Вести

Интервју, први потпредседник Владе Србије Александар Вучић

  *Шта сте затекли у Министарству одбране?

Министарство одбране и Војска Србије уређенији су систем од свих осталих, а ми смо имали више важних догађаја, ујључујући припрему буџета. Посветио сам се унапређењу послова за наменску индустрију и резултате очекујем у 2013. и 2014, пошто то нису послови за један дан – како да запослимо што је могуће веше људи, да добијемо што више послова са афричким и азијским земљама у којима можемо да продајемо своје наоружање.

*Стално наглашавате обавезе које је Србија преузела у Партнерству за мир. Хоће ли војна неутралност бити дугорочна одлука, с обзиром на то да читаво окружење улази у НАТО?

Ми користимо све инструменте кроз Партнерство за мир и сарађујемо са свима, али морамо да поштујемо Устав Србије и скупштинску декларацију о војној неутралности. Шта ће бити у будућности не могу да говорим. Знате да сам био у Канади на Међународном форуму за безбедност, и у Норвешкој, то су најистакнутије чланице НАТО, имамо с њима одличну сарадњу и мислимо да је унапређујемо кроз различите облике.
Оно што се сада отвара и о чему наша држава мора да одлучи јесу тзв. велике регионалне набавке које делимично иду кроз Партнерство за мир, делимично кроз НАТО. Треба да видимо да ли је Србија заинтересована или не. Један од њих је тзв. ПРАД пројекат који се тиче заједничке набавке за радарске системе, кроз коју бисмо постигли значајне уштеде. До сада су право на учешће добијале само земље које су изразиле жељу за приступањем НАТО.
Постоји више таквих пројеката који су значајни за нашу земљу, али оно што кажемо њима - кажемо и руској страни кад одемо у Москву – ми с вама сарађујемо, желимо добру и коректну сарадњу, али ми имамо Устав. Као што не можемо да будемо чланица НАТО, не можемо да будемо ни члан ОДКБ, нити било којег другог војног савеза.

*Ваша странка је критиковала замрзавање редовног војног рока. Размишљате ли о враћању?

Господин Пелевић је говорио да Србији треба 45 хиљада војника. Србија има малу, добру војску, надам се да ће војска бити опремљенија.

*Значи, мајке могу да одахну?

Да, неће бити враћања редовног војног рока.

*Јавност стиче утисак да сте ви изразито за Запад, а председник Србије и ваши партнери за другу страну. Где је Србија окренута?

Имам једноставан одговор у две реченице, а то је: Србија жели улазак у Европску унију. Тачка. Србија жели добре односе са свима другима у свету, подразумева се са Руском Федерацијом, Кином… Тачка. Али, Србија жели да буде део ЕУ, то је одлука руководства ове земље која се не доноси и не мења у току једне ноћи или променом власти. Реално је очекивати позитивнији извештај у децембру него што је био септембарски и очекујем да у марту или најкасније јуну добијемо датум. Када добијемо датум више нема прича о томе хоћете ли или нећете у Унију, а с друге стране тог тренутка нам се отварају врата.
У међувремену доносимо закон о јавним набавкама на који сам поносан, нови закон о јавним предузећима, изменили смо оно на чему су инсистирали ММФ и Светска банка у Закону о НБС. Када све то направимо уверен сам да ће бити много више инвеститора него што их је данас и да ће ти резултати у поправљању животног стандарда људи у Србији бити видљиви. Неће то бити чудо, али биће помак.

*Јачају отпори европском путу, посебно последњих дана.

Увек имате 50-50 у становништву - ја то тако зовем без обзира на то да ли је проценат горе или доле - и снага руководства једне земље је да, не додворавајући се људима, јасно каже шта је њен пут. Кад погледам бирачко тело СНС 50 одсто је против, 40 за, десет не зна, али и даље су уз СНС зато што постоје други разлози. Ми имамо јасну одлуку, наш је посао да кажемо: “Идемо овим путем!” и да људима кажемо и оно што им се не допада.
Наћи ћу милион аргумената против ЕУ и уласка Србије, само поставља се питање ако не буде то, шта онда радимо са овом земљом? Чујем оне који критикују, само још нисам чуо шта радимо у случају да не добијемо датум?
Ми поштујемо све идеје, али уверен сам да је за Србију боље да буде уређеније друштво и обезбеди бољу будућност својој деци, а то је ЕУ, не обрнуто.

