Вести

Ђукановић: Избори у Русији без икаквих неправилности

Члан предсеништва Српске напредне странке и члан делегације Скупштине Србије која је пратила изборе у Русији, Владимир Ђукановић, изјавио је данас да није било никаквих неправилности на председничким изборима у Русији, истакавши да је гласање било потпуно демократско.

"Ми смо ишли у својству посматрача, имате тачно одређене и законом прописане надлежности шта имате право да гледате. Обишли смо преко двадесетак бирачких места за три дана, огроман је град па није лако обићи више бирачких места. Потпуно демократски избори, потпуно слободно изјашњавање и једно изванредно унапређивање изборног процеса", објаснио је Ђукановић за Танјуг.

Одговарајући на питање због чега је за Европску унију и тзв. колективни Запад изборни процес у Русији био нефер и непоштен, Ђукановић је рекао да је тако зато што они гледају по себи јер, према његовим речима, "ако негде постоје недемократски избори то је на Западу, попут америчких избора који су класичан пример недемократских покрадених избора".

"Ако бисмо узели за пример америчке изборе, то је класичан пример недемократских избора, покрадених, лоповских избора, а да не говорим о земљама Западне Европе. Руски избори, како год то деловало, су сунце слободе и демократије за западне изборе", истакао је Ђукановић.

Како је објаснио, ЕУ и Западу сметају руски избори зато што су они учинили све да наруше руског председника Владимира Путина, јединство Руске Федерације, и да санкцијама нешто учине према Русима, што се, додаје Ђукановић, очигледно показало као контрапродуктивно, јер када изађе 76 одсто људи да гласа, од тога 88 одсто да глас Путину, онда је јасно да је код руског народа постигнуто свенародно јединство.

Ђукановић каже да, иако су Руси уморни од сукоба у Украјини и спремни су да разговарају и преговарају, они не планирају да попусте ни милиметар по питање Украјине и спремни су да уђу у сукоб са НАТО-ом, уколико то буде потребно.

"Причали смо са једним званичником, да не откривам име, и питали смо га шта ако Запад заиста пошаље трупе. Онда је он нама рекао да је то блеф и да неће послати трупе, али смо ми питали хипотетички "шта ако пошаљу", а он је рекао "побићемо их све до последњег". Врло су ту ригидни и не пада им на памет да посустану, то је оно што мене највише плаши", изјавио је Ђукановић.

 

 

 

Извор: Танјуг