Вести

Ђурић са епископом источноамеричким Иринејем

Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама г. Марко Ђурић разговарао је у Вашингтону са епископом источноамеричким Иринејем и истакао да саборним деловањем државе и цркве може много да се постигне.

Ђурић је подвукао значај постојања Епархије источноамеричке.

"Вековно присуство Српске Православне Цркве у Сједињеним Америчким Државама, утемељено од стране наших светаца и великана, разлог је за опстанак српског народа на америчким просторима, али и компаративна предност Србије и Срба у поређењу са неким другим државама и етничким заједницама на овом тлу. На нама је, стога, одговорност да наше деловање овде учинимо комплементарним са вековним искуством наше Цркве", указао је Ђурић.

Ђурић је рекао да га посебно радује стогодишњица оснивања прве епархије Српске Православне Цркве у Сједињеним Америчким Државама и Канади која ће се свечано обележити 6. и 7. новембра у Питсбургу у Пенсилванији.

Ђурић је рекао и да су претходних месеци направљени велики кораци у унапређењу сарадње са црквом и дијаспором уз помоћ помесних епархија Српске Православне Цркве на америчком тлу, на чему је захвалан овдашњим владикама и свештеним лицима.

 

 

 

Извор: Танјуг