Вести

ДС навија за повратак Шешеља

Ако власт и не падне на овом закону, колики јој рок дајете због све чешћих неспоразума у оквиру саме валадајуће коалиције?

– Избори ће бити најкасније на пролеће наредне године, не због неспоразума између њих, како то људи обично погрешно тумаче, већ пре свега због чињенице да постоје велики проблеми у држави које нико није у стању да реши. Социјалне прилике су све теже, људи немају перспективу и не виде наду. Зато грађани и желе промене, али траже озбиљну и одговорну алтернативу. Многи су изненађ ени резултатима истраживања, и недавних ванредних локалних избора, и много чим, само зато што не слушају оно што говоре људи из СНС-а. Они би волели да чују исто што су слушали пре 10, или 15 година, али они који слушају, а то су грађани, све веће поверење дају јединој алтернативи режиму данас – Српској напредној странци.

Лидер социјалиста Ивица Дачић није искључио као једну од комбинација будуће власти тријумвират који би чинили ДС, СНС и СПС. Колико је то реално?

– Мислим да то није реално. Но, морам да кажем и нешто друго. Ми смо политички противници ДС-а, али за разлику од неких њихових људи, понекад и неких других, СНС жели да имамо нормалну политичку сцену, да Србија буде мирна земља у којој политич ке разлике неће бити разлог за политичка непријатељства. Ако једном установимо нормалну земљу – а морам да кажем да је томе допринео и Борис Тадић, јер у његово време, ако ништа друго, нема политичких убистава и нико од нас не мора да брине за живот и здравље своје деце, што није мала ствар – сигуран сам да у наредном периоду можемо додатно да унапредимо ту врсту политичке комуникације између политич ких противника. Но, ако причамо о самим коалицијама, сматрам да та врста тројне коалиције није реална.

Значи ли то да ће после избора ваш главни партнер ипак бити Војислав Коштуница?

– Ми немамо никакав коалициони споразум ни са ким; с народњацима имамо само договор о техничкој сарадњи за излазак на изборе. У сваком случају, СНС сматра да су Србији потребне промене, а какви ће бити изборни резултати, тек ће грађани показати. Уверен сам у то да ће већински гласати за промене, али тек после избора био бих спреман да говорим о било каквим коалицијама. Ако мене питате да нешто прогнозирам, рећи ћу вам да ће огроман проценат добити две странке, СНС и ДС, као и да ће подршка гласача њима ићи преко 72 посто.

Хоће ли онда опет на добитку због таквих резутата бити нека мала странка, како то обично у Србији бива, која ће бити језичак на ваги,?

– Не верујем у то и желео бих да чујем какви би били аргументи свих оних који би могли после таквог резултата да уцењују две тако велике и моћне политичке снаге, какве су СНС и ДС. Сматрам да је данас највећи проблем Србије огроман уцењивачки капацитет малих, у бирачком телу готово безначајних политичких странака. Насупрот томе, управо преко уцењивачког капацитета они безмало имају снагу да воде ову земљу, па самим тим држава не може да функционише на нормалан начин. А нама су за многе ствари потребни консенсуси и политич ки договори највећих странака.

Да ли би ваша странка можда могла постати спона између Тадића и Коштунице?

– Не бавимо се тиме. Њихови међусобни односи су њихова ствар. Ми желимо промене, желимо да променимо власт, да када та власт постане опозиција може да нас напада, али да имамо нормалне, рационалне односе у којима ћемо сарађивати у интересу државе, а не ратовати. Верујете ли проценама да би повратак лидера радикала Војислава Шешеља из Хага могао угрозити вашу странку? – Такве приче су пласиране по налогу Демократске странке, зато што се један део људи из ДС-а налази у паници због чињенице да их престижемо у популарности. Они би све дали, по сваку цену, да врате Шешеља како би могли да побеђују, као што су увек побеђивали због њега. И признајем да ме је та прича само обрадовала, јер сам схватио да је њихов степен нервозе неупредиво виши него што сам мислио.