Вести

Јованов: Чекају нас тешки избори

Очекујем да ће доћи до кадровске обнове странке и да ће неки млађи људи добити прилику да кроз страначке органе покажу енергију и знање које су до сада показивали у Скупштини Србије или у неким другим приликама, поручио је потпредседник Главног одбора Српске напредне странке и народни посланик Миленко Јованов, говорећи о променама које ће се реализовати на Скупштини Српске напредне странке која ће бити одржана од 11. до 14. новембра у Хали спортова на Новом Београду.

- Усвојићемо и значајан број програмских докумената који ће осавременити и допунити програмска начела странке.

* Очекујете ли да останете на позицији потпредседника странке?

- Никада се ни у једној сфери живота, чиме год да сам се бавио, нисам препоручивао. Посебно то не бих радио преко новина. Моје је да радим, а на председнику странке је да изабере тим за који мисли да је у датом тренутку најбољи за странку и Србију.

* Где видите себе након Скупштине Српске напредне странке?

- Тамо где председник буде одлучио. Он је капитен и бира тим за који мисли да ће дати најадекватнији одговор за изазове који су пред нама.

* А ако вас капитен пошаље на клупу за резервне играче?

- Онда ћу да седим на клупи.

* Оцењиваће вас чланови Српске напредне странке, имате ли трему?

- Немам, али имам одговорност према ономе што сам радио и надам се да је то добро примљено код чланова. Волео бих да буде тако, а ако не буде, онда ћу размислити где сам грешио па ћу гледати да грешке исправим.

* Да ли сте задовољни својим учинком на позицији потпредседника?

- Делимично, био сам вођен тиме да оправдам поверење које сам добио од председника за позицију на коју сам ступио у време када нисам ни годину дана био члан странке. Трудио сам се да то поверење оправдам, борио сам се колико сам знао и могао. Да ли је могло више, апсолутно јесте и увек можете више. Важно ми је да нисам ни у једном моменту занемарио оно што је политика странке. Мислим да нисам дао ниједан аутогол, и то је по мом најдубљем уверење врло важно, а да ли је то довољно за неку позицију у наредном периоду, то ћемо видети. На мени је да се и у наредном периоду борим за оно што је политика Српске напредне странке и председника Александра Вучића, јер је то политика која је на крају крајева дала резултате.

* Када смо код борбе, стиче се утисак да се бори вас неколико, а да сви остали ћуте?

- Ја сам од најранијег детињства имао потребу да истерујем правду и да се борим против неправде, бар онако како је ја видим. То ми је део бића. Другима не бих судио, могу само о себи да говорим. Трудим се да се на сваком месту борим за оно што видим да Србији доноси боље. То нису фразе и то је суштинска разлика између Српске напредне странке и других странака. Они причају приче, ми имамо дела. Ако то не треба да се брани, и ако председник који је све то изнео на својим леђима не треба да се брани, онда не разумем зашто неки желе да се баве политиком.

* Можда се поједини плаше да ће њих нападати ако буду бранили Вучића?

- Сваки напад је за мене као орден. Био сам мета прљаве кампање у Кикинди, моја породица је то гледала. То је политика. Ако желите миран и повучен живот, да вас нико не примећује и да вас нико не спомиње, онда немојте у политику и на јавну сцену. Онај ко није у стању тај терет да носи, тај је промашио професију.

* У табору Српске напредне странке се стално најављују чистке и стиче се утисак да се све заврши на тим најавама, да ли ће тако бити и сад?

- Али није то тако! Велики број председника општина и градоначелника је промењен после локалних избора, један број министара у Влади је промењен након парламентарних избора, као и један број народних посланика. До промена је дошло и у Покрајинској влади и скупштини. Ни једна странка није спровела више промена од Српске напредне странке. Медији би волели да буде мало медијски интересантно, да то буду седнице на којима ће да лете главе, Српска напредна странка није тај тип странке. Ми озбиљно промишљамо, мењамо тамо где мислимо да треба да се мења и то је то. 

* Да ли постоји теоретска шанса да Српска напредна странка оствари било какав резултат на председничким изборима са кандидатом који није Александар Вучић?

- Не бих давао легитимитет вашем питању тиме што бих улазио у разраду тога из простог разлога што мислим да ми бољег кандидата немамо. Ако не он, ко? Ко то од њега има боље међународне контакте, ко боље од њега сагледава унутрашњу ситуацију, ко боље од њега прати економску ситуацију. Зашто бисмо мењали онога ко има толику подршку народа?

* Стручњаци кажу да ће избори у Београду бити посебно тешки за Српску напредну странку, јер опозиција има шансе на њима, шта ви кажете на то?

- Свако ко мисли да су избори једноставни и лагани очигледно на њима никада није учествовао или је на њима редовно губио, па је најлакше да изађете на изборе и да изгубите, то свако може. Победити на изборима није лако. Ми с друге стране имамо људе који су и финансијски и медијски изузетно подржани. У политичкој историји Србије никад опозицију нису чинили људи који имају веће финансије и већу медијску подршку него што је то случај данас. То су људи који су жељни да се врате у фотеље и да се поново дочепају државног буџета. Нама нимало неће бити лако, наши бирачи немају права да се опуштају јер ако се будемо опустили, може да се деси да се Србија врати неколико корака уназад.

 

Када оптужују, од себе полазе 

* Опозиција вас оптужује да ведрите и облачите у Кикинди, да ли је то тачно?

- Они полазе од себе, не функционише Српска напредна странка на тај начин. Они полазе од човека који је Ђиласов пајтос, са којим је заједно препродавао неку хладњачу на улазу у град, који је упропастио хотел у центру града. Пошто је он то радио, они рачунају да ће се свако ко дође у такву позицију бавити тиме да ведри и облачи у Кикинди.

 

 

 

Извор: Ало