Вести

Лончар: Компанија Месер омогућила сигурно снабдевање кисеоником

У Панчеву је отворена нова пунионица специјалних гасова и лабораторија компаније "Месер Техногас", водеће гасарске компаније у Србији која производне погоне има у више градова широм наше земље.

Свечаном отварању присуствовао је и министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар који је истакао да је ова компанија омогућила стабилно и сигурно снабдевање кисеоником.

"Компанија Месер је толико велика и значајна да може да ради било где у свету, а изабрала је да ради у Србији и заједно са нашим здравственим радницима који улажу изузетне напоре у збрињавању и лечењу оболелих од корона вируса спашава животе наших грађана", рекао је Лончар.

Нагласио је да је Србија, захваљујући пријатељима из компаније Месер, успела оно што многе земље нису - обезбедила сигурно, континуирано и стабилно снабдевање кисеоником за све болнице које, услед епидемије и драстично повећаних потреба данас за лечење најтежих болесника за један дан користе онолико кисеоника колико су пре користиле за шест, седам месеци.

Такође, Лончар је истакао да је компанија Месер у току епидемије корона вируса обавила и проширење подстаница за снабдевање и адаптирање инсталација централног снабдевања, односно инсталирање нових 17 резервоара у болницама у Србији чиме је, како је рекао, допринос те компаније напорима државе Србије да се корона вирус стави под контролу и победи веома значајан.

Лончар је навео да компанија Месер данас медицински кисеоник из Смедерева извози у више од десет земаља региона и широм Европе.

"То је успех читаве земље јер када један Месер, компанија великог угледа и реномеа у Европи, успешно послује у Србији и проширује своје капацитете овде, то је веома јасан сигнал свим другим компанијама да је Србија стабилна земља, да њена економија расте и да су инвеститори добродошли", истакао је Лончар.

"Месер Техногас" је водећа гасарска компанија у Србији са производним локацијама у Београду, Смедереву, Панчеву, Новом Саду, Бору, Краљеву и Нишу. Производну палету те компаније чине технички гасови, специјални гасови, медицински гасови, гасови за прехрамбену индуструју, програм течних гасова као и припадајућа опрема.

 

 

Продужићемо распуст и прекинути ланац преноса вируса

Лончар је изјавио да ће јесењи распуст у школама бити продужен, чиме ће се прекинути ланац преноса корона вируса у тим образовним установама.

"Деца треба да имају распуст три дана, плус викенд, али највероватније ћемо ту недељу спојити и то ће бити укупно девет дана", рекао је Лончар.

Навео је да се то радило и раније да се прекине и ланац сезонског грипа и да је то тада давало резултате, те изразио наду да ће тако бити и сада. 

Лончар је рекао и да ће се ситуација пратити у сваком одељењу у школама и да ће се у зависности од тога поступати, те да ће то одељење прелазити у други режим рада, онлајн или на неки други начин. 

 

Антиваксери су незналице због којих људи губе живот

Лончар је изјавио да су антиваксери незналице и безобразници због којих људи губе здравље и живот.

"Они немају никакве везе ни са медицином, ни са вакцинама, ни са чим. Кад погледате шта причају, буде вас срамота", рекао је Лончар.

На питање како зауставити антиваксере, нарочито ако се има у виду да су почели да долазе лекарима испред зграда у којима живе, Лончар је рекао да то зависи и од медија.

"Ако им ви не дате ниједан секунд простора. Молим вас и апелујем, ви сте моћна сила, немојте им дати простора", рекао је Лончар.

На констатацију новинара да је недавно рекао да се залаже за то да се мера о ковид пропусницама продужи на 24 сата, а да председница Владе Републике Србије Ана Брнабић каже да то за сада неће бити случај и питање ко доноси одлуку колико важе ковид пропуснице, Лончар је подсетио да су оне уведене за период после 22 сата да би се та мера имплементирала, да се сви у систему уиграју.

"Сматрамо да би био проблем да се то имплементира, да смо их увели на 24 часа. Нико ту није променио мишљење нити било шта, једноставно правите систем тако да вам, када га спроведете, не направи више штете него користи", рекао је Лончар.

Подсетио је да је Брнабић рекла да ће следеће недеље бити одржана седница Кризног штаба и да до тада мера о ковид пропусницама неће бити продужена на 24 сата.

"Не желим да правимо конфузију код људи. Хајде да сачекамо јер зато и постоји Кризни штаб као место где ћемо да седнемо, видимо шта су следећи кораци и то изађемо и кажемо", рекао је Лончар и поновио да је једини излаз из ове ситуације да се масовно вакцинишемо.

На опаску новинара када ће влада почети да слуша лекаре, Лончар је рекао да их већ слуша и да ће са тиме и наставити.

 

Решавамо проблем загађености, не може одједном

Лончар је рекао да Влада и сви надлежни раде на томе да се проблем загађености реши и да ваздух буде чистији колико год је то могуће.

"Да ли може одједном? Не, не може и немојте то очекивати, али да ли ћемо се потрудити и урадити све, хоћемо сигурно", рекао је Лончар, одговарајући на питање новинара да ли га брине то што је "Београд и јутрос био најзагађенији град на свету".

Лончар је рекао да је решавање проблема загађености ваздуха дуготрајан процес.

"Видео сам колико је урађено и почела су да се раде постројења која пречишћавају ваздух и спречавају да долази до загађења", рекао је Лончар и закључио:

"То је дуготрајан процес као и у целом свету. Немојте само да правимо као да смо до јуче живели са ваздухом као на Панчићевом врху, а да се то променило пре недељу дана. Хајде само да будемо коректни, да урадимо све што је до нас и мислим да тек тада можемо да имамо успеха".

 

 

Извор: Танјуг