Вести

Гашић: СПС сам одлучује о својој судбини у Влади

Министар одбране Братислав Гашић у разговору за Курир објашњава зашто власт у Војводини мора хитно да се промени, зашто би неки напредњаци могли да излете из странке, као и докле се стигло са обновом Обреновца.

* Влада вас је одредила да водите и надгледате обнову Обреновца. Да ли обнова иде предвиђеном динамиком?

- Уверен сам да ће Обреновчани бити у новим домовима баш као што смо обећали. Свесни сте да морамо да водимо рачуна да помоћ оде онима којима је потребна и да се искључи могућност злоупотреба. Уз бригу о грађанима, водимо рачуна да све буде у складу са законом. Ипак тај компликовани процес није угрозио динамику и, оно што је најбитније, реализацију посла. Држава неће оставити грађане на цедилу.

 

* Обреновчанима чије куће су оштећене током поплава дајете од 350.000 до 600.000 динара. Да ли мислите да је то довољно?

- Где год да је неки објекат био између две категорије, грађанима је додељена она којом добијају више пара. Помажемо им и у рашчишћавању терена, у обнови инфраструктуре и дајемо новац за обнову кућа. Свесни сте да нисмо богата држава и да смо грађанима дали онолико колико имамо.

 

* Да ли се ради на плану одбране од поплава? Колико ће то да кошта и шта ће све тај план обухватати?

- Све оно што нас је задесило натерало нас је да размишљамо дугорочно како се пролеће 2014. не би поновило. Уз ојачавање бедема, у овом тренутку израђујемо план који предвиђа другачију организацију резервног састава, поделу одговорности, система обавештавања. Све то требало би да нам омогући још ефикаснију борбу с природним непогодама. С тим се суочавамо ми, али и цео свет због климатских промена.

 

* Рекли сте да Србија не одустаје од куповине нових авиона за Војску, али да тренутно нема новца за то. Кад је реално да у каси буде пара за ту намену?

- Као озбиљан политичар нећу се упустити у спекулисање. Приликом доношења одлуке о набавци свакако ће бити уважено финансијско стање државе. Морам да вас подсетим да у последњих двадесет година није било значајнијег обнављања борбених авиона типа „МиГ“ и да се постојећи ресурси одржавају на потребном нивоу мерама редовног одржавања и ремонта ваздухоплова.

 

* Предузећа из наменске индустрије су међу највећим пореским дужницима. Кад то планирате да регулишете?

- Дуговања одбрамбене индустрије Србије по основу неизмирених обавеза према држави, државним органима, јавним предузећима и органима локалне самоуправе настала су у протеклим деценијама због изузетно неповољних услова пословања. У циљу очувања капацитета и стратешког интереса државе предузете су системске мере на консолидацији привредних друштава. Проблему решавања дуговања привредних друштава из групације одбрамбене индустрије Србије приступили смо системски и свеобухватно. Сходно томе у августу 2013. године донет је закључак Владе којим је усвојен програм финансијске консолидације, а једна од најзначајнијих мера је конверзија обавеза у капитал повериоца у привредним друштвима. Поред те мере, кроз спровођење штедње и рационалног пословања, смањења броја запослених путем социјалног програма, тренутно сва привредна друштва осим „Прве петолетке - наменске“ из Трстеника редовно измирују текуће обавезе по питању пореза. Операционализацијом мера из закључка Владе Србије, очекујемо да ће до краја 2015. године већина проблема нагомиланих у претходном периоду бити решена, а одбрамбена индустрија Србије још више препозната као генератор развоја привреде са значајним извозним потенцијалом.

 

* Да ли сте изненађени Дачићевим ставом и какву Вучићеву реакцију очекујете поводом захтева Небојше Стефановића да избаци Дачића из Владе?

- Наравно да нисам одушевљен, али ни нарочито уплашен изјавом Ивице Дачића. Морам да нагласим да свако бира своју будућност.

 

* Да ли је Ивици Дачићу и Социјалистичкој партији Србије место у Влади? Да ли вам треба такав коалициони партнер?

- Одговор је исти као и на претходно питање.

 

* Да ли је реално да до краја септембра дође до промене власти у Војводини? Шта то ви нудите Војвођанима другачије од Пајтића и Демократске странке?

- О роковима не бих, али могу да констатујем да је Војводина дуго у тешком положају. Грађани су доведени до крајњег сиромаштва и велике незапослености. Покрајинска власт нема подршку и нема легитимитет. Оно што је сигурно је да ће нови људи бити поштени и вредни и да ће имати другачији приступ. Пред њима је тежак задатак да поправе све оно што је годинама уништавано.

 

* Да ли сте упознати с тим да напредњаци који нису добили функције, а очекивали су их, иду код председника Томислава Николића и жале се на Александра Вучића? Да ли у Српској напредној странци има незадовољних који су очекивали да преко странке дођу на државне јасле?

- Наша мисија нису функције, већ добробит грађана. То стално понављамо, али и примењујемо. То доказује и рад Извршног одбора странке, који се у овом тренутку бави анализом колико чланова СНС има више од једне јавне функције. Подсетићу вас да је одлука Главног одбора недвосмислена и да ће сви морати да је поштују. Ако тако не буде, неће бити у СНС.

 

* Најавили сте модернизацију борбених средстава, те опремање и инфраструктурна улагања - шта све то подразумева?

- Један од мојих приоритета јесте побољшање опремљености наших јединица. Међутим, као што сам већ рекао, свесни смо и српске реалности. Ипак, процес не стоји. Парама које имамо настављамо модернизацију борбених средстава и улагања у инфраструктуру. Услед ограничених могућности издвајања новчаних средстава из буџета, реално је било да приступимо модернизацији постојећих, а све у циљу побољшања њихових карактеристика. Завршени су пројекти модернизације радара серије „П“ и брода „Козара“. У току је модернизација ракетног система КУБ, а у завршној су фази припреме за почетак модернизације авиона „Г-4“. Што се тиче инфраструктурних улагања, у току су радови на припреми и уређењу објеката ради отварања гарнизона у Пожеги и Зрењанину. Реализоване су припремне активности за изградњу хангара на аеродрому Батајница, а у току су радови на изградњи Центра за симулације у бази Југ и обнова и изградња радарских положаја за потребе ВиПВО.

 

* Да ли сте с неком земљом уговорили извоз за наредних шест месеци?

- Наменска индустрија је један од најбољих сегмената наше привреде. Бројни сусрети које сам имао и на Истоку и на Западу резултирали су конкретним договорима. Све то би требало још да унапреди њихове резултате и да доведе до упошљавања новог стручног кадра. Министарство, али и држава раде на томе да им створе бољи амбијент за рад, а самим тим и могућност да зараде још више. Морам да нагласим да се Министарство одбране не бави уговарањем извоза, али да оно својим активностима, кроз рад мешовитих комитета за војноекономску и војнотехничку сарадњу, као и међудржавним посетама на високом нивоу, подржава извозне активности одбрамбене индустрије Србије. Нека од тих привредних друштава имају обезбеђене извозне послове и за период дужи од шест месеци, као што је случај са ужичким предузећем „Први партизан“. Ово све више потврђује квалитет и конкурентност производа наших привредних друштава на светском тржишту.