Вести

Јоксимовић: У Србију стигло 200.000 доза Модерне, донација Пољске

У Србију је вечерас стигло 200.000 доза вакцине Модерна које је нашој земљи донирала Пољска.

Ово је први пут да је у Србију стигла Модернина вакцина.

Вакцине су испоручене на Институт за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак", а дочекали су их министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек, потпредседник Народне Скупштине Србије Владимир Орлић, заменик министра спољних послова Пољске Шимон Шинковски вел Сенк и потпредседница пољског парламента Малгожата Госјевска.

Са доласком Модернине вакцине у Србији ће грађанима бити доступно пет вакцина.

Вредност донације је четири милиона евра.

Искрено пријатељство је оно што краси два народа, а данашњи догађај то и потврђује, рекла је приликом дочека министар Јоксимовић.

"Ово је билатерална донација, драго ми је да је вакцина стигла преко донације из Пољске и да ће омогућити нашим грађанима да се вакцинишу", поручила је Јоксимовић.

Рекла је да су је почетком године, када је Србија међу првима у Европи набавила вакцину, министри из ЕУ звали да честитају на успеху у борби против пандемије.

"А онда дођемо у ситуацију да данас морам да им кажем да смо испод европског просека када је реч о броју вакцинисаних и то јесте одговорност сваког грађанина Србије", истакла је Jоксимовић.

Додала је да од срца захваљује гостима из Пољске и нагласила да та земља увек може да рачуна на солидарност из Србије.

 

 

Извор: Танјуг