Вести

Лончар примио истакнутог шпанског хирурга

Током програма "СпајнВик" (SpineWeek), како се називају посете страних хирурга Србији, у протекле четири године урађено је 112 хируршких захвата, од којих је 70 дечијих пацијента са деформитетом кичме, рекао је министар здравља Златибор Лончар.

После састанка са истакнутим шпанским хирургом др Норбертом Вентуром Гомезом, Лончар је поручио да су захваљујући професору Вентури и његовом тиму, све те операције урађене у Србији.

"Да није дошао професор Вентура и његови сарадници, ти пацијенти би морали да иду у иностранство. Не само да нисмо малтретирали децу да иду у иностранство, него су остали овде са својим родитељима, а друга ствар је да смо обучавали и наше стручњаке за те операције", рекао је Лончар.

Лончар је посебно поносан јер га је, како каже проф. Вентура уверио да већ сад у Србији имамо два ортопеда за те операције у Крагујевцу и Новом Саду који су овладали техникама за тај рад.

Лончар, такође, наводи и податак да је било двоје деце који су морали да се оперишу на најбољој дечијој клиници која постоји у Каталонији код професора Вентуре, а да је трошак за то био преко пола милиона евра.

"Са друге стране, уз долазак професора Вентуре и свог материјала, операције које смо радили код нас нису прелазиле пар десетина хиљада евра", истакао је Лончар.

Добра вест је и та, каже Лончар, да су професор Вентура и његов тим направили споразум са Удружењем родитеља деце са спиналном мишићном атрофијом, који имају проблеме који захтевају хируршке захвате.

"Договор је да се у најкраћем могућем року скупи сва њихова документација, а онда ће доћи проф. Вентура и та деца ће бити оперисана у Србији и добиће најбољу могућу негу", поручио је Лончар.

Иначе, у програму СпинеWеек су учествовали КЦ Крагујевац, КЦ Нис и ИЖДИОВ Нови Сад.

Укључено је 10 страних хирурга са најпрестижнијих европских клиника који су дочекани од стране наших лекара који су били отворени за сарадњу и вољни да се усавршавају и уче најновије хируршке технике, рекао је Лончар.

Додаје да у односу на цене таквих захвата у иностранству постигнута је уштеда од око 15 милиона евра.

 

 

 

 

Извор: Танјуг