Вести

Михајловић: Промене у енергетском сектору неминовне

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је на Међународној конференцији „Како спровести одрживу транзицију у електроенергетском сектору западног Балкана“ у Београду да су промене у енергетском сектору неминовне, без обзира на отпор, као и да су реформе у функционисању јавних предузећа неопходне за одржање енергетске безбедности и независности.

"Највећи проблем у спровођењу енергетске трансформације и енергетске транзиције смо ми сами. У реду су расправе и разговори и налажење оптималног решења, а сасвим друга ствар су отпор и препреке на које смо наилазили од почетка процеса енергетске транзиције и измена законског оквира. Порука државе је јасна, она је упућена свима, па и јавним предузећима. Држава ће направити оквире у којима ћемо се кретати и правити путеве за доношење решења“, поручила је Михајловић.

Михајловић је, говорећи о кризи цена струје на европском нивоу, рекла да на то утичу бројни фактори, пре свега цена гаса. 

"Цена струје на европском тржишту је висока пре свега због раста цена гаса, а на коју утиче недостатак овог енергента у складиштима у ЕУ, техничким кваровима на гасоводима за допремање ка западној Европи. Карбон таксе учествују у расту цена само са 20 одсто. Наравно да ту има и много политике“, рекла је Михајловић. 

Михајловић је навела да у Србији више од 20 процената домаћинстава не може да плати комуналне рачуне.

"Имамо много препрека и проблема од оних који не желе промене, али хтели ми то или не – промене су неминовне. Енергетско сиромаштво и заштићени купци су категорија која постоји свуда у Европи, па и код нас, и то је реалност. У Србији више од 20% домаћинстава не може да плати комуналне рачуне, у ЕУ их је око девет процената. Ми смо мењали уредбу о заштићеном купцу како би већи број домаћинстава био у том распону и могао да плати енергију коју добије, а то значи и да ЕПС може да има одрживу цену и за домаћинства, не само за привреду“, навела је Михајловић.

 

Извор: Танјуг