Вести

Мировић: Војводина је место заједничког и складног живота равноправних људи

У Српском народном позоришту у Новом Саду одржана је Свечана академија "Присаједињење – други век" поводом 103 године од присаједињења Војводине Краљевини Србији.

"25. новембар 1918. године био је истовремено и крај и почетак. Крај зато што је Велика народна скупштина одржана тог дана у Новом Саду била завршни чин вишевековног историјског процеса – уједињења са матицом Србијом, а почетак зато што је тог дана за све који су живели и живе на територији данашње Војводине наступило време слободе, једнакости и просперитета, време које траје и данас", изјавио је председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Мировић је подсетио на великане који су током поменутог историјског процеса у остварење националног сна уложили сву своју снагу, мудрост, истрајност и родољубље, попут Јаше Томића, као и на његове претходнике који су били посвећени сну о ослобођењу и уједињењу – од чланова свете лозе Бранковића, преко патријарха Арсенија Трећег Чарнојевића и Арсенија Јовановића Шакабенте, Јосифа Рајачића и генерала Ђорђа Стратимировића, па све до највећег међу њима – Светозара Милетића.

"Војводина је данас, баш како су нас својим одлукама обавезали учесници Велике народне скупштине, место заједничког и складног живота равноправних људи и то ће, сасвим сигурно, бити и у времену које долази", изјавио је Мировић.

Мировић је рекао да је Војводина место брзих пруга, нових и савремених друмских саобраћајница, најмодернијих фабрика и научно-технолошких паркова и научних института и место изградње нових и обнове постојећих болница и других здравствених установа.

Мировић је додао да упркос свим изазовима које је донела пандемија ковида 19, Војводина је место економског развоја, раста индустријске производње и извоза, смањене незапослености и све већих зарада.

"Истовремено, Војводина је нераскидиви део Републике Србије, баш онако како су то, пре 103 године на Великој народној скупштини, одлучили наши велики преци и тако заувек одредили и наш пут и пут оних који ће доћи после нас. Будућност Војводине је зато у заједништву, равноправности и сваком виду напретка и модернизације. Време које је пред нама историјска је шанса да поделе и неслагања у концепцијама развоја и сукобе на друштвеној сцени – својим радом и снагом конкретних дела једном заувек претворимо у одлучујући допринос напретку наше отаџбине", истакао је Мировић.

Мировић је уручио највише признање Аутономне покрајине Војводине – Награду "Михајло Пупин" Василију Крестићу, као и друга покрајинска признања која се додељују за допринос важним областима друштвеног живота.

25. новембар, дан када је 1918. године Велика народна скупштина у Новом Саду прогласила присаједињење Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији, одлуком Скупштине Војводине 2018. године установљен је као датум од покрајинског значаја.

Свечаности су присуствовали и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, чланови Покрајинске владе и Скупштине АПВ, епископ сремски Василије и други представници Српске православне цркве, муфтија војвођански Мухамед Зиљкић, представници војске, градова и општина из АП Војводине и чланови дипломатског кора.

 

 

Извор: Танјуг