Вести

Лончар: Појачаћемо број ковид амбуланти

Више не можемо да предвидимо у ком правцу ће ићи епидемија, али морамо да се спремимо за наредне три недеље јер мислимо да ће се бројеви повећавати и због тога ћемо појачати капацитете у ковид амбулантама, изјавио је министар здравља Републике Србије Златибор Лончар.

Лончар је после састанка са директорима ковид болница у Србији рекао да је циљ да се што дуже за ковид пацијенте користе болнице направљене за то, а не да се отварају нови капацитети.

"Ништа нећемо постићи ако се посветимо само ковид пацијентима, а не и другима, јер ако морамо да претварамо болнице у ковид, онда ће да умиру људи, али због тога што нису могли код лекара и на прегледе на време", истакао је Лончар.

Додаје да се здравствени систем припрема за оно што следи, пре свега за повратак српских држављана са летовања, а за које је утврђено да су позитивни.

"Део људи који ће се вратити са пута а потврђено им је да имају корону у Албанији, Црној Гори, Грчкој, морамо да збринемо њих и људе који ће се вратити а не знају да су позитивни и због тога је битно да појачамо капацитете у ковид амбулантама на територији целе Србије, да можемо брже да дијагностикујемо и на време кренемо са лечењем”, објаснио је Лончар.

Упозорава да ће проблем са корона вирусом годинама трајати, јер је пропуштена прва шанса да се стекне колективни имунитет.

"Тиме смо дали корони простор да опстане, да мутира и сад имамо неке сојеве за које је питање како ће реаговати на постојеће вакцине. И даље имамо довољно вакцина, а ако ово није довољно, људи онда треба да знају да из корона проблема нећемо изаћи док не буде довољно вакцинисаних, а то ће трајати годинама ако овако наставимо", упозорио је Лончар.

Напомиње да се сада види колики је значај болница у Батајници и у Kрушевцу, и додаје да за пар дана и болница у Новом Саду почиње да ради.

"Ми бисмо сада са овим бројевима, да те болнице нису отворене, морали неку из Београда да отварамо. А када бисмо неку болницу вратили у ковид систем, то би значило да пацијенти не могу код лекара. Оно што треба да знају грађани Србије јесте да смо једну шансу пропустили тако што смо имали довољно вакцина, али се нисмо вакцинисали", поручио је Лончар.

Лончар указује и на то да је потребно дати предност вакцинисаним грађанима и допустити им да присуствују скуповима.

"Апсолутно сам за ковид пропуснице, организатори треба да траже или потврду о вакцинацији или тест на корону и да тако пуштају грађане да присуствују слављима и организованим окупљањима", рекао је Лончар.

Закључио је да грађани не треба да очекују да држава донесе рестриктивне мере, већ да се придржавају, за почетак, оних већ донетих.

 

 

Извор: Танјуг