Вести

Гојковић: Потписан Програм о сарадњи у области културе и уметности

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић састала се, у оквиру одржавања састанка Покрета несврстаних земаља којим се обележава 60 година од одржавања прве конференције у Београду, са државном министaрком за спољне послове и културу Индије и специјалним изаслаником премијера Индије Минакаши Леки.

Гојковић и Леки потписале су Програм размене између влада Републике Србије и Републике Индије о сарадњи у области културе и уметности, којим се подстиче развој сарадње у свим областима, непосредна сарадња између установа културе, као и размена уметника и професионалаца из области културе и уметности на свим нивоима.

Гојковић је нагласила да се Србија залаже за додатно јачање културних веза између наше две земље, будући да постоје добри предуслови и да ће данашњим потписивањем петогодишњег Програма размене, сарадња у овој области бити конкретизована и ојачана.

Програм размене предвиђа сарадњу у свим областима културе и уметности - музике, позоришта, филма, фестивала, музеја и изложби, архива, очувања материјалног и нематеријалног културног наслеђа, издаваштва, библиотека, дигитализације културног наслеђа, пре свега кроз непосредну сарадњу између установа културе.

Гојковић и Леки су разговарале о активностима и могућностима сарадње у области филмске индустрије, а Гојковић је подсетила да Србија у оквиру своје културне политике има за циљ привлачење иностраних продукција, као и да додељује подстицајна средства путем повраћаја 25% квалификованих трошкова остварених у Републици Србији, а преко уложених 5 милиона евра, повраћај је 30%.  

На састанку се разговарало и о могућности одржавања недеље филма, као и дана културе Индије у Србији и у том склопу посете индијских ансамбала и извођача.

 

 

 

 

Извор: Танјуг