Вести

Мировић: "Дани Српске у Србији" потврда нераскидивости веза

Председник Покрајинске владе Игор Мировић присуствовао је у Српском народном позоришту затварању манифестације "Дани Српске у Србији", поручивши да је она, из године у годину, мост који спаја наш народ са обе стране Дрине, те да је још једном потврдила чврстину и нераскидивост веза Републике Српске и Србије.

"Везе Србије и Српске су природне, нераскидиве и трајне и такве су јер припадамо истом народу, вери, језику и истој култури, што све заједно чини моралну вертикалу која је сама суштина нашег постојања", рекао је Мировић додајући да су, у времену када се као народ суочавамо са великим изазовима, такви односи и јединство које из њих проистиче, важнији него икада.

Нераскидивост наших веза, по његовим речима, потврђује и чињеница да су међусобни односи Србије и Српске, на свим пољима, бољи него икада, укључујући и бројне заједничке активности попут борбе за очување српског језика и ћириличког писма и обележавања дуго заборављених датума из националне историје.

Мировић је истакао и то да обим економске сарадње Српске и Србије, а тиме и Војводине, бележи континуиран раст.

"Спремни смо и одлучни да ту сарадњу унапређујемо и проширујемо, и стога смо недавно и договорили да ће нам у блиској будућности у фокусу бити индустријске зоне у пограничном подручју, а да ће управо Покрајинска влада, заједно са Владом Србије, учествовати у изградњи једне такве зоне у Подрињу", навео је Мировић.

Последњих дана колико је трајала манифестација ја сам се подсећао оних дана, месеци и година када је 1991, посебно у 1992. години створена Република Српска и као на покретној траци везале су ми се успомене, бројни догађаји, изазови, потешкоће које је наш народ, посебно у Републици Српској и другим крајевима где је некада живео, у процесу распада некадашње Југославије пролазио не би ли освојио слободу, правду и не би ли се изборио за своју самосталност, за своју независност, рекао је Мировић.

Мировић је на затварању манифестације "Дани Републике Српске у Србији" истакао да је и током расцепа некадашње Југославије српски народ желео да живи са својим народом из матице, Србијом.

Поносан сам што и данас веома јасно подржавам руководство Републике Српске и што то заједно са свима нама чини и руководство Србије, рекао је Мировић.

"Дани Српске у Србији" завршени су свечаним програмом у Српском народном позоришту. Укупно је било 13 манифестацију у више градова, а одржане су и две конференције, о инвестиционим потенцијалима Републике Српске и презентација туризма.

Покрајинска Влада и Влада Републике Српске заједнички ће финансирати изградњу индустријске зоне у пограничном подручју у Братунцу, а планира се и градња инфраструктурних веза Фрушкогорског коридора преко пута, који се гради од Кузмина до Бијељине, затим од Бијељине до Добоја и све до Бањалуке.

 

 

Извор: Танјуг