*Шта бисте радили да вас данас чека сарадња са Хашким трибуналом. Да ли бисте изручили Караџића и Младића?

Најлакше је да кажем како бисмо истог секунда прекинули сарадњу, али ко зна шта би све било у игри, какви би аргументи били изнети на сто. Онај ко учествује у руковођењу земљом не сме да брине само о дневним интересима и да се допадне људима, него мора да размишља о ономе што долази. Сви смо ми шокирани пресудом, у Канади сам разговарао с Немцима - и они су шокирани. У тим разговорима и они су били једнако оштри као ја према чињеници да је толики број Срба протеран и убијен, а да нема никога ко је одговоран.
Онда се поставља питање шта можемо да урадимо? Радићемо све што можемо на домаћем плану, политичком, правном, интернационалном, али живот тече даље. Хоћемо ли да рушимо регионалну стабилност?

*То је суштинско питање.

Штитићемо своје интересе, али рушити регионалну стабилност било би као пуцати себи у ногу.

*Очито је потребна велика политичка мудрост и за неке друге ствари, рецимо питање Косова. Шта ту очекујете?

Људи који се баве послом којим се ја бавим гледају како да опстану на политичкој сцени, а мало шта ће за земљу ураде. И када ме нападну политички аналитичари од Антонића па надаље и кажу: “Вучић је најавио да ће бити болно”, ја им кажем – наравно да ће бити болно и питам: “А како мисле другачије да буде, имају ли неко лепо решење?”
Председник Николић је академицима понудио да предложе решење, а председник САНУ каже - неће академици да се баве дневнополитичким темама. А могао је четири пута у току кампање да се на конференцијама за новинаре бави сајлама свог сина на мосту. Наравно, неће да се бави Косовом зато што зна да нема решење које може да понуди. И шта ја треба да кажем народу, да има лепог решења?

*Добросуседски односи са Косовом биће услов за добијање датума преговора?

Што се тиче званичних услова, за нас су важни разговори и да се они настављају и да иду ка постизању споразума у областима енергетике и телекомуникација. Оно што је веома важно и најбитније и апсолутно најтеже јесте питање имплементације ИБМ-а. То је најтежи услов.
Али, не мислим да ми треба да имамо добросуседске односе са Косовом. Ако сте приметили, чак и у документу које су донели Шохенхоф и Фаленски то је стављено у заграду. Ми по Уставу не можемо да прихватимо Косово као суседа, већ као део територије државе Србије. Разговори ће бити тешки, многа решења треба да спроведемо у дело иако их је усвојила претходна влада у договору са Албанцима и међународном заједницом, ужасна су али то је наша међународна обавеза и нема велике филозофије.

*Очекује се и пресуда Харадинају…

Плашим се да ће та пресуда бити ослобађајућа и да ће то бити још једно понижење за нас и додатно би правило проблем свима који су одговорни и разумни на политичкој сцени. То је проблем за оне који гледају у будућност, али не за оне који би желели да распале ватру. Ослобађајућа пресуда била би понижење за све жртве, за све људе са Косова и Метохије, за све Србе, јер би нам коначно нацртали – е, нико није крив за мртве Србе. А кад погледате, Муслимани из Босне и Срби највеће су жртве ратова на територији бивше Југославије.

*Ви сте и председник највеће странке владајуће већине, хоће ли у СНС-у бити отпора томе што говорите?

Не бринем за то. Наш је посао да урадимо нешто за ову земљу. Ако не можемо – нека ураде неки други. Не искључујем ни могућност да ДС направи комбинацију са СПС-ом, ПУПС-ом, видим да су у одличним односима – неку комбинацију без нас. Они имају само један проблем, што људи у Србији нису за то и убедљиво највише верују Српској напредној странци…

*Хоћете ли ићи на ванредне изборе?

