Вести

Данас преговори са ДСС, у четвртак са коалицијом око СПС

 

Истовремено, желим да вас обавестим да је Српска напредна странка донела одлуку да формира посебан Антикорупцијски одбор који ће се бавити  свим жалбама, притужбама људи на чланове СНС било где да се налазе у власти на локалном нивоу, пошто друге власти немамо. Шта је смисао тог одбора? Ми желимо да покажемо да се разликују и партије и политичари и да нису сви исти. Ја знам да сви људи у Србији кажу - сити смо политичара, доста нам их је, сви су исти, чекају да дођу на власт, а онда кад дођу на власт краду народне паре и крај целе приче. Ми то хоћемо да променимо, направићемо такву врсту Антикорупцијског одбора који ће свакодневно бити доступан за жалбе, примедбе и притужбе грађана и ми ћемо на све што постоји било какав озбиљнији основ или озбиљнија сумња предузимати, пре и чак надлежних државних органа или упозоравати  надлежне државне органе да је потребно да предузму одређене мере, уколико такве мере буду неопходне, против наших чланова. Ми се надамо да неће бити потребе, али ако буде то ћемо радити, али обавештавати људе и о свим осталим нашим сазнањима о корупцији и за људе који нису чланови СНС. Ја мислим да је то најпоштенија могућа одлука и одлука коју ће сви грађани без обзира на то којој политичкој странци припадају, апсолутно поздравити.

 

Поред мене је и др Лука Кецман, он је повереник наше странке за Републику Српску, он ће вам у неколико реченица само рећи о плану наших активности и оно што је урадио Валентин Инцко у Босни и Херцеговини, високи представник. Изволите па ћу вам ја после одговарати на питања.

 

 

Лука Кецман: Захваљујем господине Вучићу, по трећи пут се обраћам са овога места с обзиром на то да још увек добар део медија у Републици Српској је затворен за оне странке које мисле својом главом, које напредно мисле и које су заправо политичка будућност у Републици Српској. Желим кратко да вам кажем да у Републици Српској постоје 63 општине и више од  половине тих општина је започело формирање својих  општинских одбора СНС, што сматрамо да је огроман успех за ова два месеца колико странка функционише и званично ради у РС, и да како стоје ствари до септембра месеца ћемо заиста затворити 70% тих општина и тада ће се стећи сви услови да и челници СНС, председник  Томислав Николић и заменик председника господин Александар Вучић, дођу у РС и започнемо једну озбиљну кампању која ће бити увод  за опште изборе који ће бити 2010. године у РС, где смо убеђени да ће СНС бити врло битан и релевантан политички фактор као једна од најмлађих политичких организација и странака, али већ сада врло видљива и присутна на сцени Републике Српске.

 

Оно што претпостављам да вас интересује и кратко ћу се само осврнути на то јесте скорашња одлука Високог представника Валентина Инцка на закључке које је донела Народна скупштина РС. Сматрамо да је то још један пример потезања борских овлашћења који је потпуно непродуктиван и неконструктиван за  било какав напредак у Босни и Херцеговини и РС посебно. Свако онај  ко мисли да Република Српска може на било који начин да се дестабилизује грдно се вара, не зато што постоје они који то одистински бране, него зато што је РС израз тежње српског народа вишевековна. Нису они желели овај рат, овај рат је био последица читавог периода одраније, па је та тежња дубоко у сваком човеку у РС утемељена, према томе никаква одлука, никакво поништавање не може зауставити пут  којим иде РС и за који се ми залажемо. Ево, ја сам толико само кратко, а ако имате неко питање изволите. Хвала вам.

 

Александар Вучић: Изволите ако имате неко питање. Дакле, ми од данас више не очекујемо одговор СРС по питању локалних коалиција, та прича је завршена, они нам нису одговорили, чак нису ни цивилизовано поступили и удостојили нас пристојног одговора. Просто, то се не ради у политичком животу, али шта да радите. Изволите.

 

 

Новинар: Почињете разговоре, ко, са ким, када?

 

Александар Вучић: Неће бити изјава, али обавестићемо вас о свему. Разговори ће бити затворени за јавност, а ми ћемо вас после разговора обавестити о садржају разговора.

 

 

Новинар: Разговарате само са представником ДСС или целе коалиције?

