Вести

Михајловић: Субвенционисање и у наредним годинама

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, уручила је уговоре о суфинансирању програма уградње соларних панела за домаћинства градоначелницима и председницима 37 градова и општина.

Михајловић је рекла да су циљеви давања подстицаја за уградњу соларних панела смањење потрошње енергије на националном нивоу, нижи рачуни за домаћинства и здравија животна средина. 

„Ми смо овим пројектом постављања соларних панела и замене столарије покренули највећи процес који значи здравију, одрживију и зелену енергетику и Србију. То ће у потпуности променити слику Србије у наредним годинама. Укупно је 37 локалних самоуправа које су створиле услове за заједничко спровођење овог пројекта и показале свест да неке ствари морамо да мењамо. Нема разлога да огроман број сунчаних дана у нашој земљи не искористимо и омогућимо свим грађанкама и грађанима Србије да поставе соларне панеле. Наставићемо субвенционисање и за постављање соларних панела и замену столарије и у наредним годинама, а циљ је да сва домаћинства у Србији добију ту могућност“, рекла је Михајловић. 

Михајловић је напоменула да ће подизање енергетске ефикасности и постављање соларних панела допринети националним циљевима – смањењу потрошње енергије и очувању здравља животне средине. 

"Само заједно можемо доћи до резултата и циља, а то је смањење потрошње за минимум 30 одсто, а то ће значити и ниже рачуне за домаћинства за такође 30 одсто. То за Србију на националном нивоу значи 3.300 тона угљен-диоксида мање на годишњем нивоу. То значи и да ћемо одржати енергетску стабилност у годинама које долазе“, истакла је Михајловић. 

Михајловић је назначила да је раније било потребно и више од годину дана чекања за уградњу соларних панела, да је било неопходно прикупити велики број дозвола и докумената, а да је процедура сада максимално поједностављена и да је потребан практично један корак. 

 

Отворени Балкан за бржи развој целог региона

Михајловић је рекла је да иницијатива Отворени Балкан треба да омогући бржи и ефикаснији развој не само Србији, Албанији и Северној Македонији, већ целом региону.
 
„Иницијатива значи слободан проток робе, признање лиценци, проток радне снаге, велике могућности за младе, јер је то заједнички интерес, да људи остану да живе овде. То није немогуће уколико смо регионално повезани. Такође, повезивање у инфраструктури, транспорту, енергетици и уклањање процедура допринеће бржем развоју и повећању инвестиција, а оне су неопходне за читав регион. Отвореност све три земље једна према другој, али отвореност према региону и Европи, то је суштина иницијативе“, истакла је Михајловић, одговарајући на питања новинара након уручивања уговора у Влади Србије локалним самоуправама које су добиле средства на јавном позиву за суфинансирање уградње соларних панела.
 
 
Енергетска ситуација у Србији засад стабилна
 
Михајловић је рекла је да је снабдевање енергијом и енергентима у Србији засад стабилно, упркос неповољним временским приликама и кризи на европским и светским тржиштима. 
 
Михајловић је, одговарајући на питање новинара после уручења уговора за суфинансирање уградње соларних панела, да ли се очекују већи прекиди у снабдевању струјом због невремена, као што је ситуација у околним земљама, рекла да је Србија спремна за све изазове. 
 
"Имали смо искуства пре неколико година са поплавама, пре неколико дана и кризу са снабдевањем гасом из Бугарске због квара на гасоводу у тој земљи, то су ситуације на које не можемо да утичемо и које је тешко предвидети, али постоје јасна правила и план за реаговање у свим кризним и ванредним ситуацијама“, казала је Михајловић.
 
Михајловић је рекла да су сва јавна предузећа у области производње и дистрибуције енергије и енергената дужна да се спреме за кризу која би се могла појавити услед временских непогода. 
 
"Да ли је могло боље? Ја увек кажем да јесте, али оно што је важно јесте да ће се учинити све да буде стабилно снабдевање топлотном енергијом, електричном енергијом и гасом у Србији. Влада има Радну групу за сигурно снабдевање енергијом и енергентима, свакодневно пратимо ситуацију и у складу са њом поступамо“, рекла је Михајловић.
 
 
Женама је место у САНУ, лоша порука руководства
 
“Српска академија наука и уметности избором нових 30 академика, међу којима нема ниједне жене, шаље лошу поруку грађанима и грађанкама Србије. Да ли то значи да ниједна образована, успешна, радна и вредна жена није заслужила да буде у САНУ? Било би добро да се ту ствари мењају, пре свега у свести, да је неопходно да стварамо једнаке услове и за жене као и за мушкарце, да могу да буду део тако важне институције”, изјавила је Михајловић.
 
Михајловић је, на питање новинара у Влади Србије да прокоментарише одлуку САНУ, истакла да оправдање не може бити да се нису јавиле или интересовале, већ да руководство академије мора да ради на стварању једнаких могућности за све.
 
“Жене бројно више уписују факултете, бројно више их и завршавају, 59 одсто је жена међу дипломираним студентима и бројно више докторирају, 57 наспрам 43 одсто. Жене су вредне, образоване, са озбиљним проналасцима и за све, и треба да нађу место у таквим институцијама. Одлука САНУ о избору нових 30 чланова, без иједне жене, није добра”, изјавила је Михајловић.
 
 
Извор: Танјуг