Вести

Јоксимовић: Чекамо добре вести из Брисела

Ми смо спремни за наставак дијалога, па самим тим и за скоро отварање поглавља, али то не зависи само од нас
 
ВЛАДИ је у врху приоритета упоран рад на реформама, а оне су једини прави и објективан начин приближавања ЕУ. Увек има и политичких олакшавајућих и отежавајућих околности, али то не би требало да буде опредељујући критеријум. Порука Бриселу је да смо на јасном европском путу, да као Влада пуно радимо на реформама друштва и државе и очекујемо да ЕУ то препозна.
 
Овако министарка без портфеља задужена за европске интеграције, Јадранка Јоксимовић, за „Новости“, одговара на питање каква би била порука Београда ако превагне став оног делу ЕУ који тражи одлагање отварања првих поглавља.
 
* Иако је скрининг за поглавље 35, које се односи и на КиМ, завршен у јануару, Европска комисија још није скројила извештај и листу задатака...
 
 
- Поглавље 35 је специфично и везано је за праћење напретка бриселског дијалога. Скрининзи су завршени, али због специфичности и политичког карактера, ово поглавље има нешто другачију процедуру. Тренутно имамо стагнацију дијалога, превашодно због политичке ситуације у Приштини око формирања нове владе. Ми смо спремни за наставак дијалога, па самим тим и за скоро отварање поглавља, али то не зависи само од нас.
 
* Ко још осим Италије подржава овакав „ред вожње“?
 
- Усвојили смо преговарачку позицију за поглавље 32, финансијска контрола, и надамо се да бисмо, уз активну подршку и председавајуће Италије, и неких држава ЕУ, могли да до краја године отворимо ово поглавље. То је важно, јер ово поглавље обухвата контролу буџетских средстава, која је саставни део борбе против корупције.
 
* Када би могла да буду отворена кључна поглавља, 23 и 24?
 
- Што се тиче поглавља 23, били смо вредни и министарство правде ће завршити акциони план до средине септембра, а слично је и са поглављем 24. Верујемо да почетком идуће године можемо да отворимо ова важна политичка поглавља.
 
 
СКРИНИНГ УСКОРО
 
* КАДА се настављају скрининзи и која поглавља ће најпре бити анализирана?
 
- Већ у првој половини септембра настављамо са скрининзима за поједина поглавља.