Вести

Михајловић: Прва година Владе прекретница за енергетику

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић рекла је поводом годину дана рада Владе Србије да је усвајањем сета закона у области рударства и енергетике постављен темељ нове енергетске политике и започело остваривање зелене агенде у српској енергетици.

"Све што смо радили и што радимо, нарочито у овој години, представља почетак на путу којим наша земља треба да иде када је у питању развој енергетике, али и целе привреде. Зелена агенда обезбедиће одрживи развој и нова радна места, не само у енергетици и рударству", рекла је Михајловић.

Михајловић је, поред новог законодавног оквира у области рударства и енергетике, истакла и почетак израде дугорочних стратешких докумената и издвојила и нови инвестициони план вредан 17 милијарди евра, спровођење акционих планова за раздвајање оператора транспортног система у Србијагасу и дистрибутивног у ЕПС-у, оснивање Управе за финансирање и подстицање енергетске ефикасности, пројекат аутоматизације дистрибутивне мреже, као и субвенције Министарства за подизање енергетске ефикасности и подстицаје за соларне панеле.

"Донели смо потпуно нови законски оквир у области рударства и енергетике, имамо први, посебан Закон о коришћењу ОИЕ. Започели смо и израду стратешких докумената којима ћемо утврдити циљеве и динамику промена у енергетском сектору до 2050. године. У току је израда интегрисаног националног енергетског и климатског плана до 2030. године са пројекцијама до 2050. године и нова стратегија развоја енергетике до 2040. године са пројекцијама до 2050. године. Наша визија је да се до 2040. године најмање 40%  енергије добија из обновљивих извора, а да до 2050. године будемо декарбонизована земља. За реализацију ових циљева направљен је нови План инвестиција, који обухвата пројекте у енергетици и рударству вредне 17 милијарди евра. Једна од најважнијих ствари је и отварање рудника Чукару Пеки чиме се Србија враћа у европски и светски врх произвођача бакра и злата. Желимо да имамо и модерно и одрживо рударство и отварамо нове руднике, али и истовремено да чувамо здраву животну средину", закључила је Михајловић.

 

 

 

Извор: Танјуг