Вести

Ђукановић: Косово и Метохија је саставни део Србије

Члан Председништва Српске напредне странке и народни посланик Владимир Ђукановић рекао је да косовски Албанци нису суседи Србије, јер они живе на територији покрајине која припада Републици Србији, као и да две трећине света није признало независност Косова које није признато у УН као најважнијој међународној организацији.

Ђукановић је рекао, за Танјуг, да је Албанија матична држава Албанаца и да они не могу да имају две матичне државе.

"Косово није независна држава, већ је саставни део Србије", истакао је Ђукановић.

Ђукановић је додао да није неко ко је априори да се не разговара са представницима покрајинских власти на Косову и Метохији, које управо доживљава као покрајинску власт, укључујући и Аљбина Куртија.

Истакао је да је фактицитет када је реч о статусу Косова и Метохије променљива категорија, као и да је фактицитет управо тај да две трећине света није признало независност Косова, што је оценио као веома важно.

Ђукановић је додао и да тзв. Косово није признато у УН као најважнијој међународној организацији.

"Врло је опасно говорити о томе да је Косово независна држава. Да јесте независна држава, не би се водили никакви преговори", нагласио је Ђукановић.

Додао је да једна од страна у тим преговорима покушава да нас притисне да признамо независност Косова, јер је њима у интересу, управо због сукоба са Русима, јер је Руска Федерација преузела одређене методе које је запад примењивао према нама.

"Ако сте ви нас бомбардовали без одобрења Савета безбедности УН, отели нам део територије без икаквог поштовања међународног права, па онда су и Руси рекли - ми ћемо то да урадимо у Украјини и онда је то батина која има два краја", рекао је Ђукановић.

Говорећи о Охридском споразуму, Ђукановић је рекао да ће он вероватно ући у Поглавље 35 о приступању Србије Европској унији што је оценио као ружну поруку ЕУ према нама јер нам кажу отворено да не желе Србију за партнера и да нисмо добродошли.

Додао је да поједине земље ЕУ неће признати независност тзв. Косова (Шпанија, Словачка, Кипар, Румунија), али да ће кроз споразуме и планове, попут Охридског споразума и плана ЕУ (немачко-француски предлог) водити рат против Русије.

Говорећи о резолуцији о Сребреници, истакао је да је предводи и креира највећа сила ЕУ - Немачка - и то са ставом који ће код нас изазвати невероватно антизападно расположење што није добро за Србију јер је запад наше окружење.

"Они сами код нашег народа изазивају ужасно негодовање и мислим да то може да има озбиљне несагледиве последице које могу да доведу до много тога ружног на Балкану", рекао је Ђукановић.

Додао је да Хашки трибунал никада није утврдио геноцид у Сребреници и да се геноцид намеће Србији и српском народу из политичких разлога.

Говорећи о неувођењу санкција Русији, Ђукановић је рекао да то није у складу са интересима Србије и поставио је питање која би била корист за Србију у случају да уведе санкције Русији, као и да би се тиме послала политичка порука која би имала лоше последице по Србију.

"Имали бисмо штету од увођења санкција. Ви морате у УН да имате неку подршку. Никакве санкције које бисмо увели Руској Федерацији не би је погодиле. Према проценама ММФ-а, Русија ће имати већи раст и од Америке и од других држава", рекао је Ђукановић.

Однос западних земаља према санкцијама описао је као лицемеран и навео да све западне земеље сарађују са Русијом, додајући да се њихове фирме у Русији нису угасиле, већ су промениле назив, а неке се чак и враћају.

"То што запад тражи да уведемо санкције, а они највише сарађују са Руском Федерацијом је чист безобразлук", истакао је Ђукановић.

Додао је да се по Москви никад више није возило најновијих модела аутомобила са запада, попут "BMW", ренџ ровера и других.

 

 

Извор: Танјуг