Вести

Михајловић: Заштита животне средине генерацијско питање

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је  поводом еколошког протеста најављеног за суботу, да је заштита животне средине генерацијско питање, али да појединци злоупотребљавају ову тему у политичке сврхе.

"Заштита животне средине је питање свих нас, а држава кроз инвестиције улаже у очување животне средине. То је генерацијско и глобално питање и само заједно можемо на њега да одговоримо. Али, увек постоје људи који се стварно боре за здравију животну средину и они који ову тему злоупотребљавају и баве се политиканством, које рађа неистине, лажи и узбуњује грађане. То су они који брзо навлаче "зелена одела" и покушавају помоћу ове теме да се позиционирају на политичкој сцени. Нема ексклузивитета на тему заштите животне средине, то је питање свих нас и то питање је изнад политике. Свако од нас треба да уради бар онолико колико може, да не бацамо кесе, пикавце по путу. Да се подсетимо, када су били прошли протести, градска чистоћа је 24 сата чистила улице јер су оставили толико смећа иза себе“, рекла је Михајловић.

Михајловић је, говорећи о пројекту „Јадар“, рекла да ништа неће бити урађено што би угрозило животну средину и да ће све информације у вези са студијом утицаја на животну средину, која још није завршена, бити јавно доступне.

"Постоје снимци емисија на РТС-у у којима се говори о „Рио Тинту“, који је у нашој земљи од 2002. године, а 2004. је добио прво истражно право. Дакле, у време Тадића, Јеремића, Ђиласа, они су издавали дозволе и нека су, јер је утврђено да Србија једина у свету има минерал јадарит, који је нафта 21. века. Али је проблем што исти ти људи данас говоре како никако не треба да имамо рудник. То каже Ђилас, који је у интервјују 2017. рекао да је јадарит развојна шанса. Исто као што је Јеремић говорио да смо кинеска колонија, да је против кинеских инвестиција и вакцина, а онда се вакцинисао том вакцином. О пројекту "Јадар" постоји јасан став државе. И председника Вучића, и Владе, и Министарства које водим. Одлука о томе да ли ће се градити рудник може да буде донета тек кад буду завршене све студије и кад чујемо какав је став грађана на референдуму, након што буду упознати са свим чињеницама", истакла је Михајловић.

 

Уз соларне панеле до нижих рачуна и зелене енергије

Михајловић је рекла да је циљ доделе субвенција за соларне панеле смањење потрошње енергије и да држава жели да подстакне и грађане и привреду да користе обновљиве изворе за производњу електричне и топлотне енергије. 

Михајловић је рекла да је процедура иста као и за доделу субвенција за замену столарије, односно повећање енергетске ефиканости, и да је следећи корак на јединицама локалне самоуправе, са којима ће Министарство почетком октобра потписати уговоре.

"Колико су они определили новца у буџету за ову намену, толико ће издвојити и Министарство. После тога, општине и градови ће расписати два јавна позива, ка компанијама које ће уграђивати панеле, и ка грађанима. И за овај пројекат половину новца даје држава, односно Министарство и локалне самоуправе, а 50 одсто плаћају грађани", рекла је Михајловић. 

Михајловић је истакла да је процедура, у односу на ранији период, максимално поједностављена, као и да се инвестиција исплати за неколико година.

"Један соларни панел од пет киловата може да произведе око 430 киловат-сати са роком трајања од 25 година, што значи да се исплати за око 6 до 7 година. Просечна потрошња је око 400 киловат-сати, значи да је месечни рачун 3.500 динара. Уградњом панела остварује се месечна уштеда од око 3.000 динара, а сва енергија која се не потроши, пребацује се за наредни месец и грађани ће плаћати само фиксни део који је око 700 динара“, објаснила је Михајловић.  

Михајловић је напоменула да је раније било потребно и више од 20 корака и процедура, чекало се и до годину дана, а да је све сада поједностављено и да када се инсталира систем, потпише се уговор са снабдевачем, после чега вас дистрибуција у року од пет дана повезује на мрежу. 

Биће новца за овај, као и за пројекат повећања енергетске ефикасности. Ми ћемо наредне две године издвојити по 150 милиона евра годишње, а све са циљем смањења потрошње, јер трошимо 40% енергије више него што је просек у земљама ЕУ, ми кроз прозор бацимо годишњу производњу ТЕНТ-а“, рекла је Михајловић.

 

Регионална стабилност кључна за развој Србије, Вучић једини могући кандидат СНС на изборима

Михајловић је рекла да су регионално повезивање и сарадња кључни за развој Србије, а да политика коју спроводи председник Вучић обезбеђује одрживи привредни раст и регионалну стабилност.

Регионална стабилност је важна, а политика коју спроводе и председник Вучић и Влада показује да желимо сарадњу са свима и да је неопходно економско повезивање. Иницијатива Отворени Балкан веома је важна економска тема, јер што смо повезанији, то ће се Србија, али и регион, брже развијати. Да би људи остали да живе овде, неопходни су послови, али и политичка стабилност, коју Србија, захваљујући председнику Вучићу, данас има. Економски показатељи и подаци о привредном расту су јасни. О томе говоре и међународне финансијске институције и то су ствари које су мерљиве, јер се јасно види колико километара ауто-путева смо изградили или колико ћемо инвестирати у енергетски сектор“, рекла је Михајловић.

Коментаришући изјаве лидера ССП-а Драгана Ђиласа да се не зна ко ће бити кандидат СНС-а на председничким изборима, Михајловићева је рекла да нема дилему ко треба да буде кандидат СНС-а на наредним изборима.

"Српска напредна странка има свог кандидата. То је председник странке и председник Србије Александар Вучић. Грађани знају и виде где је била Србија 2012. године, а где је данас, и колико су и председник Вучић и Влада постигли и у политичкој стабилности, и у економији, и у екологији, као и у међународним односима, где данас имамо добру сарадњу и са ЕУ, и са САД, као и са Кином и Русијом“, истакла је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи