Вести

Мали: Нови модел фискализације без оптерећења за привреду

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да ће нови модел фискализације, који ће бити уведен од 1.новембра, оснажити борбу против сиве економије и најавио је да ће Влада Србије данас усвојити уредбу о субвенционисању нових фискалних уређаја.

Најавио је да од сутра, 1.октобра, на сајту Пореске управе почиње пријављивање за фискалне уређаје и нагласио да је систем направљен у складу са највишим безбедносним стандардима тако да ће сваки уређај, објаснио је, имати безбедносни елемент који омогућавати директну комуникацију са Пореском управом "у стварном времену".

Мали је рекао да ће привреда од увођења новог система имати велику корист јер, како је објаснио, више неће бити контролних папирних листића нити годишњих сервиса фискалних уређаја, а да од сада фискални уређај може да буде таблет, лаптоп, мобилни телефон...

"Идемо у корак са временом и дигиталазацијом", рекао је Мали.

Нагласио је да нови модел фискализације треба да домаћу привреду учини конкуретнијом и ефикаснијом наводећи да је постојећи модел фискализације уведен 2003.године, док се данас користи 4Г технологија.

Мали је подсетио је да ће нови систем фискализације бити уведен од 1.новембра, а да је привреда, како каже, тражила прелазни период до 1.априла следеће године до када ће функционисати оба система.

Како је рекао, држава ће покрити све трошкове увођења новог модела фискализације тако да привреду то неће коштати ни динар.

"Даћемо 100 евра за свако продајно место, за сваки фискални уређај. За оне који нису у систему ПДВ-а тај износ биће увећан за 20 одсто. Покрићемо све трошкове како не бисмо стварали додатно оптерећење за нашу привреду", рекаоје Мали.

Изразио је очекивање да ће се увођење новог система исплатити за годину дана и да ће допринети јачој и ефикаснијој борби против сиве економије и смањење трошкова за привреду.

Мали је рекао да сваки купац постаје и контролор фискалних рачуна јер ће, како каже, сваки рачун имати "QR" код и моћи ће да се провери да ли је рачун исправан или не.

"Бићемо потпуно сигурни и имаћемо систем који омогућава да контролишемо рад фискалних уређаја. Овај систем само унапређује пословање", нагласио је Мали.

Подсетио је да су уведене и електронске фактуре и да ће до краја године сва јавна предузећа имати обавезу да их користе уместо папирних фактура, а да до краја следеће године сви који су у систему ПДВ-а.

"То је огромна корист превасходно за привреду јер ћемо ПДВ, што је највећи захтев привреде, враћати истог дана и нема више чекања", казао је Мали.

 

Враћен дуг бивше власти по ''најзеленашкијој'' камати

Мали је изјавио да је држава успела да врати дуг од милијарду долара наслеђен од бивше власти која се, како наводи, задужила по "најзеленашкијој" камати, и навео да је то симбол неуспеха тадашње Србије и лоше економске политике.

Мали је додао да је бивша власт 2011. године узела кредит од 700 милиона долара по каматној стопи од 7,25 одсто што је, додаје, "најзеленашкија" камата по којој се задужила једна држава.

'"Они су нам то оставили у аманет. У уторак смо вратили целокупан износ од 700 милиона долара и 25 милиона долара камате. Поносан сам на то и то је велики успех свих грађана Србије", рекао је Мали.

Навео је да је држава захваљујући добрим јавним финансијама из сопствених средстава вратила 300 милиона долара дуга, а остатак рефинансирањем на 15 година по каматној стопи од 2,05 одсто.

Мали је додао да бивша власт тај кредит није искористила за инвестирање у аутопутеве, школе, домове здравља, већ у потрошњу што је, како наводи, био један од разлога због којег је влада на челу са Александром Вучићем морала да крене у тешке економске реформе, спроведе фискалну консолидацију и оздрави јавне финансије.

"Србија данас лидер у региону, у првој половини ове године стопа раста 7,6 одсто, а јавни дуг испод 60 дсто у односу на БДП, иако смо имали осам милијарди евра помоћи привреди и грађанима како би умањили негативне последице пандемије Ковида-19'", рекао је Мали.

 

 

Извор: Танјуг/ ТВ Пинк