Вести

Јоксимовић: Владавина права и Зелени договор у фокусу

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се са новоименованим амбасадором Француске у Србији Пјером Кошаром, са којим је разговарала о приступању наше земље Европској унији, као и о билатералним односима и ситуацији на Западном Балкану у контексту европских интеграција.

Јоксимовић је, пожелевши успешан мандат новом амбасадору, истакла значај пријатељства и стратешке сарадње, коју Србија и Француска значајно унапређују на темељима партнерског политичког дијалога двеју земаља и добрих економских односа.

"За Србију је веома важно да даље развијамо наше билатералне политичке и привредне везе, како бисмо и тиме допринели својој бржој интеграцији у Европску унију, у њен правни систем и у заједничко европско тржиште", рекла је Јоксимовић.

Посебно је саговорнику указала на најзначајније реформе које Србија убрзано спроводи како би поступила по свим препорукама из Извештаја Европске комисије за 2021. годину.

"Процедура измене устава одвија се у предвиђеним роковима, као и остале реформске активности из кластера 1 - Основе. Уверена сам да заједно са оценом Европске комисије о нашој спремности за отварање два кластера, то може да пружи додатно уверавање државама чланицама да дају сагласност да до краја ове године до отварања кластера заиста и дође", нагласила је Јоксимовић.

Нагласила је да и Влада одговорно и темељно реализује све приоритете своје политике који воде ка бржем приступању Србије Европској унији.

Јоксимовић је рекла и да би подршка нашој земљи да се отварањем кластера начини и тај нови формални корак у преговорима, била додатни подстрек Западном Балкану да унапређује своје унутрашње односе и економске везе и тиме допринесе својој европској будућности.

Амбасадор Кошар је изјавио да је за његову земљу Србија веома значајан политички и економски партнер и нагласио да ће Француска наставити да подржава европску интеграцију наше земље.

"Спремни смо да наставимо са експертском и сваком другом врстом подршке у реформским активностима Владе Србије, посебно у онима које су кључне за даљи укупни напредак ваше земље и за њено приступање Европској унији", рекао је Кошар.

 

 

 

Извор: Танјуг