вичемо, вриштимо, пиштимо, бацамо све од тоалет папира до не знам чега, и да прекинемо диалог. У ствари, то је политика - само увек бити против", поручила је Брнабић.

Како је рекла, они су могли да дођу на ту презентацију и поставе питања и суоче се аргументима око питања које је веома важно за нашу земљу.

"Дијалог је једини пут, али они су управо у Ваљеву јуче онемогућили дијалог, јер не верују више ни у своје агрументе. Ја мислим да је у питању добар пројекат и надам се да ће у некој широј дебати грађани Србије дати подршку том пројекту, мислим да је важан за грађане Лознице, околине и Крупња", закључила је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг