Вести

Мали: Светска банка важан партнер наше државе

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали разговарао је са новим директором Канцеларије Светске банке у Београду Николом Понтаром о економској ситуацији у Србији и свету изазваном пандемијом коронавируса, као и о спровођењу заједничких пројеката.

Мали је исказао захвалност на подршци коју Светска банка пружа Србији, и подвукао да резултати из ове године показују да се наша привреда у потпуности опоравила.

Како је додао, привредни раст у првој половини године износио је 7,6 осто, а јавни дуг је под контролом и задржаће се на нивоу испод 60 одсто БДП-а.

Мали је напоменуо и да је Србија у правом тренутку изашла на тржиште и емитовала зелене обвезнице, те да ће тај новац бити уложен на прави начин – у пројекте изградње железнице, београдског метроа, као и у обновљиве изворе енергије и повећање енергетске ефикасности.

Понтара је честитао министру на економским резултатима и на томе како се Србија борила са пандемијом, и уједно похвалио „зелену агенду“ и емитовање зелених обвезница на међународном финансијском тржишту, чиме смо постали једина земља на Балкану и Европи која је ван Европске Уније, која је спровела ту емисију.

Саговорници су разговарали и о заједничким пројектима који ће се спроводити, као што је развој тржишта капитала, што је пројекат од велике важности за Министарство финансија. Очекује се да ће крајем октобра, на седници Владе, бити усвојена стратегија за развој тржишта капитала, а управо је у току јавна расправа.

На састанку је било речи и о пројекту развоја локалне инфраструктуре, који би био коофинансиран са француским АФД-ом, затим пројекту који подразумева испуњење зелених циљева, као и пројекту који се бави управљањем јавним финансијама.

Било је речи и о актуелном пројекту у вези са реформом Пореске управе, која је у току, а један је од приоритета Министарства финансија.

Мали и Понтара су закључили да је за даљи привредни раст битно да се настави са структурним реформама.

 

 

 

Извор: Танјуг