Вести

Јованов: Водимо политику слободне и слободарске земље

Председник посланичке групе "Александар Вучић - Србија не сме да стане" Миленко Јованов изјавио је да је важно да нова влада настави политику коју је дефинисао председник Александар Вучић која, како је рекао, данас у целом свету Србију чини поштованом земљом.

Јованов је приметио да ће ово бити влада континуитета и да ће зато имати подршку те посланичке групе.

"Важно је да водимо политику независне земље, политику слободне и слободарске земље, суверене земље и да самостално доносимо одлуке. То многи у Србији не могу да разумеју, јер су навикли да им неки други говоре шта и кад треба да раде“, рекао је Јованов.

Јованов је, обраћајући се Вучевићу, рекао да је некад на његовом месту био човек који је слао предлог дневног реда седница владе на одобрење у неколико амбасада.

"У такву срамоту и у такво непоштовање сопствене државе никада не смемо да се вратимо. То је пракса са којом смо раскрстили кад је Александар Вучић дошао на чело владе. Уверен сам да ћете бити у том смислу на висини задатка, као што је била и Брнабић. Није спорно да са свима имамо добре односе и да сарађујемо, али ово је наша земља, и у нашој земљи одлучује наш народ, наш парламент и наша влада", поручио је Јованов.

Осврнуо се и на, како је рекао, никад сложеније међународне околности, када цео свет изгледа као буре барута које треба да експлодира и рекао Вучевићу да је и његова и обавеза сваког ко се данас бави јавним послом у Србији, да то буре барута не експлодира на Балкану.

"То не значи да не треба да штитимо своје националне интересе и да ћутимо док нам ударају ћушке и заушке, то значи да треба да се боримо, али да будемо мудри и да чекамо тренутак да остваримо своје националне интересе. Уверен сам да ће доћи дан када ће Србија на целој својој територији остварити пуну сувереност и одлучивати о сваком педљу своје територије, онакве каква је примљена у Уједињене нације", рекао је Јованов.

Јованов је навео да мора да се ради мудро да тај дан дође и да има ко да га дочека.

"А не да се залетимо пре времена и да резултат тога буде да никада не можемо да остваримо оно што нам је идеја – да останемо слободни и да наша земља буде у потпуности под нашом управом", рекао је Јованов.

Према његовим речима, то није спринт, већ је маратон који морамо да истрчимо.

"И зато очекујем подршку Владе председнику Александру Вучићу, посебно ових дана, када је обавио на десетине и стотине разговора са представницима читавог света да покушамо да осујетимо срамну резолуцију која треба да се донесе на ГСУН", рекао је Јованов и запитао и све оне који су у Скупштини делили патриотске лекције, шта су они урадили да помогну Србији у тој борби?

Јованов се посебно осврнуо на ситуацију у Хрватској.

"Данас, када се у Хрватској бира влада и када је један од захтева странке која разговара о томе да уђе у владу,  Домовинског покрета, да никако Срби не смеју да буду у тој влади, ми у Србији бирамо представника Хрвата у владу. Драго ми је и веома сам поносан на то што наша држава не личи на ту државу у суседству, а која нам стално дели лекције и пацке. И зато ћемо свим срцем гласати за тај Ваш предлог, као и за све представнике мањина", рекао је Јованов.

Тиме, како је поручио, Србија показује како изгледа модерна, а најпре нормална европска држава, неоптерећена "комплексима" национализама и држава која поштује све своје грађане.

Јованов је нагласио да посланичка група подржава Вучевићев еврореалистички став, као и да су свесни тога шта је политика да се остане на европском путу и да Србија буде пуноправна чланица ЕУ, али је навео и да се не може бити глув и нем "на све оно што видимо и чујемо својим очима".

"Знамо шта мисле о нама, али то не значи да треба да мењамо политику. Напротив, желимо да имамо друштво које је уређено на такав начин, да будемо оно чега смо увек били део, а да ли они то хоће или неће - одлука и није на нама", поручио је Јованов.

Јованов је говорио и о програму "Скок у будућност", о плану за плате од 1.400 евра, пензије 650 евра и значајно увећану минималну зараду, објаснио да се те ствари не раде због статистике, већ због тога да народ осети у свом новчанику да Србија расте и да се развија.

Поновио је и да је најважније да је Србија слободна, јер ако није слободна нема ни таквих одлука.

"Онда доносите одлуке које су у складу са нечијим интересима. Овако ако смо слободни и независни, доносимо одлуке које су у нашем интересу. Те одлуке значе блиску сарадњу са САД, европски пут Србије, али и то да нема санкција Русији и да Си Ђинпинг стиже у Београд. Е, то је слободна политика и за ту политику имате апсолутну подршку“, објаснио је Јованов.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2