Вести

Брнабић: Заштита животне средине један од приоритета Владе

У селу Обреж, у општини Пећинци,  почело je уклањање дивље депоније на којој се отпад нагомилавао око 40 година, а почетку радова присуствовале су председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић.

По обиласку депоније, Брнабић је изјавила да је заштита животне средине, уз реформу владавине права, један од два приоритета Владе Србије у овом мандату.

"Министарство за заштиту животне средине одвојило је 75 милиона динара за суфинансирање уклањања дивљих депонија", рекла је Брнабић.

Навела је да сада због небриге дуге деценијама, имамо много посла и да ће се садашња Влада Србије фокусирати на унапређење квалитета и заштите ваздуха, на постројења за пречишћавање отпадних вода и управљање чврстим отпадом, односно чишћење дивљих депонија.

Истакла је да ће држава урадити свој део посла али и да сваки грађанин, као појединац треба да уради свој део и да пази где одлаже отпад и баца смеће.

"Размишљамо и о употреби геопросторних података где бисмо контролисали снимке и могли да видимо где се праве депоније и да одмах реагујемо", рекла је Брнабић.

Додала је да се паралелно са уклањањем чврстог отпада, пошумљавањем и сличним акцијама у борби за здравију животну средину ради на изградњи постројења за одсумпоравање на нашим термоелектранама за шта је од 2014. године издвојено 600 милиона евра.

  

Панић се позиционира као лидер опозиције

Брнабић је изјавила да јој је жао што председник Синдиката лекара и фармацеута Раде Панић ситуацију око пандемије корона вируса користи за своју политичку промоцију.

Брнабић је то рекла коментаришући Панићеву изјаву да чланови Кризног штаба пандемију користе за лично богаћење и да се богате на челу са њом и то на отварању ковид болница, набавци респиратора и разних прескупих лекова, уместо да раде на спровођењу противепидемијских мера како би се заразило што мање људи.

"Мислила сам да је градња болница, набавка респитатора, лекова и вакцина најбоља помоћ грађанима у борби против ковида", рекла је Брнабић, где је присуствовала почетку уклањања дивље депоније у овом селу.

"Жао ми је пошто Панић са разним Цхутама и Ðиласима, користи ово и што је његов циљ и свих њих да се позиционирају као лидери опозиције а не као што би требало у његовом случају да се фокусира на оно што може да помогне људима", рекла је Брнабић.

Колико је то што говори тачно, према њеним речима, најбоље потрвђује и изјава са еколошког устанка пролетос када је он изразио своје задовољство тиме што се на протесту окупио велики број људи.

"Рекао је то у дану када је од последица ковида преминула 41 особа, када је 260 људи било на респираторима а више од 7.000 на болничком лечењу. Рекао је то иако је окупљање великог броја људи било огроман епидемиолошки ризик", навела је Брнабић.

Оценила је да је Панић очигледно један од вођа опозиције у великој конкуренцији са "Ђутом, Ђиласом и Јеремићем" а да је у овом тренутку најмање лекар.

"То је беспизорно и бесрамно, а посебно да оптужује људе из Кризног штаба који годину и по дана раде без новчане накнаде а уз то су стално изложени критикама стручњака из разних организација. Они нас једног дана критикују да ћемо увести забрану окупљања да би спречили скуп опозиције 11. септембра, а пет дана касније кажу како хитно морамо да забранимо окупљања", рекла је Брнабић и додала да политиканству није место у у борби за животе људе у оваквој пандемији.

Истакла је да држава мора да настави да се бори, да купује лекове, најмодерније респираторе, гради болнице, на шта је, како је рекла, бескрајно поносна.

"Хвала Панићу што је рекао да смо изградили болнице, набавили лекове и респираторе. Заборавио је да каже још неке ствари а то је да смо повећали плате здравственим радницима, да смо први набавили вакцине и да ћемо бити први који ће и да производе вакцине. Али, има времена, његова политичка каријера је тек на почетку и верујем да ће се сетити свих тих ствари и покушати да их злоупотреби", рекла је Брнабић.

Као важно је навела то да Синдикат лекара и фармацеута који Раде Панић предводи није репрезентативан, али да медији преносе његове ставове.

"Постоје још два здравствена синдиката и људе из њих не можете чути, али Панића можете јер је он политичар", закључила је Брнабић.

Рекла је да јој је жао што Панић користи улогу лекара да се позиционира као политичар и лидер опозиције.

 

 

Извор: Танјуг