Вести

Михајловић: Енергетски ефикасне топлане део визије о зеленој Србији

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је у Прибоју, где је почела са радом нова топлана на биомасу, да је циљ државе повећање енергетске ефикасности топлана и коришћење горива која не утичу на здравље животне средине.

"Драго ми је да данас могу да кажем да два града у Србији, Прибој и Мали Зворник, имају топлане које користе биомасу. Поносна сам јер је све урађено на време, није било кашњења. Ово је важно за све грађанке и грађане, не само јер се ради о енергетској самодовољности, пошто ће топлане користити локалну дрвну сечку као гориво, већ и због чињенице да ће имати грејање 24 часа. Такође, важна је и еколошка слика, јер ће заштита животне средине од сада бити другачија. За Прибој то значи за више од 90 одсто мање сумпор-диоксида и око 90 одсто мање угљен-диоксида, што је важно за град који је годинама имао проблем са квалитетом ваздуха. У структури топлана у Србији 10 одсто користи угаљ, а 10 мазут. То морамо да променимо, да пређу на ОИЕ. Поред Прибоја и Малог Зворника, где су данас истовремено пуштене у рад топлане, очекујемо наредне године и топлану у Мајданпеку и Новом Пазару", рекла је Михајловић.

 

Радови на гасоводу од Златибора до Пријепоља почетком следеће године

Михајловић је рекла да ће радови на изградњи гасовода Златибор - Нова Варош - Прибој - Пријепоље почети највероватније фебруара наредне године и да ће бити завршени за годину дана.

"На седници Владе усвојили смо извештај о пројекту. Неки припремни радови су већ у току, али очекујемо да почетком наредне године, вероватно у фебруару, крену радови на изградњи гасовода који ће бити дуг 80 км, а уложиће се 40 милиона евра. Процене "Србијагаса" су да ће бити све готово годину дана од почетка радова, наше процене су да ће радови трајати 15 месеци, али свакако ће 2023. године све бити готово", рекла је Михајловић.

Михајловић је поновила да се цене електричне, топлотне енергије и гаса за домаћинства неће мењати.

"Када је реч о индустрији, о томе ћемо заједно да разговарамо, али је тренутно најважније да се цене за домаћинства неће мењати и да ћемо имати довољно и енергије и енергената. Када у априлу будемо правили анализе, видећемо да ли смо могли и јефтиније да прођемо. Мислим да јесмо, посебно ако имамо у виду да је ЕПС морао боље и ефикасније да планира ремонте, а "Србијагас" да раније почне преговоре са "Гаспромом" о новом дугорочном уговору. Свакако ћемо више знати после састанка председника Вучића и Путина. Али, без обзира на тренутну кризу, морамо да размишљамо о томе да будемо самодовољни. Да повећамо капацитете који користе ОИЕ, пре свега велике ХЕ, гасне електране, соларне и ветроелектране, јер је циљ државе да имамо довољно енергије и уједно здраву животну средину", истакла је Михајловић.

 

Пројекат "Јадар" је развојна шанса, надриеколози узбуњују народ

Михајловић је изјавила да је за поједине политичаре и оне који то желе да буду очигледно почела предизборна кампања, у којој ће главна тема бити заштита животне средине, односно злоупотреба овог питања.

Михајловић је, одговарајући на питање новинара о нападима на њу због пројекта "Јадар", рекла да је то развојна шанса за Србију, али да постоје услови који треба да буду испуњени.

"Србија је једина у свету која има јадарит, а унутар њега су и литијум и бор - критичне минералне сировине када говоримо о климатским променама у свету. Овај пројекат је добар, то је развојни пројекат који ће обезбедити другачију позицију и слику Србије у свету када говоримо и о енергетици и борби против климатских промена. Мислим да је то добар пројекат, али постоје услови које мора да испуни. Први се тиче животне средине. Мора да испуни све, не само наше, већ и светске стандарде у овој области. Други услов је да Србији обезбеди максималну корист, а то је комплетан ланац производње. Поред рудника, желимо и фабрику литијумских батерија и електричних возила. То значи и посао за више хиљада људи, од тога само две хиљаде у руднику и допринос БДП-у од 17 милијарди евра. Трећи услов је да грађани то подрже на референдуму пошто добију све информације", рекла је Михајловић.

Михајловић је истакла да противници овог и других пројеката желе да узбуњују народ.

"Шта год они говорили, суштина је да држава мора да уради све да земља настави да се развија. Сви који желе да се врате 140 година уназад, а и тада су против изградње железнице говорили да је то црна змија, да жене неће због пруге имати деце, нека се и врате у то добра, али нека баце своје мобилне телефоне, лаптопове, нека искључе струју. Све је то литијум и бакар, а Србија је пребогата тим критичним минералима. Понављам, све што буде здраво, потрудићемо се да буде реализовано", изјавила је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг