Вести

Кисић: И бројке и стварност демантују Јелену Бањац

Министарка за бригу о породици и демографију и чланица Председништва Српске напредне странке проф. др Дарија Кисић изјавила је поводом тврдњи чланице Председништва Покрета слободних грађана Јелене Бањац о подршци државе оболелима од ретких болести, да и бројке и стварност демантују Бањац и да је срамно што оболеле од ретких болести и њихове породице користи у политичким пропагандама и разрачунавањима.

"Од 2012. године, када је само осам пацијената лечено од ретких болести и када су на листи биле само четири дијагнозе, данас, 2024. године, колико год се ви трудили да унизите и смањите резултате политике Српске напредне странке и председника Александра Вучића, бројке и стварност вас демантују. Срамно је да уопште оболеле од ретких болести и њихове породице користите у вашим политичким пропагандама, за политичко разрачунавање, а посебно за ширење лажи", поручила је министарка Кисић. 

Министарка Кисић подсетила је на преко 70 различитих дијагноза које се лече о трошку државе, више од 700 пацијената који примају терапије, уведени иновативни лекови, обезбеђивање најсавременијих медицинских помагала и средстава, то су конкретни резултати, којима држава показује да брине о онима који имају ретке болести.

"Буџет за ретке болести је 2012. године износио 130 милиона динара, а данас износи 7,2 милијарде динара, што је најјача системска подршка коју оболели добијају од своје државе. Још ћу да Вас, са великим задовољством, подсетим и да је у Србији уведен и обавезан скрининг на спиналну мишићну атрофију и цистичну фиброзу, као и терапије за ове болести и да смо тиме, идентификујући ове болести на време, успели да спасемо безброј живота", додала је министарка Кисић.

Министарка Кисић истакла је и да срећа породица чија ће деца имати безбрижан и здрав живот нема никакву цену и за нас представља највећи успех.

"А Ви, да сте икада разговарали са родитељима којима деца болују од тешких болести знали бисте са колико изазова се они свакодневно суочавају и колико им свака подршка, помоћ и брига, па неретко и само да их саслушате, значи. Зато смо у оквиру Министарства за бригу о породици и демографију формирали Групу за подршку оболелима и њиховим породицама, а као додатни вид подршке обезбедили једнократну финансијску помоћ и ваучере у износу од 110.000 динара", рекла је министарка Кисић.

"Ово су резултати на које смо изузетно поносни и ту нећемо стати. И колико год вас то болело, успех и победа Српске напредне странке и председника Републике Александра Вучића резултат су напорног рада и свакодневне бриге за сваког грађанина наше државе", додала је министарка Кисић.

 

 

 

Извор: Танјуг