Вести

Михајловић: Србија посвећена родној равноправности и оснаживању жена

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, састала се са Абдулахом Шахидом, председником Генералне скупштине УН, и са њим разговарала о питањима у вези са људским правима и родном равноправношћу, као и о зеленој агенди и процесу енергетске транзиције.

Михајловић је истакла да је питање родне равноправности веома важно за Владу и Министарство и навела да је Србија посвећена овој теми, а од 2014. године и институционално, оснивањем Координационог тела за родну равноправност.

"За нас је родна равноправност јако важна, а у последњих седам година од оснивања Координационог тела направили смо озбиљне помаке и унапредили законске и стратешке оквире у области родне равноправности и забране дискриминације. Имамо Закон о родној равноправности, Националну стратегију за родну равноправност и акциони план, Закон о превенцији насиља у породици, Стратегију за борбу против родно заснованог насиља. Радили смо и радимо на оснивању механизама за родну равноправност на свим нивоима, од локалног до републичког. Ситуација јесте боља, нарочито на централном нивоу, имамо родно одговорну Владу, али је потребно да имамо и више жена које ће водити градове. Такође, низом пројеката подржавамо процес оснаживања жена у економском смислу. Ипак, потребно је урадити још много тога, посебно на локалном нивоу, и надам се ћемо уз даљу подршку УН моћи заједно да радимо на новим пројектима и да родну компоненту укључимо и у енергетски сектор", истакла је Михајловић.

Михајловић је са Шахидом разговарала и о светској енергетској кризи, процесу енергетске транзиције, напоменувши да је циљ зелена, одржива енергетика и привреда.

"Говоримо о моменту који је пун изазова када је реч о енергетици, али је ова година свакако јако важна за нас. Донели смо потпуно нови законски оквир у области рударства и енергетике, радимо и стратешка докумената којима ћемо утврдити циљеве и динамику промена, а циљ је да до 2040. године желимо бар 40 одсто енергије добијене из ОИЕ и да до 2050. године будемо карбон неутрална земља. Нисмо претходних 30 година изградили ниједан енергетски капацитет и неопходно је да већ следеће године покренемо нове пројекте. Наш нови инвестициони оквир вреди 17 милијарди евра и свакодневно разговарамо са светским компанијама које су заинтересоване за улагање у енергески сектор Србије, посебно када говоримо о обновљивим изворима", истакла је Михајловић.

Абдулах Шахид је изразио задовољство што се Самит несврстаних поново организује у Београду и истакао да је питање родне равноправности једно од приоритета његовог председавања ГС УН.

"Као министар спољних послова своје земље радио сам на томе да се повећа број амбасадорки у свету, такође настојим да заједно са агенцијама УН и државама чланицама успоставимо глобалну мрежу жена које ће бити узори младим женама и девојчицама широм света, како би могле да виде да постоје могућности и боља будућност за све њих. Много је изазова испред нас, али се надам да ћемо и на овом пољу заједно радити. Оно што сте ви постигли и по питању родне равноправности и зелене агенде је охрабрујуће, многима сте инспирација", рекао је он.

 

 

 

Извор: Танјуг