То би ми највише лично одговарало, мени и мојој породици, у политичком смислу би одговарало и СНС-у, али ако је то питање тресем ли се од страха да ће бити промена - не тресем се, нека промене. Само морају да ми кажу да ли смо за ово време били лењи, да ли смо нешто украли, донели лошу одлуку или закон а да нисмо исправили? Тешко ће то наћи.Дакле, ко жели, било би фер да идемо на изборе, иако могу да се прекомпонују и без избора.

*Шта вам је као координатору тајних служби оставио господин Ракић. Колико сте задовољни наслеђеним?

Господин Ракић се на веома успешан начин борио против организованог криминала и он је један од најзаслужнијих за акцију против највећег наркоклана на Балкану. За ту је акцију била потребна немала храброст и честитао сам му и у оно време. Једино што замерам тој Влади, а то није питање за господина Ракића већ чињеница коју је констатовао и господин Дежер, да од 2007. имамо све већи проблем с корупцијом, а да се није радило. Говорим зато што су ту предмети рађени ад хоц и по потреби.
Данас постоји један системски приступ, иако још нисам задовољан институционалним оквиром у којем радимо, у којем раде и тужиоци и судови. Пред нама је доношење нове антикорупцијске стратегије, такав веома добро урађен документ имају Јужни Велс и Хрватска и очекујем да ћемо га за 2-3 месеца и ми донети у Скупштини. Из разговора са званичницима ЕУ знам да и они имају много препорука о томе како се обрачунавати с корупцијом које су важне и за Србију и за земље у региону.

*Кажете системски, али све личи на акцију, импровизацију. Како ћете то институционално решити?

Немачки министар Нибел изразио је жељу да нам помогне. Шта нам је потребно? Неке измене ЗКП, Кривичног закона, стратегија за борбу против корупције. Ми ћемо од 15. јануара имати озбиљних проблема са тужиоцима, јер сви преузимају тужилачку истрагу. Размишљамо да неку од зграда МУП или МО уступимо Тужилаштву да би људи могли да раде. Обученост је велики проблем; ми имамо изванредне тужиоце, али код нас није било тужилачке истраге и потребна нам је обука. А за обуку помоћ. Због тога сам је тражио од Немаца.

*Било је најава новог одлагања. Хоће ли ступити тужилачка истрага 15. јануара?

  Да. Имао сам тим поводом тежак разговор у Стејт дипартменту – последњи пут од сат и по разговора, 50 минута је било о ЗКП-у. Људи обично мисле да је тежак разговор о ЕУ, о Косову, али овај је тежи. Неко ће рећи мешају се, ма не мешају се, ми морамо да видимо шта раде људи из развијеног света, да усклађујемо свој систем са светом и видимо како ћемо то да поштујемо. Да ли смо оспособљени у овом тренутку за тужилачку истрагу? Плашим се да нисмо, али имамо још два месеца да обезбедимо бар основне техничке услове.
Осим тога, наши поступци морају да буду ефикаснији, ако тужилац заврши посао не треба поступак да траје пет година, а да сваки шкакљив и тежак предмет буде склоњен и чека. А кад кажете делује као акција, па ја се не стидим да признам да је то тако, али то није акција “мени се овај не свиђа”. Ми смо намерно рекли да полазимо од 24 предмета које смо добили од Европске комисије, помиње их и Савет за борбу против корупције. Није те предмете Вучић извукао из шињела, за њих је знала читава јавност. Кад прођете кроз њих видите целокупну структуру онога што се дешавало претходних 15 или 20 година. Они су суштина и процеса приватизације, али не само ње, јер је 15 приватизација, остало није, видите на који је начин држава имала проблема и тек ће да их има.

*Можете ли их довести до пресуде?

