Вести

Џелетовић: Ефикасно тело за контролу јавних предузећа

Ново владино тело за контролу пословања јавних предузећа имаће широке ингеренције јер је стање у тим предузећима алармантно, рекао економски саветник СНС-а Миленко Џелетовић. Ново тело ће предлагати премијеру конкретне мере и деловати превентивно на спречавању "арчења народног новца", подвукао Џелетовић.

Према најавама, будућа влада Србије ће оформити ново тело које ће контролисати рад јавних предузећа. Седам јавних предузећа, од 25 чији је оснивач Република Србија, у 2013. години направило је нето губитак од 51,4 милијарде динара, подаци су Министарства финансија.

Економски савет Српске напредне странке Миленко Џелетовић тврди да ће то бити ефикасно тело које ће чинити три до пет људи, и које ће директно одговарати премијеру.

"Засмисао је да то буде ефикасно, али малобројно тело које ће изменити начин контроле јавних предузећа, уклонити феудализацију из јавних предузећа. До сада су поједини министри постављали директоре по партијксом кључу, не мислећи о економским мерама владе", рекао је Џелетовић, гостујући у Дневнику РТС-а.

На питање из које струке ће бити чланови новог тела, с обзиром на то да је делатност јавних предузећа широког спректра, Џелетовић је објаснио да ће рад предузећа наставити да пратите њихови управни и надзори одбори, а да ће владино тело бити само контролор који ће надзирати реализацију пословних планова.

"Имаће широке ингеренције јер је алармантно стање у јавним предузећима. У супротном неће бити ефикасно", рекао је економски саветник СНС-а и додао да ће владино тело пратити, не само републичка, већ и локална јавна и комунална предузећа.

Џелетовић је истовремено одбацио могућност да то тело остане на саветодавном нивоу.

Како је истакао, ново тело ће предлагати премијеру конкретне мере и деловати превентивно на спречавању "арчења народног новца".

"То ће бити стручно тело од људи који ће моћи да одговоре постављеним циљевима. Не знају се имена, али је списак сужен", рекао је економски саветник СНС-а, додајући да ће са Александар Вучић после формирања владе изаћи са именима чланова тела.

Џелетовић је, ипак, нагласио да постоји известан број јавних предузећа која су у последњих годину дана поправила своје постовање, урадили много на реструктурирању и остварила профите.

"Ти благи помаци указују да су јавна предузећа, уопште јавни сектор, велики резервоар на ком можемо уштедети", подвукао је Џелетовић.

Обавезно усвајање завршног рачуна

Економски саветник СНС-а Милеко Џелетовић је истакао да ће новина после формирања нове владе бити обавезно усвајање завршног рачуна на свим нивоима - од републике до локала - како би грађани знали на шта је потрошен њихов новац.

"То ће значити да сваки министар, сваки градоначелник, сваки председник општине, сваком пословном одлуком и потписивањем налога којим троши новац грађана, озбиљно морати да поведе рачуна, јер ће знати да ће градски секретар за финансије или министар финансија на крају године обавестити нацију преко народних посланика како је потрошен новац", објаснио је Џелетовић за РТС.