Вести

Михајловић: Открићемо ко је опљачкао српску енергетику

Очекујем да будем део тима у новој Влади Србије, али персонална решења још увек нису дефинисана и зато не могу да лицитирам са именима јер не знам ко ће чинити екипу Александра Вучића. Један од наших задатака јесте да откријемо јавности ко је опљачкао српску енергетику и како су поједини тајкуни зарадили своје прве милионе, каже у интервјуу за Наше новине Зорана Михајловић, министарка енергетике и потпредседница СНС-а.

* Да ли знате да јавност ових дана лицитира са именима трговаца струјом који су зарадили новац, а ЕПС изгубио на разлици у цени којом је трговао?

- Ми смо упозоравали да је ЕПС-у у периоду до 2012. године нанета штета неодговорним пословањем и корупцијом којом се новац из јавног предузећа преливао у приватне џепове. Указивали смо на лоше планиране ремонте и нереалне планове увоза у зимским месецима и ми смо се због неких случајева већ обратили тужилаштву.

* Тужилаштво не реагује, а чини се да су они заштићени од свих власти, па и ваше. jесу ли они једина непроменљива категорија у овој држави?

- Не знам да ли их неко штити, али знам да је тим за борбу против криминала и корупције Министарства енергетике за годину и по дана предао тужилаштву више oд 30 завршених предмета. Јавност Србије мора да зна ко је опљачкао српску енергетику и како су поједини тајкуни зарадили своје прве милионе, јер су то исти људи који данас држе предавања како треба да изгледа енергетски сектор или како су им фирме успешне. Ту има још много посла, али ми смо успели да систем учинимо далеко прегледнијим. Не може се више у четири ока уговорити издавање енергетске дозволе, већ постоје процедуре, инвеститори који желе да улажу у обновљиве изворе енергије надмећу се на јавним позивима, а комисије које одлучују састављене су од представника разнородних ресора, укључујући и полицију.

* Да ли то увођење реда може да вас кошта министарске функције јер је енергетски лоби изузетно јак, а ви сте многима стали на жуљ?

- Интереси разних лобија увек испливају на површину кад се влада формира, па и касније у њеном раду. Ово је влада која неће служити интересима појединаца или разних лобија, већ интересима Србије и њен састав ће зависити од визије и стратешких праваца које одређује премијер. Мени је драго ако сам успела да јавности укажем на разлику између оних који су отимали из овог сектора и оних који желе да од енергетике направе покретач развоја.

* Злобници кажу да и Руси не би волели да вас виде поново на челу Министарства енергетике јер неки ваши потези ни њиховим интересима нису били по вољи. Да ли Александар Вучић може да поклекне пред тим притисцима?

- Нисам приметила да је Александар Вучић поклекао у било којој ситуацији до сада и пред било каквим притиском. То је један од разлога зашто има моје поверење и због чега га веома ценим.

* А да ли он има поверење у вас и да ли је прихватио да 2014. треба да буде година инвестиција у енергетику?

- Привредног раста нема без инвестиција у енергетском сектору - изградње нових електрана, улагања у обновљиве изворе енергије, изградње гасовода и продуктовода. Од пресудног значаја је што данас имамо јасну стратегију како српска енергетика треба да изгледа 2030. године. То је важно јер се у енергетику у претходних двадесет година није улагало, већ је овај сектор систематски пустошен, нарочито у периоду после 2000. године. Последице тога осећају се и данас, јер земља која 33 године не изгради ниједан објекат, показује да је будућност не интересује.

* Па да ли ћемо најзад изградити неки објекат?

- Ове године почеће изградња новог блока у термолектрани „Костолац Б“, што ће бити прва велика инвестиција у електроенергетици након три деценије. Започете су бројне инвестиције у обновљиве изворе енергије, а један од приоритета биће и бржа експлоатација биомасе, којом је Србија пребогата. Већ осам месеци разговарамо са инвеститорима заинтересованим за изградњу ХЕ „Бистрица“ и ТЕ „Штаваљ“ са припадајућим рудником и улагање у ТЕ „Морава“ и надамо се да ћемо и то завршити.

* Државна каса је празна, па како мислите то да реализујете?

- У прошлости је држава гарантовала за све и свашта, а цену тога данас плаћамо јер је јавни дуг знатно порастао, а многи пројекти финансирани на тај начин нису завршени. Тога више у енергетици неће бити, ићи ћемо на приватно-јавна партнерства, концесије и друге моделе који не захтевају гаранције државе.

* Шта је са „Јужним током“? Зашто је он успорен? Да ли је то због тих државних гаранција?

- То је велики међународни пројекат у ком је држава Србија много више урадила него неке друге земље. Ипак, највећу кочницу у овом тренутку представља понашање „Србијагаса“, који државној комисији за праћење реализације пројекта није доставио све тражене информације, а предузели су и неке кораке који с комисијом нису били договорени. Али то питање ће бити решено јер „Србијагас“ није приватна фирма, већ јавно предузеће, чији је власник држава Србија.

* Да ли решавање тог питања подразумева и смену Душана Бајатовића?

- Што се тиче Душана Бајатовића, о његовом раду довољно говоре резултати „Србијагаса“, који су неславни.

* Али руски партнери не мисле тако и инсистирају да он буде координатор изградње „Јужног тока“?

- Нисам се интересовала за то кога Руси хоће или неће, нити обраћам пажњу кад се неко у Србији представља као заступник руских интереса. Као држава смо у обавези да испунимо оно што договоримо са нашим партнерима, а у нашем интересу је да добијемо други правац дотока гаса.

* Какав је интерес државе да ћути о проблемима које стварају компаније Мирослава Богићевића, па се дешава да његови рудници не раде и угрожавају здравље људи. Да ли њега неко штити?

- Институције треба да раде свој посао и нико не може бити заштићен. Поред истраге у вези са антимоном, министарство већ дуже време упоредо ради и на санирању еколошких проблема у Зајачи. Очекујемо од надлежних органа, почев од Агенције за приватизацију, да се огласе о другим спорним питањима.