Вести

Гојковић: Павиљон Србије на Бијеналу у Венецији добро оцењен

Потпредседница Владе и министарка кулуре Републике Србије Маја Гојковић изјавила је да је наступ Србије на Бијеналу у Венецији добро оцењен, да је пројекат Престоница културе заживео међу грађанима и да очекује да ће култура бити важан сегмент пројекта "Србија ЕXПО 2027".

Гојковић је рекла за Танјуг да је на 60. Бијеналу уметности у Венецији изузетно примећен и добро оцењен рад "Колонијална изложба" (Еxпоситион Цолониале) уметника Александра Денића и кустоса Ксеније Самарџије, изложен у Павиљону Србије.

"Велико ми је задовољство што могу да кажем да не постоји критичар који се бави културом и уметношћу који је био на Бијеналу, а није касније дао свој осврт и позитивну оцену за Павиљон Србије, као и препоруку да се обавезно посети", навела је Гојковић.

Признавши да јој је жао што Денићев рад није добио награду ове године, Гојковић је додала да "неки пут и награде нису све, него позитивна оцена да је то један од најбољих радова ове године на Бијеналу", што ће се доказати и кроз трајање ове изложбе.

Гојковић је рекла да је за три године на положају министра учињено много у свим областима културе, пре свега у области децентрализације.

Према њеним речима, за неколико година урађено је 109 објеката, а пошто се на прави начин приступа децентрализацији, данас људи у местима ван Београда и Новог Сада могу једнако да конзумирају културу као што то могу грађани у већим градовима.

"Добар је пројекат "Градови у фокусу", такође Престоница културе Србије, прошле године је био Чачак, ове је Ужице, а следеће године Зрењанин, је пројекат који је очигледно заживео и код грађана и у локалним самоуправама", рекла је Гојковић.

Истакавши велика улагању у филмску и аудио-визуелно индустрију и привлачење страних инвеститора, Гојковић је додала да је Србија постала "мала фабрика која непрекидно ради и која упошљава људе у овој индустрији", али је почела и да продаје тај производ у свету.

Гојковић је нагласила да је култура важан сегмент пројекта "Скок у будућност-Србија ЕXПО 2027".

Према њеним речима, за Природњачки музеј изабрано је идејно решење и ради се на разним другим пројектима који би до краја 2026. године требало да буду завршени.

Одговарајући на питање да ли ће бити министар у новој влади, Гојковић је рекла да ће за неколико дана мандатар објавити списак и свој избор министара и да је договор да он то учини и каже јавности.

 

 

 

 

Извор: Танјуг