Вести

Михајловић: Велики део Председништва је за изборе

Потпредседница СНС и министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић изјавила је у интервјуу ФоНету да ће у доношењу одлуке СНС о ванредним парламентарним изборима пресудно бити мишљење председника странке Александра Вучића, јер је то "човек који много више види" од осталих чланова.
 
"Он је и први потпредседник Владе и много више зна о политичким односима и неким другим стварима, и његово мишљење је врло значајно и пресудно", објаснила је Михајловић.
 
Она је напоменула да није тајна да велики део чланова Председништва СНС жели ванредне изборе, а основни разлог за то су реформе у земљи које ће довести до коначног изласка из дугогодишње транзиције.
 
"Управо ће брзина реформи определити да ли се иде на изборе или не", прецизирала је Михајловић и напоменула да део функционера СНС, у које спада и она, сматра да те реформе могу да се спроводе много брже.
 
Према оцени Михајловић, посебна тема су покрајински избори, јер је "живот у Војводини веома неквалитетан у односу на централну Србију и ту ствари морају да се мењају".
 
Говорећи о предстојећој Изборној скупштини СНС, Михајловић је нагласила да би волела да партија доживи одређене кадровске промене, јер "просто мора да проветри двориште".
 
"Мора да се отвори простор за оне који желе да раде... Један део људи се уљуљкао и успавао. Други део користи своју функцију зарад неких сопствених интереса", напоменула је Михајловић.
 
Један део вредно ради, неки део није уопште у Главном одбору, а могао би да буде, сматра Михајловић, која очекује "одређене промене".
 
Према њеним речима, на Изборној скупштини СНС мора да се оцени свачији рад, од председника, потпредседника и чланова Председништва до Главног одбора, а онда да се "договори ко су људи који у наредном периоду треба да носе програмску платформу" у наредних пет година.
 
Она је задовољна својим једноипогодишњим министарским учинком у области енергетике, јер се по први пут ради отворено и на основу јасних критеријума, када је у питању изградња нових електрана.
 
Михајловић је додала да није задовољна урађеним у области заштите животне средине, пошто је, и поред тога што је инспекција почела мало боље да ради, учињено недовољно на тему еколошких црних рупа које постоје у Србији.
 
Она је најавила да ће у овој години један од њених главних задатака бити реформисање јавних предузећа, у првом реду Србијагаса, јер се ту, нажалост, није одмакло даље од почетка.
 
Србијагас је у озбиљном проблему, указала је она, књиговодствено гледано, капитал му је нула, и зато Влада мора да уради све како би то јавно предузеће било реформисано у наредних шест месеци, и финансијски и организационо.
 
Михајловић је са министрима финансија и привреде договорила и урадила све да се покрене реформа Србијагаса и очекује да Влада на некој од наредних седница то стави на дневни ред.
 
"Оно због чега бринем, и то сам рекла и на Влади, јесте да ће се неко појавити и купити Србијагас за дугове. А знам да Влада то неће", нагласила је Михајловић.
 
Михајловић је рекла да мора да верује и даље да се бори да Србијагас буде реформисан, што је радила и читаве претходне године, али би могло да се каже да је у 2013. ту битку изгубила, ако би се погледало шта је све урађено.
 
Према њеном мишљењу, потребно је и да реформа Електропривреде Србије иде много брже, будући да за три месеца треба да постане акционарско друштво и да се потпуно преобрази у свом размишљању како се понаша и према купцима, али и како користи сопствена средства.
 
"Електропривреда Србије јесте кренула више од Србијагаса, када бисмо их поредили. Али, када бисмо га поредили са плановима Министарства и мене, није кренула", рекла је Михајловић, која сматра да ЕПС још није стао на ноге.
 
Извор - ФоНет