Немам илузија, не знам како ће све то да се оконча, говорим о ономе да Србија мора да буде уређена земља. Ако ме питате видим ли крај и како ће се та 24 предмета завршити, кажем вам - даћу све од себе и лично и многи људи који раде на њима имамо договор да скупо продамо кожу и изгурамо до краја. А да ли ћемо моћи - нисам сигуран.

*Испада да зависи од воље неколико људи…

Не, хоћу да кажем да је велика моћ људи који ће вам рећи да су за борбу против корупције, све док не дође до неког ко им је помагао, чинио…

*Хоћете да кажете да има блокаде?

Постоје отпори, велики проблеми…

*У самој Влади?

Не могу да кажем тако, али осећа се то на сваком месту. Више пута сам разговарао са господином Дачићем и ми нисмо имали проблема, али ја видим, осећам то. Не мислите ваљда да ће људи који су годинама и деценијама противправно стицали стотине милиона евра и с тим новцем могу да раде шта хоће, дозволити да преко ноћи, за неколико дана или недеља, све то изгубе?

*Нови магазин је много писао о томе, неке смо случајеве отварали…

Трагом једне важне информације коју сам прочитао у Новом магазину тражио сам и добио одређена документа која повезују неке тајкуне са наркоклановима.

*Зашто не одузимате имовину стечену кривичним делом?

Биће измена…

*По правноснажности пресуде?

Да. То је била једна од дужих расправа коју смо Ракић и ја имали, чак и лично. Он је рекао да ће му тај закон помоћи, а ја сам му рекао: “Гледај да буде по правноснажности”, јер може да буде различитих злоупотреба, да не говорим колико би евентуални повратак те имовине коштао. Он је сматрао да одузимање имовине обесхрабрује више него затвор. И јесте тако за наркокланове, али сада причамо о људима који су политички легализовали имовину и данас су угледни чланови заједнице, угледнији него ви или ја, за њих је и дан затвора гори од одузимања новца.
Ја сам веома опрезан, знам једну ствар, а то је да победити све ове људе – а и ви их имате у глави и не желим никаква имена да не буде Вучић се лично обрачунавао – неће бити лако допуштено. Нисам случајно рекао да не знам какав ће бити крај. За мене је крај када добијемо датум, институције, стратегију за борбу против корупције, када тужиоци несметано и функционално буду могли да воде истраге да им се нико не меша, као што се нико није мешао када је тужилац рекао да му Дулић не треба у притвору. Ако је тако, боље и за државу, мањи је трошак.
Рекао сам већ да смо захваљујући вашем магазину ушли у нове предмете који нису били на најдиректнији начин, већ посредно везани за она 24 предмета и очекујем ове или следеће недеље да уђемо у финализацију. То ће бити ствари које ће протрести целу Србију и више нико не може да их заустави, мада ни институционално ни ваниституционално. А постоји и међу неким људима страх од неких имена, ја то видим, јер неки људи хоће да раде све предмете, неки неће све предмете.

*Шта мислите кад кажете ваниституционално?

Не могу ништа више да кажем, постоје разни људи с надимцима од Наказа до других који нису са мном у контакту него с другим људима који имају много новца. Ко зна где ће и у ком смеру то да иде.

*Стално имамо најаве на насловним странама да данас и сутра тог и тог хапсе. Хоћете ли ту праксу прекинути?

  Не занима ме шта се објављује и где се објављује. Не мешам се у то, мене занима суштина борбе против корупције и шта долази као њен резултат. То што некоме смета оно шта се објављује, па шта. Мени смета свашта, па шта да радим? Ја знам неку своју одговорност из ранијег времена, а кога су змије уједале и гуштера се плаши и у то се не мешам.

*Чини се да су на мети борбе против корупције људи који су блиски прошлој власти.

Просто, имате део људи који припадају и делу садашње власти у афери Агробанка, од Секулића па надаље, људи за које се причало да су финансијери СПС и нико није правио изузетак. Ако имате да ми кажете да је неко данас починио кривично дело а да не одговара, реците ми. Наравно да се све односи на оно што се дешавало у неком протеклом времену, јер за то имате и материјалне доказе и обавезу да те ствари процесуирате. Наше акције имају и неку врсту утицаја као мера генералне превенције. Ако питате да ли ће бити изузетака и заштићених, кажем вам да неће и у то ћете се уверити у наредном периоду.

