Вести

Михајловић: Ко засуче рукаве може у "Бановину"

 

Војводина ће добити концентрациону владу до краја септембра, а партије које је буду чиниле имаће ограничен мандат за спровођење приоритетних задатака до расписивања покрајинских избора. Сви који чине овакву владу морају са стране оставити своја политичка уверења и много више се окренути стабилизацији економског система у Војводини. Војводина је важна европска регија и ми из СНС смо са посебном пажњим пратили како су највеће предности Војводине, њена мултиетничност и мултикултуралност, били коришћени у политиче сврхе од стране ДС. Не желимо да се икада више тако управља Војводином, изјавила је у интервјуу “Дневнику” потпредседница Владе Србије, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и потпредседница СНС Зорана Михајловић. 

 

* Носи ли позив демократама и да у овој ороченој влади Војводине не буде лидер ДС и актуелни премијер Бојан Пајтић, и очекујете ли да ће се повући након оног ауторског текста? 

– Ауторски текст и све друго што је Пајтић чинио, и чини, говори колико су грађани били у праву када су на изборима пре неколико месеци ДС дали поверење од нешто мало више од четири одсто, иако то нису били покрајински избори. Јер, људи гласају у односу на оно што виде и осећају у свом месту, граду... Војводини су потребни нови, одговорни и вредни људи са јасном визијом напретка, а то свакако нису људи из ДС.

 

* Да ли би у концентрационој влади функција покрајинског премијера припала напредњацима, или су ту и друге варијанте, о којим се спекулише у Новом Саду? 

– Нисмо оптерећени тиме. Наш циљ је превазилажење кризе у коју је Војводина административно запала, стварање амбијента за брз економски опоравак чији је циљ бољи живот грађана. Али као члан СНС, волела бих да премијер буде из наших редова, вредан, радан, доказан и искусан. 

 

* Може ли формирање радне групе МУП Србије за расветљавање познатих афера око Развојне банке, Фонда за капиталне инвестиције Војводине и другим, које демократе тумаче као политички притисак, заиста да да „импулс” реализацији иницијативе СВМ и СНС? 

– Одувек сам се залагала да све афере добију свој епилог. Ако је било корупције, ако је држава оштећена, неко мора да иде у затвор, ако није, онда да се то јавно каже. Није могуће развијати се и ићи напред, ако се не изборимо са корупцијом. Без обзира да ли ће неко рећи да то од нас тражи и ЕУ, најважније је да ми сами то морамо тражити. Да се разумемо, врата концентрационе владе отворена су за све који су спремни да оставе политичке интересе са стране, одговорни су и спремни да засучу рукаве и раде.

 

* Да ли је већ било разговора са лидерима НДС и ЛСВ о овој теми која је заправо пандан реконструкцији садашње Владе, о којој су разговоре повеле демократе? 

– Било је разговора на техничком нивоу. Криза у Војводини је превише озбиљна да би се ми из СНС окретали бројним разликама које постоје између свих странака. Хоћемо да радимо заједно на превазилажењу кризе у којој се Војводина налази.

 

* Носи ли сарадња са СВМ и договор да се повећају надлежности Војводине, код неке будуће промене Устава, или нешто слично? 

– О томе нисмо разговарали. За грађане Војводине је важно да знају да, као што Влада Србије има јасан циљ и посвећена је својој земљи и грађанима, исто тако мора бити и концентрациона влада и будући премијер Војводине. Сваки дан рада сваког државног функционера мора бити посвећен раду на бољем животу грађана.

 

Извор: Дневник / Д. Миливојевић