 

Александар Вучић: Ја мислим да ће данас бити разговори само са председником ДСС и да ће Томислав Николић разговарати са председником ДСС, али потпуно смо отворени, мислим да има свакодневне контакте и са господином  Илићем. Ми никада и не заборавимо да споменемо господина Илића. А онда очекујемо, пошто су рекли да сутра и представници СПС, ПУПС и ЈС имају свој састанак и мислим да би било реално од четвртка или петка успостављање неке врсте комуникације и на тој нашој релацији.

 

 

Новинар: Господине Вучићу, ако можете да се надовежете на ово што је господин говорио о ситуацији у РС, шта кажете на то каква би требало да буде реакција Београда,  јуче је Тадић био у Бања Луци, шта ви мислите о томе?

 

Александар Вучић: Ја мислим да ми пре свега морамо да разговарамо са релевантним међународним факторима и да кажемо да је Дејтонски споразум нешто што не може да се руши. Дејтонски споразум је онај споразум за који је један од гараната и Република Србија, Дејтонски споразум је створио мир  на простору бивше Југославије, они кажу на простору бивше Босне и Херцеговине, али је суштински створио мир на простору бивше Југославије и један од гараната за спровођење Дејтонског споразума је Република Србија и не можете негирати интересе РС и ићи увек на укидање надлежности прерогатива власти РС и у супротности са Дејтонским споразумом, а у ствари све време се позивати на Дејтонски споразум. Дакле ми јесмо за стриктно поштовање Дејтонског споразума, поштујемо међународно право, поштујемо међународне границе, али такође смо против било каквог укидања РС, на то нема право нико ни у међународној заједници, јер је то директно супротно Дејтонском мировном споразуму као једином општем правном акту на којем је заснован правни поредак у Босни и Херцеговини. Дакле уопште не разумемо зашто би било коме у оваквим условима требало додавање уља на ватру на територији Босне и Херцеговине. Мислим да то нико не може да разуме. И мислим да је неопходно да наши државни органи на озбиљан начин разговарају са међународни фактором. За то је била прилика и посета господина Бајдена Београду, не знам како су ту прилику искористили наши државни званичници пошто о томе нисмо ништа чули, али и са свим осталим међународним факторима наравно.

 

Ми ћемо, да ли данас у току дана или сутра,  вас обавестити о току ових разговора и као што сам вам рекао и прошли пут кад ми нисте веровали да ћемо да победимо на изборима, формираћемо власт. Ја очекујем да то буде негде до 1. августа, најреалније је у том временском периоду да посао буде завршен. Разумећете и због чега, сасвим сам сигуран да је немогуће прикупити све одборнике много раније. Дакле, мораћемо да дамо један период да би се одборници скупили за скупштинску већину, јер ће бити довољно да један или двоје, двојица или троје или тројица не дођу и нема скупштинске већине. Пошто, ако се не варам, у обе општине 31 ће бити већина од 56 и 57, тако да то јесте лагодна већина, али ако вам троје не дође то више није већина.

 

 

Новинар: Можете још неколико реченица о СПС- ПУПС –ЈС, да ли очекујете да се и они на неки начин укључе у ову причу о формирању власти?

 

Александар Вучић. Важно је да ми ово завршимо, па то очекујем и мислим да сам то прилично јасно рекао. Немам шта да кријем, није то нека превелика математика па сад ја вам причам о неким тајнама сакривеним у пирамиди, итд. Зна се с ким можемо да разговарамо, већ смо то најавили и неки од тих људи су то најавили и покушаћемо да формирамо ту власт. Нажалост, проблем је у томе што у нашој земљи постоји заиста невероватно велики број неодговорних политичара и ако се бавите политиком онда кажете – извините, ми нећемо да учествујемо ни на једној страни, априори ћете да оптужујете СНС, а моје сад питање је за вас - а шта ће да ради СРС кад ми не будемо ушли, иако су нас они терали у коалицију са ДС и опет не уђемо у коалицију са ДС, шта ће онда да раде?! Цео свој политички ангажман су усмерили на то како ми само чекамо, јер смо ми три месеца раније договорили коалицију са ДС и шта ће сад да раде? Па и сад ћете да видите да су лагали све време, као и кад су говорили да ћемо Тома и ја да сведочимо у Хагу не знам, као и кад су не знам шта све измишљали итд. Додуше, ја и Тома смо учествовали по пријемима по амбасадама, што им Тома рече пре неки дан новац ми исплаћују директно на пријему, али то вам је кад имате посла са неозбиљним, неодговорним и људима који не размишљају о будућности грађана већ размишљају само о себи, својим фотељама и својим џеповима и ни о чему више. Моје питање шта ће да раде кад ми опет не уђемо са ДС, а толико су се надали и све учинили да доведу ДС на власт. Још су они одбили коалицију са нама, ми ћемо да нађемо решење, да не буде како су се надали, иако ја уопште не мислим да би то била катастрофа. Састану се људи и договоре техничку коалицију, шта је најбоље за грађане и ту се расправља о канализацији, водоводу и асфалтирању. Знате, локални избори нису питање хоћемо ли ми у НАТО, а да ли ће они да гађају Хаваје или неће, значи то нису питања за локалну самоуправу .

 

 

Новинар: Став ДСС је да је то један од услова.

 

Александар Вучић: Имам питање једно, како би одговорио неко у ДСС, ја се надам да то није њихов став, а моје питање је, дакле говорим о оним коалицијама пошто су рекли па као не знамо то са СПС, јесте ли ви пребројали општине у којима су радикали и ДСС у коалицији са СПС, преко 50 их је, па нигде власти не би било у Србији, нигде локалне самоуправе не би било у Србији, па јел то значи да само тамо где напредњаци победе не сме да се формира локална самоуправа или ту постоје двоструки, троструки или не знам какви аршини већ. Добро, ми ћемо и о другим стварима разговарати са људима из ДСС, али ја не мислим да то има везе са локалним изборима. Нећете да ме убедите да икакве везе има НАТО пакт и не знам какав однос наш према било чему са асфалтирањем улица. Ја мислим да људи морају да се баве проблемима обичних људи, животом грађана, то је наш посао, Наш посао је да решавамо проблеме људи, да ти људи живе боље, да осете неку добробит од власти, а не само да се политичарима пуне џепови и то јесте смисао и то јесте смисао формирања овог нашег антикорупцијског одбора, зато што ћемо ми одмах наше да осудимо и видећете, биће таквих примера унапред вам кажем, и нећемо се стидети ни либити и то ће бити први примери у историји Србије где ће неко на неког свог да покаже, али ћемо тиме грађанима да јасно ставимо до знања да ми не стојимо иза корупције на било ком нивоу и онда ћете видети како ће то да се смањи.

А морам да вам,  сад да се насмејете, знате ви да  у неким општинама сви са свима су се договорили да владају, без знања централа странака, сви са свима. На Вождовцу, ЛДП, СРС, СНС, ДСС, ДС, Расим, сви са свима локални представници, и   они би најрађе, њих шест,  сви да учествују у власти само је важно какав је њихов колач. Синоћ смо имали седницу општинског одбора Вождовац где смо то пресекли и зауставили Сви хоће, кажу не праве ови из ЛДП-а проблем, хоће они, а дошли ови из ДС, јесте они хоће имовину, а ми хоћемо грађевину, а они хоће то и то. Е од тих договора нема ништа зато што то није ни пијаца, ни бандитско место  него то мора да буде општина као сервис грађана, а сви се договарају. То ћемо да зауставимо и ви знате да је то тако, ништа вам ново нисам рекао него што сам отворено проговорио о томе и са  тим проблемима се сви суочавамо. Е зато ћемо то да заустављамо и зато ћемо да формирамо овај одбор. Каже нема проблема ДСС је дошао само по ово, али дошао је онај из ДС кажу шта их брига за централу њих четворица прелазе овамо, ови из ЛДП-а може и они нема проблема, па сва тројица хоће. Па где то има, а ни једна од централа странака ништа о томе није одлучила. А мандати на локалном нивоу припадају странкама као што сте видели, централама странке, а ви људе не можете да зауставите кад се дочепају власти, то је као хијена кад угледа мрцину, онда очерупај све што стигнеш. Е то ћемо да зауставимо.

И веома сам срећан што је то Томислав Николић пресекао одмах на почетку све.

 

Хвала вам најлепше што сте дошли на нашу конференцију!