*Рекли сте да ће се у наредних недељу-две десити нешто велико?

Пошто ми увек говоре да ја најављујем, само мислим да ће бити великих случајева као што је овај око Азотаре, биће још случајева који ће направити другачији „мајнд сет ап“.

*Србија ће ову годину у економском смислу завршити катастрофално – дефицит, инфлација, незапосленост. Како ћете се носити с тим проблемима?

Морамо да радимо на поправљању инвестиционог амбијента, зато и гледамо да донесемо неколико важних закона и зато је важан датум за почетак преговора – не само правног уређења државе, већ зато што ће широм отворити врата инвеститорима. Азијске државе које послују у средњеевропским земљама заинтересоване су за прелазак у Србију, али тек по добијању датума. Ако би рецимо КИА и Хјундаи пребацили део производње овде, Србија би могла да почне полако да смањује ниво незапослености.
Очекујемо минималан привредни раст наредне године и смањење буџетског дефицита, надам се у мери у којој смо предвидели, иако би све близу те бројке било добро. Али, пре тога морамо да испунимо предуслове да бисмо поправили правни и економски амбијент.

*После овог разговора идете на парастос који патријарх држи жртвама ратова. Нама је важна историја сећања. Људи који су протерани у “Олуји” и данас живе у недостојним условима.

То је за нас тешко и болно питање, прихватили смо као држава – и то је добро - да се обрачунамо са онима који су позивајући се често на све нас, па и на државу, чинили злочине. Просто ми је жао што таква врста свести, макар и невољне, не постоји код дела наших комшија. Пре неколико дана било је грозно гледати поједине медије у Хрватској…

*Слично је било и у Србији.

Немам проблем да кажем да ништа нећемо добити тиме ако ћемо опсовати све њих, али важно је да бринемо о људима о којима сте говорили. Онима који су опредељени да живе овде треба посао и смештај, онима који желе да се врате треба омогућити повратак и повратак имовине, па нека раде с њом шта хоће. Држава Србија по том питању може много више да помогне него што је до сада чинила.

*Добро је подсетити се и других случајева, а за Србију, за вас, индикативан је случај Барбалић. Хоће ли породици Барбалић бити омогућено да располажу имовином?

Не знам правнички како ствари стоје, погледаћу предмет. Нисам сигура да је то била њихова имовина, мислим да је власништво државног органа. Кад се упознам са предметом могу вам рећи шта се може учинити.

* Како видите себе у политици за пет година, како Србију, а каква ће Србија бити?

Ушли смо у процес демократизације друштва у којем ће бити нормалне промене руководства странке. Ми смо у потпуности променили руководство, потпредседници странке су Небојша Стефановић, Игор Мировић, Зорана Михајловић, Горан Кнежевић, ем што је најмлађе руководство, заиста је другачије у односу на оно што је било. То ће се поново мењати за неколико година. Дошло је до смене генерација, а колико ће човек провести у политици нема везе са годинама. Верујем да нећу цео живот провести у политици и то нема везе са годиштем, већ временом проведеним у политици.
Волео бих да Србија буде уређена земља. Постоји код нас нека врста хејтерског приступа - који ја код себе гледам да излечим - шта год да неко уради и како год на уради није добро јер је тај то, то и то. Све што сам радио, радио сам вредно и марљиво.

*Јавност је била зачуђена вашим ноћним појављивањем у Звезди и обећањима датим том клубу. Директно мешање политике у спорт?

Не знам да ли сте приметили, ја бежим од тога да будем у управи клубова. Моје је да помогнем, то је посао државе и као државни функционер гледам колико и на који начин, не угрожавајући функционисање јавних предузећа, да помогнемо онима који су важни за друштво. И фудбалском клубу Звезда, и кошаркашком клубу Партизан, и у фудбалском клубу Партизан мораће да се иде не репрограм пореских дугова.

