Вести

Мали: Радови на градњи метроа почињу 22. новембра

Радови на изградњи београдског метроа почињу 22. новембра на Макишком пољу, најавио је министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали.

Мали је, након што је са кинеском компанијом "Power China" потписан уговорни споразум за Пројекат изградње инфраструктуре и насипање платоа за депо метроа на Макишком пољу, рекао да је потписивањем тог документа званично почела градња прве линије метроа од Макишког поља до Миријева.

"У понедељак, 22. новембра на Макишком пољу, видећете велики број радника, крећемо са остварањем сна, које су генерације пре нас сањале", рекао је Мали.

Мали је нагласио да тај сан значи лепшу и бољу будућност, као и да је београдски метро симбол успеха и јаке Србије.

Мали је истакао да је то остварање сна великог броја грађана Београда и Србије, који датира уназад 50 година.

Потписивање данашњег уговора, рекао је Мали, последица је вишегодишњег напорног рада Владе Србије, Града Београда, као и француских и кинеских партнера.

Мали је рекао да ће будући метро имати три линије метроа, да ће прва линија ићи од Макишког поља до Миријева, друга од Миријева до Железника, а трећа ће подразумевати проширење БГ воза и трамвајског система.

"Полако, али сигурно Београд се окреће шинском систему, који је еколошки прихватљив, ефикаснији и бржи", рекао је Мали.

Мали је детаљно изнео по фазама када ће која бити завршена, поновио да почетак радова на Макишком пољу почињу 22. новембра 2021. године, а да ће следећи корак бити потписивање Уговора за изградњу депоа у фебруару 2022. године.

Након тога предстоји потписивање Уговора за изградњу приступних саобраћајница на подручју Макишког поља у марту 2022. године, док се у јулу такође наредне године очекује потписивање Уговора за изградњу станица и тунела за прву линију.

У новембру наредне године, рекао је Мали, почеће изградња депоа на Макишком пољу, почетак радова за изградњу приступних саобраћајница у мају 2023. године, почетак радова на изградњи станица почеће у септембру 2023. године, а почетак радова на изградњи тунела у децембру 2023. године.

У фебруару 2024. године почеће набавка возова и тестирање возова, а завршетак прве линије метроа биће 2028. године.

Убрзо након завршетка прве линије метроа, почиње изградња друге линије, 2024. године, од Миријева до Бежаније.

Почетак изградње станица за другу линију метроа почеће 2025. године, а изградња тунела 2026. године, док се завршетак радова на изградњи друге линије метроа очекује 2030. године.

Мали је нагласио да је Влада Србије обезбедила новац за обе линије метроа.

 

 

Извор: Танјуг