*Зашто се помаже најбогатијима?

Нису, нажалост, богати.

*Како нису, фудбалери не знају шта ће с новцем?

Не помаже се фудбалерима, помаже се спортским друштвима и клубовима. Да се нисмо умешали свима би била искључена електрична енергија. Хоћете скроз да укинемо спорт. Немам ништа против ако је то теза већине људи у Србији, али мислим да то није реално. Ако ме питате да ли је било много неодговорности, да не кажем нешто друго, у управљању Звездом, одговор је да, у најмању руку било је неодговорности.

*Криминал?

Не волим да говорим док се неки предмети не заврше…

*Премет Џајић је неочекивано завршен …

У Џајићево време стање у клубу било је неупоредиво боље. Његово хапшење изведено је на скандалозан начин, а ако погледате предмет ниједан од сведока Тужилаштва га не терети, питам се како је предмет припреман. Уосталом, њега су теретили да је оштетио неке менаџере играча, а не државу.

*Кад ЕПС отпише дугове Звезди и Партизану то плаћају сви грађани.

Не може да отпише, може да репрограмира дуговања. За Звезду око 500 хиљада. За дугове који нису према држави нека се сами сналазе.

*Недавно је 800 предузећа остало без струје, због дуговања су искључивана београдска позоришта. Хоће ли ту бити репрограма?

Да, на исти начин. Зар треба Атеље 212 да буде без струје или ЈДП, таман посла. Али, мислим да се сви морају на неки начин обавезати да ће платити дуговања и због тога је била добра одлука ЕПС-а да на сат времена искључи струју Звезди и Партизану. Да знају да држава није њихова прћија.

*И даље имамо три нерешена убиства новинара. Хоће ли Србија бити једина земља с нерешеним новинарским убиствима?

Имамо и нерешен бомбашки напад на Дејана Анастасијевића, али имамо и много других неразрешених злочина. У току је формирање велике међународне комисије, поново ћемо познати немачке стручњаке и неке друге, биће укључени и новинари. Ја сам песимиста по природи, не волим велика обећања, али ако ме питате – мислим да ћемо нешто да решимо. Земља не може да буде нормална све док је нормално да убијате некога због другачијег мишљења и става, због слободног мишљења. Ми смо недавно ухапсили нападача на немачког војника Кфора, што нажалост готово да нико није забележио у јавности. Није то популарно и нико не жели, али наша порука мора бити јасна – држава неће толерисати убиства било кога на нашој територији, ни Немца, ни Аустралијанца, никога…
Коначни одговор на ваше питање – очекујем напредак, а волео бих да буде већи него што у овом тренутку очекујем.

*НУНС је случај Даде Вујасиновић вратило на сцену.

Много сам боље упознат са случајевима Пантић и Ћурувија, прочитао сам стотине и стотине страница, али и тај ћу случај проучити.

У Србији политичари су увек у кампањи, лакше им је то него да ослушкују. Ја слушам свог сина који нема 15 година и каже ми: “Еј, тата, код нас нико није за Европу, само да те обавестим, само си ти”. Питам како, па тата је за Србију, а он одговора: “Ма каква Европа!”. Клинци су били за Европу, за ЛДП и ДС, сада одоше десно. Не бисте веровали колико десничарске организације имају утицаја и угледа и код омладине.

*Бојите ли се пораста екстремизма у Србији?

Екстремизам је увек резултат лошег живота, недовољног рада, неорганизованости и одговорности државе. У том смислу држава ће знати да пружи одговор. Уосталом, када сам говорио о датуму за отпочињање преговора мислио сам можемо да га добијемо тек када на озбиљнији начин до краја споведемо правосудне реформе, када се изборимо против корупције и перцепција људи буде другачија него данас, без обзира на то ко је не власти, када спроведемо многе друге реформе из области мањинских и људских права. После тога неће бити довољно простора за било какав десни или леви екстремизам.

Фото : архива